ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Nya siffror: Så många skattemiljarder drar staten in

  • Finansminister Magdalena Andersson. Foto: TT

Fjolårets deklaration resulterade i ett skattelyft för staten. Privatpersoners slutliga skatt blev närmare 12 miljarder kronor högre än för deklarationen 2018. 

Skatter och avgifter från företag och juridiska personer ökade med 10 miljarder.

Statistiska centralbyrån, SCB, har sammanställt skattesiffror från fjolårets deklaration. Hushållen, som kallas fysiska personer på skattespråk, höjde sin beskattningsbara inkomst 2018 med 3,7 procent till 2.262 miljarder kronor. 

Kommunal inkomstskatt stod för den största posten, 726 miljarder kronor, av de totala skatter och avgifter som betalats in under 2018. Det var en ökning med 26 miljarder.

På den positiva sidan för löntagarna var att skattereduktionerna ökade med 10 miljarder kronor. En delförklaring är att skattereduktion för fackavgift återinfördes samt en skattereduktion för sjuk- och aktivitetsersättning.

Statens skatteintäkter på kapitalinkomster från hushållen minskade med 10 miljarder kronor.

Företag och andra så kallade juridiska personer redovisade en beskattningsbar inkomst på 662 miljarder kronor, drygt 8 procent mer än för 2017.

De betalade in 201 miljarder kronor i skatter och avgifter, en ökning med 10 miljarder kronor. Den främsta förklaringen är att bolagsskatten ökade med 6 miljarder kronor enligt SCB.

För privatpersoner under 2020 vankas både ris och ros på skattefronten. Höginkomsttagare kan se fram mot att värnskatten, 5 extra procentenheter i statlig inkomstskatt över 689.000 kronor, försvinner. Det innebär att den statliga inkomstskatten blir 20 procent på lön som överstiger cirka 43.600 kronor per månad.

Skatter som höjs i år är bland annat fordonsskatt på nya bilar och energiskatter.

Dessutom höjs kommunalskatten i 61 kommuner.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer