ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Nya tv-skatten bingo för ensamhushåll

Ingen kan undkomma den nya tv-avgiften. Men för hushåll med endast en inkomst sänks kostnaden med 1.100 kronor eller mer jämfört med i dag. De största vinnarna är pensionärer. 

Men det finns också förlorare.

Den nuvarande radio- och tv-avgiften ska från den 1 januari 2019 ersättas med en public service-avgift som alla med en inkomst måste betala, oavsett om man tar del av utbudet eller inte. Riksdagen väntas klubba igenom lagförslaget den kommande veckan. 

Avgiften bestäms av hur mycket man tjänar. 1 procent av den beskattningsbara inkomsten ska den över 18 år med en förvärvsinkomst betala, men det finns ett tak som nästa år ligger på strax över 1.300 kronor. I dag är avgiften 2.400 kronor per hushåll och år.

Förslaget innebär att personer som tjänar under 13.600 kronor i månaden får en reducerad avgift. Och en pensionär kan behöva betala endast några hundralappar om året i tv-skatt.

Det beror på att pensionärer har ett högre grundavdrag, som styr hur hög den beskattningsbara inkomsten är. Den med en pension på cirka 10.000 får en avgift på drygt 500 kronor per år, enligt Skatteverkets beräkningar.

“De som har enmanshushåll och tidigare har betalat tv-avgiften är helt klart vinnare. Säg att du ändå nått maxavgiften på 1.300, då blir det nästan halva priset. En ensamstående pensionär med lägre inkomst som betalat tv-avgiften tidigare kan dessutom få det betydligt mycket billigare”, säger Pia Blank Thörnroos, jurist på Skatteverket, till Expressen

Men det finns också förlorare bland dem som tidigare betalat avgiften. Är man två vuxna som jobbar betalar man tillsammans 2.600 kronor nästa år. Har man dessutom barn som är över 18 år, som jobbar och bor hemma, kommer även de att få betala. Då kan hushållet sammantaget tvingas betala betydligt mer än i dag.

En annan förändring är att juridiska personer inte längre blir skyldiga att betala tv-avgift.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies