Nya siffror: Kortköpen rasar – nedgången ”överträffar allt”

Under de två första veckorna i april minskade hushållens kortköp med 25 procent, exklusive dagligvaruhandel och apotek. Det visar färsk statistik från Swedbank.

Störst är nedgången hos resebyråer och flygbolag, med ett ras på 95 procent.

Andreas Wallström, tillförordnad chefsekonom och global chef för makroanalys på Swedbank.
Andreas Wallström, tillförordnad chefsekonom och global chef för makroanalys på Swedbank.Foto:TT/Jesper Frisk

Att coronakrisen påverkat svenskarnas konsumtionsbeteende är uppenbart, men nu har Swedbank tagit fram data som visar krisens faktiska konsekvenser för hushållens konsumtion.

Storbankens underlag bygger på cirka 38 miljoner korttransaktioner per vecka, vilket uppges motsvara över 50 procent av samtliga transaktioner i Sverige. Kortköp motsvarar i sin tur ungefär två tredjedelar av hushållens totala konsumtion, där den resterande tredjedelen primärt utgörs av bostadstjänster.

Swedbanks analys visar att kortköpen på årsbasis föll med över 30 procent i slutet av mars, sett till totalt värde exklusive dagligvaruhandel och apotek, men att konsumtionen därefter stigit något. Under de två första veckorna i april handlade det om en 25-procentig nedgång.

Det är en exceptionellt snabb och kraftfull nedgång, enligt Andreas Wallström som är tillförordnad chefsekonom och global chef för makroanalys på Swedbank. 

”Att två tredjedelar av hushållens konsumtion faller med 25 procent i årstakt är en väldigt, väldigt snabb nedgång som vi inte har sett tidigare. Det överträffar allt så långt tillbaka som vi har data för hushållens konsumtion, och det är från 1950-talet”, säger han till Di.

Andreas Wallström ser det här som ytterligare ett tecken på att det andra kvartalet blir ”det värsta i mannaminne”, med konkurs- och varselstatistik som andra indikatorer.

”Det här är också i linje med det, att det är en snabbhet och ett djup i den här nedgången som vi inte har sett tidigare.”

I sin senaste prognos från mars var Swedbanks huvudscenario att Sveriges BNP faller med 4,2 procent i år och 3,9 procent nästa år. Men Andreas Wallström tror nu att det är väl optimistiskt. Sannolikheten är lika stor att vi landar i det som i mars var Swedbanks värre scenario, med ett BNP-fall på 8 procent, bedömer han.

”Jag skulle säga att de här två scenariorna är ungefär lika sannolika, så den bästa gissningen i dag är någonstans däremellan - säg 6 procent. Både vår prognos som släpptes för tre, fyra veckor sedan och regeringens prognos som kom i förra veckan är för optimistiska.”

Swedbanks statistik över kortköp visar samtidigt stor skillnad mellan olika branscher.

Inom resebyråer och flygbolag har kortköpen minskat med 95 procent medan kortköpen på hotell och restauranger har fallit med 48 procent. Vad gäller hemelektronik har kortköpen däremot ökat.

Även apotek och dagligvaruhandel har sett ett uppsving, vilket delvis kan bero på att hushållen har bunkrat livsmedel. Och inkluderas dagligvaruhandel samt apotek i statistiken är nedgången i kortköp inte större än 5 procent under vecka 15, som i år visserligen var påskveckan.

”Det är egentligen väldigt mycket om hushållens konsumtion faller med 5 procent, men det är ändå lite förvånande hur liten nedgången varit under den senaste veckan. Men det tycks som att hushållen inte bara har sparat de här pengarna man nu inte lägger på resor och hotell och restaurang, utan att man faktiskt också har konsumerat andra saker”, säger Andreas Wallström.

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?