Annons

Nya tv-skatten bingo för ensamhushåll

Ingen kan undkomma den nya tv-avgiften. Men för hushåll med endast en inkomst sänks kostnaden med 1.100 kronor eller mer jämfört med i dag. De största vinnarna är pensionärer. 

Men det finns också förlorare.

Den nuvarande radio- och tv-avgiften ska från den 1 januari 2019 ersättas med en public service-avgift som alla med en inkomst måste betala, oavsett om man tar del av utbudet eller inte. Riksdagen väntas klubba igenom lagförslaget den kommande veckan. 

Avgiften bestäms av hur mycket man tjänar. 1 procent av den beskattningsbara inkomsten ska den över 18 år med en förvärvsinkomst betala, men det finns ett tak som nästa år ligger på strax över 1.300 kronor. I dag är avgiften 2.400 kronor per hushåll och år.

Förslaget innebär att personer som tjänar under 13.600 kronor i månaden får en reducerad avgift. Och en pensionär kan behöva betala endast några hundralappar om året i tv-skatt.

Det beror på att pensionärer har ett högre grundavdrag, som styr hur hög den beskattningsbara inkomsten är. Den med en pension på cirka 10.000 får en avgift på drygt 500 kronor per år, enligt Skatteverkets beräkningar.

“De som har enmanshushåll och tidigare har betalat tv-avgiften är helt klart vinnare. Säg att du ändå nått maxavgiften på 1.300, då blir det nästan halva priset. En ensamstående pensionär med lägre inkomst som betalat tv-avgiften tidigare kan dessutom få det betydligt mycket billigare”, säger Pia Blank Thörnroos, jurist på Skatteverket, till Expressen

Men det finns också förlorare bland dem som tidigare betalat avgiften. Är man två vuxna som jobbar betalar man tillsammans 2.600 kronor nästa år. Har man dessutom barn som är över 18 år, som jobbar och bor hemma, kommer även de att få betala. Då kan hushållet sammantaget tvingas betala betydligt mer än i dag.

En annan förändring är att juridiska personer inte längre blir skyldiga att betala tv-avgift.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?