Annons

Nya USA-sanktioner mot toppar i Nordkorea

USA inför nya sanktioner mot nordkoreanska myndigheter och högt uppsatta tjänstemän, bland annat landets ledare Kim Jong-Uns syster, som ett svar på landets "allvarliga" brott mot mänskliga rättigheter och censur.

Det senaste tillägget, där ytterligare sju personer läggs till USA:s växande sanktionslista över nordkoreaner, inriktar sig på tjänstemän inom säkerhet och fängelser, som anklagas för brott mot mänskliga rättigheter.

Bland annat finns Kim Won Hong, som är chef för säkerhetsdepartementet MSS, på listan.

"MSS bedriver tortyr och omänsklig behandling av fångar under förhör och i landets politiska fångläger", skriver USA:s finansdepartement i ett uttalande.

"Den omänskliga behandlingen omfattar misshandel, påtvingad svält, sexuella övergrepp, tvångsaborter och barnamord."

Uttalandet från finansdepartementet kommer i samband med att det amerikanska utrikesdepartementet släpper en rapport om övergrepp i Nordkorea, som enligt UD är bland de värsta i världen.

"Den nordkoreanska regeringen fortsätter att utföra utomrättsliga avrättningar, försvinnanden, godtyckliga gripanden och fängslanden, tvångsarbete och tortyr", enligt utrikesdepartementet.

Finansdepartementet riktar också bland annat in sig på Kim Yo Jong, syster till Kim Jong-Un, som är chef på arbetarpartiets propagandaavdelning.

I juli satte USA upp president Kim Jong-Un på listan, då han ansågs vara direkt ansvarig för en lång rad allvarliga brott mot de mänskliga rättigheterna.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?