Nya siffror: Bopriserna sjunker igen – ”svårare att få lånelöften”

Bostadspriserna backade med nästan 1 procent i oktober. Störst var nedgången för villor. Men en storstad går mot trenden.

Priserna på bostäder sjönk med 0,9 procent i oktober jämfört med föregående månad, enligt Valueguards bostadsindex Hox Sverige. 

Bostadsrätter backade med 0,4 procent och villapriserna med 1,2 procent. Men oktober brukar vara en svag månad och justerat för säsongseffekter steg priserna något, konstaterar Valueguard.

I Stockholm och Göteborg sjönk priserna under månaden på både bostadsrätter och villor. Malmö sticker däremot ut med stigande priser.

“Ibland blir bostadsmarknaden i Stockholm norm, vilket leder till att människor på många orter inte känner igen sig i beskrivningen av nuläget. Man kan inte dra några långtgående slutsatser på en enskild månad, men en möjlig förklaring till att Malmö har en avvikande utveckling gentemot övriga ligger i det lägre medelpriset”, skriver Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB i en kommentar.

Valueguard har också undersökt hur priserna på bostadsrätter i Stockholms kommun har utvecklats hittills i november och ser en fortsatt dämpning jämfört med i oktober. 

Enligt Erik Olsson Fastighetsförmedling är marknaden i Stockholm utmanande men ändå ganska stabil. Ett lite mindre utbud balanseras av färre spekulanter. Ungefär var tionde bostad förmedlas innan huvudvisningen.

Marknaden i Göteborg är enligt mäklarbolaget mer svårbedömd och försäljningarna tar längre tid.

“Vi har många visningsbesökare, men märker att de har svårare att få de lånelöften de vill från bankerna”, skriver man i en kommentar.

Erik Olssons eget bostadsindex pekar på att de som kommer på visningar generellt har låga förväntningar på bostadsprisernas utveckling. För att klara amorteringskrav och stigande räntor, som man väntar sig framöver, räknar de med lägre belåningsgrad.

Claudia Wörmann tycker att den som är orolig ska skaffa sig överblick.

“Kolla vilka bostäder som sålts i närtid i ditt område för en realistisk prisbild som både köpare och säljare. Den långa prisuppgången vi haft har lett till en del giriga säljare som känner besvikelse om de inte säljer till ett ibland för högt förväntat pris”, skriver hon.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?