ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Nya siffror: Boprisfallet på väg att plana ut

Bostadspriserna gick svagt nedåt i februari och tycks nu ha planat ut på en lägre nivå. Men det finns fortfarande en rad frågetecken om utvecklingen framöver.

Debatten om de svenska bostadspriserna har gått hög och experterna har spekulerat om både ett större ras och en rekyl uppåt.

Men för andra månaden i rad kommer nu nya siffror från Valueguard som indikerar att höstens och den tidiga vinterns prisfall håller på att plana ut.

I januari noterades en liten uppgång, som justerad för säsongseffekter, uppgick till blygsamma 0,7 procent. Och det följdes upp i februari av en nedgång på 0,4 procent.

Enligt Valueguard har bostadsrättspriserna gått ned med 0,6 procent i Stockholm de senaste tre månaderna, medan villapriserna gått upp lika mycket. Samma tendens syns i Göteborg och Malmö, även om siffrorna där är något större.

Samtidigt är det svårt att bedöma hur priserna kommer att utvecklas framöver. Signalerna från mäklarhåll är att det blivit bättre fart på marknaden efter årsskiftet, men att det fortfarande går trögt med nyproduktionen.

Färsk statistik från Hemnet visar också att utbudet av bostadsrätter minskat kraftigt den senaste månaden, vilket kopplas till det skärpta amorteringskravet som trädde i kraft den 1 mars.

Minskningen är som störst i Stockholm, där priserna fallit som mest och där flest bostadsköpare påverkas av de tuffare amorteringskraven.

De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna i Stockholm gått ned med 10 procent, vilket kan jämföras med strax under 5 procent i Göteborg och Malmö.

Ytterligare en temperaturmätare är andelen bostäder som säljs före ordinarie visning. Och den siffran låg i februari på relativt låga 10 procent i Stockholm hos mäklarföretaget Erik Olsson. I Göteborg och Malmö var siffran så låg som 5 procent.

”I februari fick våra mäklare slita hårdare än vanligt med en kombination av många visningar och mycket förhandlingar för att få ihop försäljningarna”, skriver företagets vd Erik Olsson i en kommentar om marknadsläget i Göteborg.

På onsdagen kom även nya siffror från Svensk Mäklarstatistik, som pekar i samma riktning som Valueguard med stillastående priser den senaste månaden.

”Statistiken pekar på att priserna, i alla fall kortsiktigt, tycks ha stabiliserats på nya nivåer”, skriver Mäklarhusets vd Erik Wikander i en kommentar.

När det gäller förväntningarna framåt har hushållen blivit mer optimistiska och enligt SEB:s senaste boprisindikator är det nu fler som tror på stigande priser än på fallande det kommande året.

Bland mäklarna står det och väger med ungefär en tredjedel vardera som tror på stigande respektive fallande priser, enligt en färsk undersökning från Fastighetsmäklarförbundet. Flest tror på stillastående priser.

 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies