1515

Nya stadsdelen väcker heta känslor i Malmö

När åsikterna kring stadens senaste stadsdel går isär kan man sluta fred över en bit inälvsmat eller ta en lugnande kvällspromenad i vackra kvarter. Eller varför inte en musikal med stjärnglans från Broadway.

Foto:TT

På allas läppar:
Nyhamnen, en ny stadsdel på de gamla industri- och hamnkvarteren kring Centralstationen har fått godkänt av politikerna och engagerar invånarna - på många olika plan. En markbit ska förvandlas till en jättelik utearena med plats för 50 000 konsertbesökare. Spännande förstås, men behövs den och vilka artister går att locka hit? Stadsdelen byggs tre meter över dagens yta för att klara kommande havshöjningar. Men det räcker inte enligt Länsstyrelsen och den diffusa klimatdebatten känns plötsligt väldigt konkret.

Adress: ”Inre hamnen”. 

Centralstationen.
Centralstationen.Foto:TT

Matnyttigt:
Enligt uppgifter är det fullt på Bastard varje kväll. Oklart om det stämmer, men helt klart är att restaurangen på bara tio år blivit en klassiker. Här trängs turister, lokala kändisar och foodies. Griskind, lammhjärta och annan inälvsmat är vanliga på den ständigt uppdaterade menyn eftersom målet är att ta tillvara på hela djuret. Baren erbjuder en av stadens bästa häng och är känd för sina cocktails. 

Adress: Mäster Johansgatan 11

Missa inte:
De låga husen på trånga kullerstensgator i stadsdelen Gamla Väster har gått från närmast slumstämpel på 70-talet till Malmös populäraste stadsdel. Inte minst en kvällspromenad längs de upplysta gatorna är ett måste. Det senaste året har kvarteren i Gamla Väster även blivit stadens mest spännande krogkvarter.  Här finns såväl flera klassiska Malmökrogar som flertalet nyöppnade, där sushistället Sushi Rebellion är en av flera hyllade tillskott. 

Adress: mellan Slottsgatan och Lilla Torg. 

Köp med dig hem:
Hur kommer citykärnorna se ut i framtiden när e-handeln fortsätter konkurrera ut fysiska butiker? Möjligtvis ges en fingervisning på nyöppnade Beyond Us i stadens hotade shoppingkvarter. Grundarna kallar det pop-up-varuhus eftersom varumärken hyr plats här i tre månader för att ge besökarna ständig förnyelse. Här finns också kafé, arbetsplatser, paketutlämning och - förstås - en ”insta-zone”. 

Adress: Stora Nygatan 58

Malmöoperan.
Malmöoperan.Foto:TT

Händer i höst:
Med en av Europas största scener, till ytan alltså, och en erkänt skicklig orkester har Malmöoperan vunnit respekt även utanför Sverige. När man i höst sätter upp Skönheten och odjuret har det inte sparats på krutet. Huvudrollsinnehavaren Fred Johanson har spelat huvudroller i musikaler i London och på Broadway, bland annat mot Glenn Close. Målet är att musikalen ska spelas länge, även om det inte lär bli några 13 år som var fallet på Broadway för denna Disneyklassiker. 

Adress: Östra Rönneholmsvägen 20

 


Innehåll från KIAAnnons

Målet: 100 procent laddbara bilar – redan 2024

Biltillverkaren Kia har fattat ett ambitiöst beslut – 2024 ska alla modeller som säljs i Sverige vara laddbara.

– I dag har Kia en laddbar försäljning på 77 procent, men vi nöjer oss inte med det. Vi fortsätter vår satsning på laddbart och år 2024 ska 100 procent av bilarna vi säljer i Sverige vara laddbara, säger Peter Himmer, vd Kia Sweden.

Kia EV6 – den nya generationens elbil 

Sedan 2013 har Kia lanserat åtta laddbara bilmodeller i Sverige och är idag marknadsledare på området.

Men företaget nöjer sig inte med det. Med en uttalad strategi och en vilja att skapa en laddbar rörelse där så många som möjligt ska kunna ställa om till att köra på el har de tagit ett viktigt beslut.

Målet är 100 procent laddbart år 2024.

– Vi vill att så många som möjligt ska kunna köra elektrifierat och reducera CO2-utsläpp. Det är en målsättning vi har jobbat efter under lång tid, säger Peter Himmer, vd Kia Sweden.

Största bilmärket

Att Kia är en aktör som ligger i framkant i omställningen till en mer hållbar mobilitet visar försäljningssiffrorna tydligt.

Under sommarmånaderna juli och augusti var laddhybriderna Kia Niro och Kia Ceed de mest registrerade bilarna i Sverige. Dessutom var Kia e-Niro den mest sålda elbilen i Sverige under samma period. I september var Kia det största bilmärket i Sverige, enligt statistik från BIL Sweden.

Lägst CO2-utsläpp

Många laddbara bilar har också inneburit att Kia kunnat sänka sina CO2-utsläpp och i dag har företaget det lägsta genomsnittliga CO2-utsläppet (46 gram CO2 per kilometer hittills i år) av de största bilmärkena i Sverige.

När det ändå pratas om miljö och minskad klimatpåverkan under körning så kan det betonas att inte mindre än 21 procent av den 10-åriga Kia-vagnparken i dag är laddbar. Och det har lett till att Kia har det lägsta CO2-snittet, 105 gram, av alla bilmärken från 2011 och framåt.

– Vi fortsätter vår satsning på laddbart med ett av marknadens bredaste modellprogram. Uppdaterade Kia Ceed Sportswagon är här och efterlängtade elbilen Kia EV6 lanseras inom kort. Under våren 2022 gör den populära suven Kia Sportage comeback som laddhybrid, fortsätter Peter Himmer, vd Kia Sweden.

Första av sju bilar

Nyheten Kia EV6 är den första av sju bilar som byggs på den specialutvecklade elbilsplattformen E-GMP. Denna ger möjligheten för ultrasnabb laddning – 10-80 procent på 18 minuter, och 4,5 minuters laddning ger en räckvidd på 100 km.

Elbilen, som nu lanseras i Sverige, har en räckvidd på upp till 528 km och släpps i fyra olika versioner: EV6, EV6 Plus, GT Line och GT. EV6 GT lanseras i slutet av 2022.

Så ska Kia lyckas ställa om till laddbara bilar till 2024 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?