ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Fastighet

Nya trenden - checka in hemma

  • Voltagården blir botell. Foto: Amanda Lindgren
  • Olle Larsson driver Sisyfos som tar sig an udda fastighetsprojekt. Foto: Amanda Lindgren
  • STÄDREVOLUTION. Kopplingen till Voltafabriken går igen i inredningen. Foto: Amanda Lindgren
  • BOTELLRUM. 18 kvadratmeter i Botell Volta fungerar som övernattningslägenhet i Stockholm. När ägaren inte är där hyrs det ut som hotellrum. Foto: Amanda Lindgren
  • YTEFFEKTIVT. Projektledare Ella Bringle fäller ned sängen i Botellets minsta lägenhet. På nio kvadratmeter ryms både sittgrupp, pentry och duschrum. Foto: Amanda Lindgren

Köp ett hotellrum och hyr ut när du inte bor där. Ett ”botell” i Ulvsunda nära Bromma flygplats är den senaste hybriden på bostadsmarknaden.

Entreprenören och fastighetsutvecklaren Olle Larsson har specialiserat sig på udda fastighetsprojekt. Han var en av pionjärerna när det gällde att bygga om råvindar i Stockholm till attraktiva bostadsrätter. Kyrkor, industrier och vårdhem är andra fastigheter som han har byggt om till bostadsrätter.

Nu jobbar hans bolag Sisyfos febrilt med att bygga om en gammal administrationsbyggnad intill anrika Voltafabriken i Ulvsunda till ett lägenhetshotell. Hela projektet med ett 80-tal lägenheter ska stå klart i början av våren, men inom ett par veckor ska några av lägenheterna kunna ta emot gäster.

”I det här området får man inte bo, men att driva hotell går utmärkt om det byggs enligt konstens alla regler. Det väckte tanken att göra något nytt, ett botell”, säger Olle Larsson.

I januari köptes den gamla administrationsbyggnaden på 2.300 kvadratmeter och i maj drog ombyggnaden i gång. Vid starten i vår kommer fastigheten att drivas som ett hotell, Botell Volta.

”Det gör vi för att framtida köpare ska få en uppfattning om vad varje rum kan ge för intäkter vid uthyrning. Tanken är att vi senare ska ombilda det till en oäkta bostadsrättsförening, men att det hela fortfarande drivs som ett hotell”, säger han.

Liknande omgörningar har exempelvis gjorts av Totts hotellanläggningar i Åre och Visby.

Botellet i Ulvsunda får drygt 80 rum, där merparten har en storlek på mellan nio och 25 kvadratmeter. Ett mindre antal rum blir större än så.

Olle Larsson räknar med att tre anställda kan driva botellet. Några gemensamhetsutrymmen som reception, lobby och tvättstuga finns, men ingen frukostmatsal.

”Målgruppen är exempelvis företagare som reser ofta till Stockholm och söker ett enkelt och funktionellt boende. Genom uthyrning kan en del av kostnaderna täckas”, säger Olle Larsson.

Prislistan är långt ifrån klar, då kalkyler för uthyrningsintäkter och finansiering i bostadsrättsföreningen måste komma på plats först. Men Olle Larsson räknar med att de minsta rummen, på nio kvadratmeter, kommer att landa på 800.000–900.000 kronor.

”Vi vill göra något annorlunda och ruska om svenska politiker. Människor köper inte bara någonstans att bo, utan även känslor och funktioner. Man måste öppna för olika lösningar om bostadskrisen ska lösas”, säger han.

”Genom att bygga hotell kan vi snabbt få fram byggnader som det går att bo i, även om det inte kallas bostad. Många människor kan tänka sig att betala för service, men kan samtidigt också bo i ett litet rum då de inte tillbringar så mycket tid där.”

Projektledaren Ella Bringle visar upp några färdiginredda rum för Di. På nio kvadratmeter har fastighetsutvecklarna lyckats få in duschrum, pentry, sittgrupp och en uppfällbar säng.

”Nästan alla rum är olika, så det finns inga standardlösningar som vi kan utnyttja. Vi har en finsnickare som på heltid arbetar med att anpassa lösningar”, säger hon.

I lägenheten på 18 kvadratmeter ryms en dubbelsäng, matplats och skrivbord. Modern teknik ska finnas i hela fastigheten och en särskild utvecklad app ger möjligheter till rumsbokningar och beställning av service som frukost.

”Vi har också lagt till en social funktion i appen, där man till exempel kan fråga om någon ska med ut och äta middag på kvällen”, säger Ella Bringle.

Olle Larsson ser botellet som en möjlig dellösning på bostadsbristen i storstäderna.

”Politikerna måste våga tänka nytt. Vi behöver kanske inte 600.000 nya bostäder, utan 600.000 ställen att bo på”, säger han.

Olle Larsson menar att samhällsutvecklingen skapar nya behov. Ett sådant är exempelvis hur bostadsfrågan ska lösas vid skilsmässor där barn är inblandade.

”Skilsmässobostäder är kanske en nisch. Vi måste hitta nya lösningar till nya behov. Det är bättre än att pytsa ut bidrag till dem som bygger hyresrätter”, säger han.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies