1515

Nya smällen efter Alibabas rekordbot – studentstopp på Jack Mas elituniversitet

Alibabas konkurrensbot på motsvarande 23,7 miljarder kronor är rekord i Kina, men drunknar ändå i näthandelsjättens omsättning.
Samtidigt har grundaren Jack Mas elituniversitet stoppat antagningen av nya studenter, vilket stärker teorin om att Pekingregimen sätter åt tech-entreprenören allt hårdare.

Foto:Markus Schreiber

På lördagen offentliggjordes storleken på de länge förväntade böterna för e-handelsjätten Alibaba.

Kinas enorma konkurrensverk SAMR, Statens administration för marknadsreglering, kräver nu Jack Mas skapelse på motsvarande 23,7 miljarder kronor efter en utredning som pågått sedan i höstas.

SAMR slår fast att Alibaba har pressat handlare som vill nå ut via plattformen att inte sälja sina varor via andra kanaler.

Alibaba har tagit emot beskedet med sänkt huvud, och skriver i ett öppet brev att bolaget ”accepterar straffet med uppriktighet och kommer att säkra vår efterlevnad med eftertryck”.

På måndagen ska bolaget hålla en telefonkonferens med anledning av myndighetsbeslutet.

Det är dock inte känt om styrelsen kommer att medverka. Sedan 2015 är en av ledamöterna Ericssons vd Börje Ekholm.

Investor, där han tidigare var vd, köpte 6 procent av aktierna i Alibaba redan 1999, men sålde allt för en okänd summa 2004.

Även om böterna är de största som någonsin dömts ut i Kina, har Alibaba råd.

Bolaget har brutet räkenskapsår, och baserat på det förra motsvarar böterna 3,6 procent av omsättningen.

Men under nuvarande tre första kvartal har Alibaba redan tjänat mer än hela fjolåret. Skulle det starka tredje kvartalets försäljning upprepas innebär det en årsomsättning på motsvarande nästan 979 miljarder kronor, vilket späder ut böterna till 2,4 procent.

Det är i så fall i paritet med vad lastvagnstillverkaren Volvo förlikades med EU-kommissionen kring 2017, efter anklagelser om att ha ingått i en paneuropeisk kartell. Beloppet på 670 miljoner euro motsvarade 2,1 procent av AB Volvos omsättning det året.

Över de faktiska summorna svävar dock frågan om vad de innebär för relationen mellan Jack Ma och regimen i Peking.

Han försvann efter ett kontroversiellt tal i Shanghai den 24 oktober i fjol, som upplevdes som förolämpade av flera höga chefer för Kinas regulatoriska myndigheter. Under flera månader var Jack Ma som uppslukad av jorden, och det spekulerades i om han förts bort mot sin vilja.

Under tiden stoppades den planerade börsintroduktionen av Alibabas betalteknikavknoppning Ant Group, och SAMR-granskningen inleddes.

Den 20 januari i år framträdde Jack Ma offentligt för första – och hittills enda bekräftade – gången, i ett videosänt tal till en grupp lärare.

Samtidigt med böterna kommer andra, minst lika viktiga, tecken på att det snarare är Jack Ma än Alibaba Peking vill klämma åt.

Alibaba är trots allt den enda utmanaren till amerikanska Amazons globala e-handelsdominans.

Enligt Financial Times har Hupan-universitet stoppat antagningarna av en ny årskull.

Elitskolan grundades 2015 av bland andra Jack Ma i hans hemstad Hangzhou, med det uttalade målet att bli en kinesisk motsvarighet till det amerikanska prestigeuniversitetet Harvard.

”Vi vill att Hupan ska leva i 300 år,” sa Jack Ma vid öppningen, i egenskap av ordförande.

Målet är att varje år välja ut en ny skara påläggskalvar och hjälpa bli stjärnor inom entreprenörskap och företagande.

Men enligt källor till Financial Times misstänker regimen snarare att skolan kan komma att fostra landets kommande topp-entreprenörer att anamma Jack Mas vanvördiga attityd till auktoriteter.

Paralleller dras till 1600-talets Donglin-akademi, en utbildning som i allt mer nymoralistisk anda danade tjänstemän som på senare positioner utmanade och försvagade Ming-dynastin.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?