Annons

Nya USA-sanktioner mot Belarus

USA återinför sanktioner mot nio statsägda belarusiska företag och ett antal nyckelpersoner inom president Aleksandr Lukasjenkos styre.

”Vi uppmanar Lukasjenko att tillåta en trovärdig internationell utredning om händelserna den 23 maj”, säger Vita husets pressekreterare Jen Psaki.

Belarus president Aleksandr Lukasjenko.
Belarus president Aleksandr Lukasjenko.Foto:Andrei Stasevich/TT

Sanktionerna kommer efter det att Belarus i söndags tvingade ner ett Ryanairplan. Ombord fanns den regimkritiska journalisten Roman Protasevitj som greps och riskerar upp till 15 års fängelse.

Psaki kallar agerandet ”en direkt förolämpning mot internationella normer” och uppger att USA samarbetar med EU om sanktionerna och att fler kan komma.

”Mot dem som stödjer korruption, brott mot mänskliga rättigheter och attacker mot demokratin”, säger Psaki.

Amerikanska medborgare varnas för att åka till Belarus och landets flygbolag uppmanas att ”utöva extremt försiktighet” om de överväger att flyga över belarusiskt luftrum.

USA införde, liksom EU, riktade sanktioner mot Belarus efter den auktoritära regimens våldsamma ingripande mot demonstranter som protesterade mot det ifrågasatta resultatet i presidentvalet i augusti.

Lukasjenko befinner sig i Ryssland och Sotji för ett möte med sin närmast allierade, den ryske presidenten Vladimir Putin. Där kommenterade den belarusiske ledaren de internationella påtryckningarna:

”Ett försök pågår att ställa till trassel så att det blir som i augusti förra året”, sade Lukasjenko med hänvisning till de regimkritiska protesterna.

Innehåll från BlikkAnnons

Framtidsföretag växer snabbt med hjälp av Blikk

Teknikkonsulterna på ic.energy arbetar bland annat med stöd till kärntekniska anläggningar som OKG i Oskarshamn.
Teknikkonsulterna på ic.energy arbetar bland annat med stöd till kärntekniska anläggningar som OKG i Oskarshamn.

Det växande företaget Ic.energy arbetar med stora projekt inom energi, bygg och stadsutveckling – som har betydelse för vår framtid. En viktig del i framgångarna har varit affärssystemet Blikk.

– Vi glada att vi har arbetat med Blikk från start, säger Mikaela Andersson, ekonomiansvarig.

Företaget Ic.energy har på fem år gått från att vara ett enmansföretag till att ha 30 anställda. Deras teknikkonsulter arbetar med allt från avvecklingen av kärnkraft till utbyggnaden av infrastruktur och innovativa energilösningar i två nya stadsdelar i Mölndal.

För ett företag som Ic.energy, som ständigt ligger i framkant och arbetar i olika branscher, ställs det höga krav på en stabil administration.

– Jag använder mig bara av Blikk när det kommer till administrationen. Det är ett effektivt program som har fungerat klockrent från start och spar oss väldigt mycket tid. Och det blir egentligen bara bättre och bättre eftersom vi, i och med att vi växer, har användning för allt fler funktioner i programmet, säger Mikaela Andersson, ekonomiansvarig på Ic.energy.

Tips för en lyckad riskhantering i dina projekt

Blikk erbjuder viktiga funktioner

Ic.energy använder funktioner som tidsrapportering, projekthantering och resursplanering i Blikk. De skapar även sina faktura- och löneunderlag i systemet som sedan skickas direkt till de integrerade ekonomi- och lönesystemen.

– Vi har även stor användning av Blikks analysverktyg och rapporter för att få en bra överblick av verksamheten. Där kan vi bland annat analysera fakturerbar tid och debiteringsgrad vilket hjälper oss att avgöra vilka projekt som exempelvis är lönsamma och inte. 

I Blikk har de även möjlighet att anpassa inställningar efter olika kunder och medarbetare. Det är en funktion som Mikaela beskriver som avgörande när de arbetar i så skilda branscher.

– Här kan man exempelvis lägga in en medarbetares tjänstebil och traktamente. Det känns som att det finns en funktion för allt vilket vi tycker är jättebra.

Företaget upptäcker ständigt nya användningsområden i Blikk. Exempelvis har de nyligen börjat använda e-signering och timbank där de fått bra tips från supporten.

Se alla funktioner och testa Blikk gratis 

Om Blikk

Genom att samla flera viktiga funktioner i ett system kan Blikk hjälpa företag att minska administrationen, spara tid och öka lönsamheten. Systemet håller koll på kunder, försäljning, avtal, projekt, tidrapporter, kvitton, faktura- och löneunderlag. Blikk är integrerat med marknadens vanligaste ekonomi- och lönesystem som Fortnox, Visma eEkonomi, Visma Administration och Björn Lundén.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Blikk och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera