1515
Annons

Nya siffror: Bopriserna lyfter – trots ”gungande omvärld”

Bostadspriserna fortsatte att stiga i oktober för sjätte månaden i rad. Dessutom var antalet transaktioner högre än under samma månad de senaste åren. 

Foto:TT

Enligt färsk statistik från Valueguard steg bostadspriserna i Sverige med 1,3 procent under oktober. För bostadsrätter noterades uppgången till 0,9 procent medan villapriserna ökade 1,6 procent. 

Under de senaste tolv månaderna ligger prisuppgången på 5,9 respektive 13,3 procent. 

”Bostadsmarknaden visar på fortsatt stabilitet i en gungande omvärld”, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, i ett pressmeddelande. 

”Det låga ränteläget och amorteringslättnaderna bidrar till stabiliteten. Om fler får försämrad inkomst kommer det att återspeglas i utvecklingen på bostadsmarknaden framöver”, fortsätter hon. 

På regional basis steg bostadsrättspriserna i Stockholm med 0,8 procent medan villapriserna steg 1,6 procent i oktober. I Göteborg låg motsvarade siffror på 0,8 respektive 2,4 procent medan Malmö landade på 0,9 samt minus 0,1 procent. 

”I Göteborg innehöll oktober hög aktivitet och stigande försäljningspriser. På Erik Olsson har vi aldrig sålt så många bostäder i Göteborg tidigare. Marknaden är balanserad med ett högt utbud som matchas av efterfrågan. Vi räknar med att sälja fler bostäder än förra året även i november trots en avmattning av inkommande uppdrag när aktivitetsnivån går ner som vanligt inför jul”, skriver Erik Olsson Fastighetsförmedling i en kommentar. 

Enligt Valueguard låg det totala antalet transaktioner på bostadsmarknaden 5 procent högre i oktober än under samma månad i fjol och 15 procent högre än under 2018. 

 


Joe Biden lovar helhjärt stöd till Sveriges och Finlands Nato-ansökningar

USA fortsätter att lova sitt helhjärtade stöd till Sveriges och Finlands Nato-ansökningar.

”Finland och Sverige gör Nato starkare”, sa presidenten under en presskonferens med statsminister Magdalena Andersson och president Sauli Niinistö på torsdagen.

Joe Biden och Magdalena Andersson
Joe Biden och Magdalena AnderssonFoto:Pontus Lundahl/TT

Finlands president Sauli Niinistö anlände först, tätt följd av statsminister Magdalena Andersson. De båda ledarna stannade för ett kort fototillfälle innan de försvann in genom Vita husets södra entré.

Efter en dryg timme dök de upp igen runt hörnet i Rosenträdgården, där president Joe Biden väntade.

”Vi har haft nära samtal i varje steg medan Sverige och Finland fattat sina beslut och i dag är jag stolt att säga att de har USA:s totala, fullständiga stöd”, sa presidenten.

Vita huset kommer nu att skicka över dokument till senaten för att påskynda ratificeringen så fort den formella Nato-processen har inletts.

Magdalena Andersson underströk de nära banden mellan Sverige och USA, både säkerhetsmässigt och ekonomiskt.

”Fred och stabilitet i vår del av världen är ett gemensamt säkerhetsintresse för oss, för er och för Europa”, sa Magdalena Andersson.

Statsministerns besök kom dagen efter att försvarsminister Peter Hultqvist redan hunnit besöka sin amerikanske kollega Lloyd Austin vid säkerhetshögkvarteret Pentagon.

De två försvarsministrarna diskuterade bland annat hur det amerikanska stödet under ansökningsprocessen kommer att se ut. Enligt Peter Hultqvist pågår ett planeringsarbete som bland annat inkluderar att stärka den amerikanska närvaron i Östersjön men han ville inte ge några ytterligare detaljer.

Försvarsministern ville heller inte kommentera vilken hjälp Sverige kan tänkas få med Turkiets motstånd i ansökningsprocessen, ett problem som fortfarande kvarstår. Klart är att USA också deltar i diskussionerna – USA:s utrikesminister Antony Blinken mötte sin turkiske kollega Mevlut Cavusoglu i New York på onsdagen, men utan några konkreta resultat.

”Finland och Sverige jobbar direkt med Turkiet för att göra det, men vi pratar också med turkarna för att hjälpa till”, sa Jake Sullivan, Joe Bidens säkerhetsrådgivare, under en presskonferens på onsdagen.

Det finns inga indikationer på att det turkiska motståndet handlar om en generell ovilja att expandera Nato. Turkiet har istället ställt krav på att Sverige och Finland bland annat ska häva sina vapenexportförbud som infördes mot landet 2019. Landet kräver också ett offentligt fördömande av flera kurdiska organisationer. Det inkluderar milisen YPG, som backats av USA under kriget i Syrien.

Dessutom har relationen mellan USA och Turkiet komplicerats efter att det turkiska förvaret tecknade ett kontrakt på ett ryskt robotsystem mot amerikanska invändningar och möttes av sanktioner. Ett planerat köp av amerikanska stridsflygplan stoppades också och trots förhandlingar mellan Ankara och Vita huset ser knuten ut att vara svår att lösa i kongressen, som måste godkänna affären.

President Sauli Niinistö uppgav på torsdagen att diskussionerna med Turkiet fortsätter och att landets protester tas på allvar.

”De diskussionerna har redan ägt rum och kommer att fortsätta de närmaste dagarna”, sa han.

Både president Biden och andra företrädare för Vita huset har de senaste dagarna poängterat att de tror att konflikten om ansökningarna kan lösas.

Presidenten indikerade att USA kommer att stödja Sverige och Finland i diskussionerna med Turkiet.

”Ingenting kommer att gå förlorat mellan muggen och munnen som min mor brukade säga. Nya medlemmar i Nato är inte ett hot mot någon nation”, sa Joe Biden.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?