1515
Annons

Nya strider för Donald Trump

NEW YORK. Det råder fortsatt full storm kring Donald Trump sedan han kom hem från sin utlandsresa. Nu är det Jared Kushners ryska kontakter som hamnat i fokus, men den amerikanske presidenten försvarar sin svärson samtidigt som han ger sig på Tyskland igen.

Bild:AP

”Jared Kushner gör ett fantastiskt jobb för vårt land. Jag har totalt förtroende för honom. Han är respekterad av alla och arbetar på flera program som kommer att spara vårt land många miljarder dollar. Dessutom, och kanske det viktigaste, så är han en mycket bra person”, säger Donald Trump.

Presidentens 36-åriga svärson och nära rådgivare i Vita huset, har hamnat i rampljuset sedan New York Times rapporterat att han i december, efter valet men innan Donald Trump svurit presidenteden, ska ha haft flera diskussioner med den ryska bankiren Sergej Gorkov.

Männen ska enligt uppgifterna ha diskuterat möjligheterna till en direkt kontaktlinje mellan Vita huset och Rysslands president vid sidan om de normala diplomatiska förbindelserna.

Sergej Gorkovs Vnesjeconombank (VEB) är sedan 2014 under amerikanska sanktioner på grund av annekteringen av Krimhalvön. De pågående undersökningar i USA tittar nu på exakt vad de båda männen diskuterade, eftersom Sergej Gorkov inte ska ha några direkta politiska relationer till den ryska ledningen.

Dessutom presentade CNN på tisdagen nya uppgifter från de pågående undersökningarna Det ska finnas material där ryska diplomater under valkampanjen sinsemellan skryter om att de genom sina kontakter med Donald Trumps kampanjorganisation kommer att kunna påverka den amerikanska politiken. Det är dock inte bekräftat om detta bara är vanligt skryt kolleger emellan eller om det också innehåller fakta. Vita huset responderade snabbt genom att skicka ut en dementi.

”Det här är bara en ny runda av falska och obekräftade påståenden från anonyma källor för att svartmåla presidenten. En genomgång av presidentens inkomster under de senaste tio åren har redan visat att det knappt finns några kopplingar till Ryssland. Det verkar inte finnas någon gräns för hur långt de politiska motståndarna sträcker sig för att vidmakthålla det här falska mönstret, inklusive att läcka olagligt hemligt material. Det här gynnar endast våra motståndare och försätter vårt eget land i större fara.”

Presidenten nöjde sig som vanligt inte med ett officiellt uttalande utan passade också på att skicka ut en tweet där han återigen försöker förlöjliga etablerade amerikanska medier.

"Ryska tjänstemän måste skratta åt USA och att en lam ursäkt för varför demokraterna förlorade valet har tagit över Fake News.”

John Sununu, Vita husets stabschef under George W. Bush, är kritisk till mediernas rapportering och anser inte att det finns några konstigheter med Jared Kushners kontakter.

"Alla vill ha kontakt, fram till att den nya presidenten svär eden, med dem som tros bli viktig i den nya administrationen,. Det är inget konstigt med att Jared Kushner träffade ryssar under den här tiden, det gjorde även jag under min tid" säger John Sununu till CNN.

Det är också tydligt att Donald Trump har tagit illa vid sig av tyska förbundskanslerns Angela Merkels uttalande att Europa inte längre kan förlita sig på USA. På tisdagen skickade han iväg en ny aggressiv tweet där han också ger sig på Tyskland.

”Vi har ett massivt handelsunderskott gentemot Tyskland, plus att de betalar mycket mindre än de borde till Nato & militären. Mycket illa för USA. Det här kommer att ändras.”


Kritik mot blankningsregistret efter Di:s avslöjande

Ägardatatjänsten Holdings tycker att Finansinspektionen gör fel som inte offentliggör alla blankningar som finns registrerade hos myndigheten. 

”Som investerare antar man ju att all data som finns också är publik”, säger Carl Holfve, datachef på Holdings.

Finansinspektionen, Norrlandsgatan.
Finansinspektionen, Norrlandsgatan.Foto:Oskar Omne
Carl Holfve, datachef på Modular Finance
Carl Holfve, datachef på Modular FinanceFoto:Picasa

Blankningspositionerna i flera av landets största börsbolag är betydligt större än vad som syns i den officiella statistiken, något Di rapporterade om i lördags. Den officiella statistiken från Finansinspektionen, FI, summerar alla blankningspositioner från 0,5 procent och uppåt. Positioner på mindre än 0,5 procent syns inte. 

Men uppgifter om aggregerade blankningar över 0,1 procent går att begära ut. Di:s granskning visar då att den totala blankningsgraden i till exempel fastighetsbolaget SBB stiger från 2,1 till 10,6 procent om de inofficiella blankningspositionerna på 8,5 procent inkluderas.

Carl Holfve, datachef på ägardatatjänsten Holdings som tillhandahåller finansiell bolagsinformation, är mycket kritisk till FI.

”Som investerare antar man ju att all data som finns också är publik. Är det så att det finns massa information som man bara kommer åt genom att kontakta FI så känns det ju inte speciellt transparent”, säger han.

Carl Holfve säger att trots en 'lång dialog' med myndigheten om blankningsregistret har det aldrig framgått att den sammanlagda statistiken inte omfattas av sekretessen. Att den är möjlig att begära ut stod klart för Holdings först efter lördagens artikel i Di.

”Vi har haft en lång dialog med FI om blankningar, och om vad som går att begära ut. Dock har det tyvärr aldrig framgått att man kan få ut den här statistiken.”

FI svarar i ett mejl till Di att myndigheten fortfarande gör bedömningen att enskilda korta positioner omfattas av utrikessekretess. Finansinspektionen har valt att sekretessbelägga alla enskilda korta positioner som inte överstiger 0,5 procent av aktiekapitalet och aktörerna bakom positionerna mot bakgrund av EU:s blankningsförordning. 

Men när det kommer till den samlade blankningsgraden i ett specifikt bolag gäller inte den bedömningen.

”När det gäller aggregerade positioner gör vi en annan bedömning då det finns andra länder som också publicerar aggregerade positioner”, skriver Susanne Ellegård, biträdande chef på kapitalmarknadsrätt på FI.

Med hjälp av offentlighetsprincipen kunde Holdings tidigare begära ut både vilken aktör som låg bakom en blankning – och hur mycket som var kortat i bolaget. Men till följd av FI:s sekretessbeslut försvann möjligheten att se namnen på de aktörer som låg bakom de korta positionerna under 0,5 procent.

”Det visade sig att väldigt mycket data låg dolt i de mindre positionerna – mer än 30 gånger fler positioner. Det är tråkigt dels ur ett affärsperspektiv för oss, men även för de som använder tjänsten och alla aktieintresserade”, säger Carl Holfve på Holdings.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?