Nya siffror: Allt fler norrmän handlar svenskt

Nya norska siffror visar på en jätteökning för gränshandeln, och på den norska sidan är handlarna mer än lovligt trötta på att så mycket pengar försvinner till Sverige. Här vill gärna börsbolagen ha en del av kakan.  

Charlottenberg i Värmland viktigt gränshandelställe.
Charlottenberg i Värmland viktigt gränshandelställe.Foto:ADAM IHSE / TT

De nya siffrorna, som visar på en dryg 15-procentig ökning av gränshandeln under tredje kvartalet, har sammanställts av den norska motsvarigheten till SCB och har uppmärksammats av både TT och norska Nettavisen. Antalet dagsturer över svenska gränsen steg med 20,7 procent.

Ett allmänt högt prisläge, punktskatter och en svag krona gör att de svenska butikerna längs gränsen blivit allt mer attraktiva. 

Att frustrationen bland de norska handlarna är stor kan Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel intyga:

”Vi lider med dem, för precis som svenska skattehöjningar, exempelvis kemikalieskatten, påverkar jobb och tillväxt här, så sker det i ännu högre utsträckning i Norge, säger han.  

Debatten kring punktskatten på bland annat godis har rasat under året, men än så länge har den norska regeringen inte hörsammat kritiken, uppger Mats Hedenström. 

”Sedan ska man vara medveten om att gränshandeln innehåller många fler parametrar än bara skatterna”, säger han. 

Därmed är det Svensk Handels bedömning att gränshandeln inte kommer att avta, vilket ger positiva effekter på den svenska sidan.

”Gränshandeln skapar jobb och tillväxt i delar av landet där förutsättningarna annars ofta är tuffare”. 

Axfood AXFO +1,45% Dagens utveckling tog klivet in i gränshandeln genom ett uppköp 2017. Då förvärvade dagligvarujätten Eurocash, med åtta butiker längs gränsen, för att sedan sälja vidare 49 procent av bolaget till NorgesGruppen. 

Eurocash sorterar under Willys, men butikerna är helt anpassade för gränshandeln, med ett utbud som återspeglar vad norrmännen efterfrågar: konfektyr, läsk, kött, ost och tobak.

Johanna Eurén, som är presschef på Eurocash, berättar att priserna driver kunderna till de svenska butikerna, men att det nu blivit ett invant beteende att handla i Sverige.

Vad händer om skatterna ändras i Norge, försvinner kunderna då?

”Stora förändringar ska till för att det inte ska vara lönsamt för att åka till Sverige och handla.”

Eurocash särredovisas inte i Axfoods kvartalsrapporter. Hur går det?

”Det går bra. Vi är nöjda med utvecklingen. Vi ska öppna en ny butik i Storlien och har för avsikt att öppna en butik i Långflon, även om det inte är klart ännu.”

2014 berättade Icas etableringschef Jan Oldebring för Di att det fanns planer inom bolaget på att öppna renodlade gränshandelsbutiker nära den norska gränsen. Nu meddelar han att det framför allt är vid Riksgränsen och i Töckfors som nyetableringar av Ica-butiker skett. 

”Där ser vi givetvis att det är norrmän som handlar, framför allt kött, dricka och godis. När det gäller etableringar framåt så uppdaterar och förnyar handlare ständigt sina butiker längs gränsen”, säger han. 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?