1515

Nya stimulanser i Norge efter oljepriskollapsen

Norge lanserar kraftiga finans- och penningpolitiska stimulanser för att lindra smällen efter oljepriskollapsen och coronavirusutbrottet. Oljeservicebolaget Aker Solutions har informerat samtliga 6.000 anställda i landet om möjliga permitteringar. 

Norges statsminister Erna Solberg
Norges statsminister Erna SolbergFoto:Fredrik Hagen

Den norska valutan har rasat i värde gentemot dollarn och euron sedan oljepriset kollapsade. Bara under natten mot torsdagen försvagades den med över 5 procent mot de bägge valutorna. Norska centralbanken, Norges bank, överväger nu kronköp på grund av senaste tidens kursras och beskriver utvecklingen som ”extraordinär” i ett pressmeddelande på torsdagen. 

Centralbanken meddelade även att de släpper ytterligare så kallade F-lån till norska banker. F-lån är ett av Norges Banks instrument som används för att öka likviditeten i banksystemet. Alla banker kommer få låna så mycket de behöver med samma säkerhetskrav som ordinarie lån, skriver centralbanken i ett pressmeddelande. 

Den händelserika torsdagen innehöll också finanspolitiska åtgärder. På eftermiddagen enades det norska parlamentets finansutskott om ett andra stödpaket för att motverka de ekonomiska effekterna av coronavirusutbrottet. I paketet ingår bland annat en sänkning av arbetsgivaravgiften med 4 procent i två månader, till en kostnad av 10 miljarder norska kronor, motsvarande drygt 9 miljarder kronor. 

Redan i söndags meddelade den norska statsministern Erna Solberg att regeringen kommer avsätta omkring 90 miljarder kronor för att säkra likviditeten i företagen. 

Norska oljeservicebolaget Aker Solutions har tvingats skickat hem cirka 700 utländska anställda på varven i Egersund och Sandnessjøen. Orsaken var den förhöjda smittorisken då de bodde tillsammans i kaserner, samt den överhängande risken för att gränserna skulle stängas, uppger kommunikationschefen Ivar Simensen i ett mejl till Di. 

Aker Solutions drygt 6.000 anställda i Norge har också informerats om möjliga permitteringar framöver till följd av coronavirusets effekter på verksamheten. 

”Detta är en juridisk formalitet som måste vara på plats innan någon kan lämna. Meddelandet tillåter oss att agera snabbare om situationen kräver det”, skriver Ivar Simensen i mejlet och tillägger att ingen anställd har blivit permitterad ännu.

Oljeservicebolaget har underlättat för anställda att jobba hemifrån och vidtagit säkerhetsåtgärder i fabrikerna och på sina varv. 

”Vi har exempelvis ökat avståndet mellan arbetsstationer för att minska risken för infektion”, fortsätter Ivar Simensen.

Enligt kommunikationschefen följer Aker Solutions myndigheternas riktlinjer men konstaterar att den norska regeringens reserestriktioner får konsekvenser för bolaget.

”Restriktioner för resor mellan länder och internt i länder kommer att påverka vårt arbete, men det är för tidigt att säga något specifikt om hur eller i vilka områden”, skriver Ivar Simensen i mejlet.

Vilka steg vill ni att regeringen tar för att underlätta för er?'
”Vi har lämnat förslag till våra branschorganisationer som i sin tur har tagit upp viktiga frågor med regeringen”.

Branschorganisationen Næringslivets Hovedorganisasjon, HVO, överlämnade i förra veckan sina ”tio krav för att bekämpa coronakrisen” till den norska regeringen. På listan över krav på åtgärder finns exempelvis uppskjutna arbetsgivaravgifter och se till att bankerna kan tillhandahålla den kredit som företagen behöver.


Innehåll från NesteAnnons

Bli en del av den smarta bränsleomställningen - redan idag

Sedan Neste grundades 1948 har bolaget ständigt haft innovation och nytänkande för ögonen. Medan verksamheten i begynnelsen kretsade kring att trygga den finska olje- och bränsleförsörjningen, är Neste idag världsledande inom utveckling av produkter och lösningar inom förnybara bränslen. 

Andreas Teir, VD Neste Sverige, berättar att företaget alltid har varit tidigt ute med revolutionerande forskning och idéer. 

– Vi var en av de första som lanserade blyfria och renade bränsleprodukter och redan 1996 patenterade vi metoden NEXBTL – en unik teknologi för vätebehandling av vegetabiliska oljor, avfall och restprodukter, berättar Andreas.

Det är NEXBTL som ligger till grund för flera av Nestes produkter idag. Andreas betonar dock att företagets starka fokus på förnybart går hela vägen tillbaka till det han beskriver som Nestes vision: att skapa en friskare planet för våra barn och barnbarn. 

– Detta är en hjärtefråga för oss. Klimatfrågan är inte en utmaning, det är en kris. Därför vill vi bidra med de resurser vi har; våra lösningar kan användas och finns tillgängliga idag, i stor skala.

Hittar ständigt nya vägar

Förutom att Neste är världsledande inom förnybar diesel för vägtrafik har de också en stark närvaro inom hållbara flygbränslen och expanderar nu till polymer- och kemikaliebranscherna med mycket goda resultat. Tillsammans med kunderna bidrar företaget till att minska CO2-utsläppen med hela 10 miljoner ton per år. Till 2030 ska den siffran ha stigit till minst 20 miljoner ton per år.

– Vi tar fram lösningar för implementering här och nu, i närtid samt på längre sikt. För att vara relevant och framgångsrik behöver man ständigt förnya sig och vara innovativ.

Förnybar diesel 

Nestes största produkt i nuläget är Neste MY Förnybar Diesel™, ett bränsle producerat av 100 procent förnybara råvaror som utan modifikation kan användas i befintliga dieselmotorer. Redan nu finns det tillgängligt på över 200 bensinstationer över hela Sverige, och nätverket växer – det är alltså enkelt att välja klimatsmart. 

– Vi har andra spännande projekt på gång, exempelvis lanseringen av Neste RE – ett helt förnybart och återvunnet råmaterial som kan ersätta jungfruliga fossila råvaror vid tillverkning av plaster och kemikalier inom allt från leksaker till läkemedel. Neste RE gör det möjligt att tillverka högkvalitativa produkter av biobaserat avfall, biprodukter och avfallsplast.

Ett nytt initiativ med stor inverkan på längre sikt är forskningen Neste bedriver inom elektrobränslen, så kallade Power-To-X. Här nyttjas CO2 som råvara och omvandlas till kolväten för att användas som grund till olika kemikalier eller bränslen.

Alla lösningar behövs 

– Vi befinner oss nu i en avgörande tid, då de stora ramverken för att bemöta klimatkrisen sätts, både på europeisk och nationell nivå, säger Andreas.

Dagens regelverk tar dock inte full hänsyn till varierande lokala och globala förutsättningar och Andreas efterlyser därför ökad teknologineutralitet för hela branschen. 

– Marknaden bör tillåtas att identifiera de mest effektiva teknikerna ur klimatsynpunkt, det vill säga kostnadseffektiva och högt CO2-reducerande lösningar, ur ett livscykelperspektiv (”well-to-wheels”). Ökad elektrifiering är till exempel mycket positivt, men alla lösningar behövs, såväl elektrifiering som biobränslen, avslutar han. 

FAKTA

* Neste, grundat år 1948

* Världens största producent av förnybar diesel och förnybart jetbränsle raffinerat från avfall och restprodukter

* Antal anställda: 4 800 globalt

* 2020 hade Neste en omsättning på 11,8 miljarder euro. Det jämförbara rörelseresultatet var 1,416 miljoner euro

* År 2021 valdes Neste till det fjärde mest hållbara företaget i världen

Läs mer på www.neste.se

Twitter: @NesteSverige

 

Mer från Neste

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Neste och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?