1515

Nya siffror: Negativ tillväxt hotar USA i år

För nionde månaden i rad pekade fraktmarknaden i USA nedåt, enligt Cass Freight Index. ”Vi ser en växande risk för en negativ BNP-tillväxt innan årets slut”, skriver företaget som sammanställer indexet, Cass Information Systems.

Parkerade lastbilar i gränsstaden Laredo.
Parkerade lastbilar i gränsstaden Laredo.Foto:Callaghan O'Hare

Indexet som mäter frakttransporter med tåg, lastbilar och flyg i USA föll 3 procent i augusti i förhållande till samma period förra året.

I rapporten noterar de att det fallande indexet har gått från att varna för en potentiell inbromsning i ekonomin till att signalera en recession. De skriver också att indexet har varit negativt förut utan att det har inneburit en negativ BNP. Men de varnar för att de ser en svag efterfrågan för de flesta transportsätt, både inhemskt och internationellt, och att nedgången ökar för många.

”Vi är bekymrade över de allt allvarliga minskningarna i internationella flygfraktvolymer (särskilt i Asien) och det pågående fallet för järnvägsvolymer, särskilt inom bil- och byggnadsmaterial”, skriver de i rapporten.

Innan december 2018 hade indexet pekat uppåt 24 månader i rad. Indexet baseras på mer än 28 miljarder dollar i frakttransaktioner årligen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?