Annons

Nya stora protester i Belarus – nära 150 gripna

Tiotusentals människor har återigen strömmat ut på gatorna i Minsk med krav om att Belarus president Aleksandr Lukasjenko avgår och att nya val hålls.

Nära 150 personer har gripits.

Demonstranterna, varav många viftar med oppositionens rödvita flagga, tågade mot de centrala delarna av huvudstaden. Ett stort antal kravallpoliser och polisfordon hindrade dem från att ta sig fram till Självständighetstorget, som spärrades av inför protesterna.

Säkerhetsstyrkor hade även placerats ut runt ett krigsmonument som varit en samlingspunkt vid tidigare protester. Även Oktobertorget, en annan populär samlingsplats, spärrades av.

En del demonstranter samlades vid presidentpalatset i centrala Minsk, där poliser och specialstyrkor med vattenkanoner grupperades. För andra helgen i rad visades bilder av Lukasjenko i sitt residens bärande på en automatkarbin, enligt den ryska statliga nyhetsbyrån Ria.

Olika medier gjorde bedömningen att omkring 100.000 människor var ute på gatorna.

Minst 140 demonstranter greps, rapporterar Ria. Men inga rapporter finns om att säkerhetsstyrkorna använt tårgas eller gummikulor, som vid tidigare demonstrationer.

Tidigare under dagen genomförde en grupp kvinnor i traditionella kläder en regeringskritisk ceremoni framför regeringens högkvarter, där de lade ner pumpor enligt en folklig sed som symboliserar avvisande vid ett frieri.

Oppositionella visade också upp bilder som de sade kom från samtidiga demonstrationer i städerna Grodno och Brest.

Delar av landets idrottsrörelse vänder sig nu också öppet mot president Aleksandr Lukasjenko. Flera olympiska medaljörer finns bland 363 belarusiska idrottare som undertecknat ett öppet brev där de fördömer fusk vid presidentvalet och efterlyser frisläppande av politiska fångar och nya val.

En del av demonstranterna i Minsk skanderade ”Glad födelsedag, din råtta!”

Lukasjenko – som styrt Belarus i 26 år och fyllde 66 år på söndagen – pressas av tre veckor av protester och strejker efter det omtvistade valet den 9 augusti som hans motståndare och stora delar av omvärlden dömt ut som riggat. Presidenten skyller protesterna på utländsk inblandning.

I ett telefonsamtal med Rysslands president Vladimir Putin på söndagen enades de båda om ett möte i Moskva de närmaste veckorna och talade om att stärka de bilaterala relationerna och utöka samarbetet. Presidenterna har inte träffats sedan protesterna bröt ut.

Belarus är Rysslands närmaste allierade bland ex-sovjetiska länder och ses som en viktig pjäs i Moskvas försvarsstrategi. Relationen är dock inte helt okomplicerad, Kreml uppges betrakta Lukasjenko som en något bångstyrig allierad.

I torsdags meddelade Putin att Ryssland upprättat en ”reservpolisstyrka” som kan ingripa på Lukasjenkos sida vid behov.

Den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja säger till SVT:s Agenda att inget kan stoppa oppositionen mot Lukasjenko.

”Vi står enade och kommer aldrig att acceptera honom som vår president.”

Sedan många journalister frihetsberövats och vissa utvisats under protesterna kommer Belarus ambassadör i Tyskland att kallas upp till utrikesdepartementet i Berlin, säger en tysk regeringskälla.

Tysklands utrikesminister Heiko Maas har redan fördömt åtgärderna mot utländska medier som ”oacceptabla”.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från CrunchfishAnnons

Cash is dead, long live cash!

I Sverige är kontanterna på väg att försvinna helt. Då försvinner marknadens bästa betalmedel eftersom kontanter är det enda som alltid fungerar och aldrig äventyrar din personliga integritet. Kanske är de historia inom bara tre år och då är det bråttom att ta fram ett digitalt alternativ som har samma fina egenskaper som kontanter. 

Utvecklingen mot ett kontantlöst samhälle må ha sina fördelar, men inom en snar framtid kommer vi att sakna ett betalningsmedel som alltid fungerar. Driftsstopp och längre störningar på nätet riskerar att lamslå hela Sverige. Riksbanken överväger att möta utmaningen med en digital e-krona och det har diskuterats i tre webinarier modererade av Crunchfishs VD. Om e-kronan ska kunna erbjuda samma egenskaper som dagens kontanter krävs ett radikalt nytänk och även ny teknik. Crunchfish har utvecklat en lösning för digitala kontanter som gör att betalningen garanterat fungerar friktionsfritt utan att tumma på integriteten.

– När det gäller säkerhet använder vi samma beprövade teknologi som vid tokeniserade kortbetalningar med digital signering från ett säkert utrymme i mobilen. I Sverige kan digitala kontanter integreras med mobila plånböcker som Swish och även direkt i korträlsen. Vi för nu också partnersamtal med flera internationella bolag om digitala kontanter, förklarar Crunchfishs VD Joachim Samuelsson som är serieentreprenör och teknikpionjär med över tjugo patent och patentansökningar inom digital betalning och närhetsbaserad interaktion.

Personlig integritet vid betalningar

Digitala kontanter kompletterar alla typer av betaltjänster och tillåter betalaren att vara både privat och anonym. Betalningen är alltid friktionsfri och avvecklas antingen slutgiltigt vid betalningsögonblicket till en mobil plånbok eller till ett bankkonto om mottagaren så önskar. 

– I Tyskland är kontanter fortfarande det vanligaste betalmedlet, medan i Sverige används kontanter bara i 9% av butiksbetalningarna. Den främsta anledningen till att tyskarna håller fast vid kontanterna är oviljan mot digital spårbarhet. Med digitala kontanter är det möjligt att hitta en önskvärd balans mellan personlig integritet och motverkan mot penningtvätt. Banken måste inte se alla betalningar bara för att de är digitala. Vi löser det. 

Om krisen kommer

Digitala kontanter gör betalmarknaden robust. Utan tillgång till nätet klarar vi oss bara i några få dagar tills likviditeten är slut i marknaden. Då kan vi inte längre betala för varor och tjänster. Även om det inte är vanligt förekommande har pandemin lärt oss att staten måste planera för och värna om grundläggande samhällsfunktioner. Att hoppas att folk kommer ha kontanter i madrassen kommer inte fungera när alla rutiner för kontanthantering har försvunnit. 

– Vår vision är att vi kommer att fortsätta betala med kontanter, fast i digital form. Digitala kontanter överförs friktionsfritt och omedelbart eftersom de är oberoende av allt som kan strula online. Endast om man behöver tillgång till mer pengar än vad som finns i den mobila plånboken behöver man koppla upp sig. Digitala kontanter kan emellertid också distribueras säkert med vanlig post och scannas in i mobilen om telenätet ligger nere. Det är en nödvändig egenskap vid kris under en längre tid, avslutar Joachim.

Om Crunchfish

Crunchfish är ett IT-bolag från Malmö som utvecklat patentsökta lösningar för digitala kontanter som både kan integreras direkt med rälsen eller i en mobil plånbok. Lösningarna är globalt skalbara och gör betalningar robusta eftersom riskerna med störning och driftstopp helt elimineras. Crunchfish är internationellt verksamt och är noterade på Nasdaq First North Growth Market sedan 2016. 

 

Mer från Crunchfish

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Crunchfish och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?