1515

Nya skatteförslaget en stoppsignal för hyresrätter

Regeringens förslag om nya skatteregler för företagssektorn kommer tvinga byggbolag att minska byggandet av hyresrätter. Det visar en enkät som Stockholms handelskammare har gjort med byggbolag verksamma i Stockholm.

Bild:TT

Di har tidigare rapporterat om hur regeringens förslag till nya skatteregler oroar fastighetssektorn. Stockholms handelskammare har därför skickat ut en enkät med kort svarstid till 53 byggbolag som med verksamhet i Stockholm. Av dessa har totalt 27 bolag svarat. 21 av dessa uppger att de kommer tvingas dra ned på byggandet av hyresrätter om regeringens förslag om bland annat en begränsning av ränteavdragen genomförs. Ytterligare tre företag menar att det kommer innebära problem på längre sikt.

”Det här ger en bra bild av hur bostadsbolagen anser att det här skulle påverka dem, deras ord bör väga tungt”, menar Daniella Waldfogel, bostadspolitisk expert på Stockholms handelskammare.

Jämför bolåneräntor – från 1,25% (extern tjänst)

I regeringens promemoria ”Nya skatteregler för företagssektorn” föreslås en begränsning av ränteavdrag i bolagssektorn i kombination med en sänkning av bolagsskatten för att följa EU-direktivet mot skatteflykt.

Den begränsning som föreslås i första hand innebär att avdragsutrymmet begränsas till 35 procent av ebit och i andra hand 25 procent av ebitda. Förslagen föreslås gälla från 1 juli 2018 men har mött skarp kritik från bland annat Fastighetsägarna och Sveriges byggindustrier. 

En av anledningarna är att det drabbar kapitalintensiva sektorer, som fastighetssektorn, hårdast. Fastighetsägarna har kallat förslaget för "en tydlig stoppsignal för fastighetsbranschen".

”Det här höjer kostnaden så pass mycket för så många bolag att de tvingas dra ned på investeringstakten och inte kan räkna hem nyproduktionen så man kan absolut se det som en stoppsignal”, säger Daniella Waldfogel.

I promemorian konstateras att förändringarna blir särskilt betydande för nyproduktion av byggnader. Därför föreslås att reglerna om värdeminskningsavdrag för hyreshus ändras så att, utöver ordinarie avdrag för värdeminskning, 10 procent av utgifterna får dras av inom en femårsperiod efter att hyreshuset färdigställs, något som enligt många i branschen inte räcker.

”Politikerna pratar om att byggande och kanske framförallt byggandet av hyresrätter måste hållas i en stabil takt. Det är olyckligt och oroande att den här typen av förslag mottas på det här sättet av branschen”, säger Daniella Waldfogel.

Särskilt problematiskt kan det bli i Stockholm.

”Det här slår nog ganska hårt i hela landet, men markpriser och höga arbetskostnader gör att kalkylen kanske blir ännu svårare i storstadsområden.”

I enkäten ställs också frågan huruvida förslagen innebär att man kommer behöva dra ner på eller skjuta fram upprustningsprojekt i bestånd i miljonprogramsområden. Av de 27 bolag som har uppger fyra att de inte har bestånd i miljonprogramsområden. Av resterande 23 menar 12 att de kommer tvingas dra ner på eller skjuta upp investeringarna.

”Det är naturligtvis oerhört olyckligt eftersom vi vet att tusentals bostäder i miljonprogrammen är i akut behov av renovering”, säger Daniella Waldfogel.

Ett tredje hot är att de ökade kostnaderna kan behöva föras vidare till hyresgästerna vilket "i stor utsträckning skulle ge ökade boendekostnader för en grupp i samhället som har relativt låga inkomster och tillgångar”, enligt ett av svaren i enkäten.


Innehåll från EdenredAnnons

Så motiverar du dina anställda – även om de jobbar hemifrån

I en tid av distansarbete är det viktigt att se till att man tar hand om sin hälsa. Genom att erbjuda Edenreds flexibla förmåner som lunch- och friskvårdsbidrag går det bra, oavsett var jobbet utförs. Och vill man peppa lite extra i största allmänhet finns också Delicard gåvokort, det perfekta sättet att uppmärksamma personer, prestationer eller högtider som till exempel jul.

Mycket är osäkert kring hur framtidens arbetsplats kommer se ut, men många spår att de flesta företag kommer erbjuda distansarbete även efter pandemin. Många förmåner är kopplade till en fysisk arbetsplats, men nu när landskapet ritas om är det viktigt att kunna erbjuda förmåner oavsett var de anställda befinner sig. Edenred erbjuder olika förmåner som är flexibla och uppskattade hos anställda över hela Sverige. Med Edenred Lunchförmån kan de anställda äta bra, och billigare, oavsett om de är på kontoret eller jobbar hemifrån. 

– Som arbetsgivare väljer man hur många månader den anställda har rätt till förmånen och även vilket belopp lunchkortet ska laddas med. Kortet gäller på de flesta restauranger i hela Sverige och går även att använda i många livsmedelsbutiker om man vill göra egen matlåda, säger Alf Reimers, Director of Marketing & Innovation. 

Enkel hantering av friskvårdsbidraget

Samma kort som används till lunchförmånen fungerar även för Edenreds hantering av friskvårdsbidraget.

– Vanligtvis brukar friskvårdsbidrag innebära mycket administration. Men med vår lösning får man sitt friskvårdsbidrag insatt på kortet, alltså samma kort som lunchförmånen, och kvittoredovisningen sker enkelt i en app. Du behöver inte ligga ute med pengar och du behöver inte hålla koll på fysiska kvitton, säger Alf Reimers. 

I appen MyEdenred Sweden kan den anställde snabbt se saldo, gjorda transaktioner och mycket mer för både lunchpengar och friskvårdsbidrag. Genom att kortet har två plånböcker hålls beloppen isär och förmånerna blir lika enkla att utnyttja som att administrera. 

Delicard gåvokort

Att motivera sina anställda är kanske ännu viktigare när distansarbetet breder ut sig. Med Delicard gåvokort blir det väldigt enkelt, oavsett om det är en jul- eller sommargåva eller någon annan typ av uppskattning. Gåvokorten finns i olika prisklasser och mottagaren väljer alltid själv sin gåva. 

– Vårt populäraste kort är Unlimited och där kan den som får kortet välja bland mer än 100 typer av gåvor i en mängd olika kategorier. Vi har bland annat delikatesser, designprylar, upplevelser och fritidsprodukter. Man kan även skänka pengarna till välgörenhet om man skulle vilja, säger Alf Reimers.

Det är självklart härligt att kunna ge bort något som man vet uppskattas. Det är också väldigt enkelt då du som köpare bara behöver välja kort och leveranssätt, därefter tar Edenred hand om resten. 

Om Edenred

Edenred jobbar med glädje, engagemang och lojalitet genom bra förmåner för anställda. Resultatet är effektivare företag, ofta också lägre sjuktal och mindre personalomsättning. Mer om Edenred Lunchförmån, Edenred Friskvårdsbidrag och Edenred Delicard finns på edenred.se.

Mer från Edenred

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Edenred och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?