1515

Nya sammandrabbningar vid Greklands gräns

Med tårgas och rökbomber har sammandrabbningarna vid gränsen mellan Grekland och Turkiet tagit ny fart, där migranter och flyktingar försöker komma in i Grekland och EU.

Foto:Emrah Gurel

Enligt vittnesuppgifter kommer tårgasen från turkisk mark mot grekisk polis över det höga gränsstängslet nära övergången i grekiska Kastaniés vid gränsen mot Turkiet.

Grekiska soldater och kravallpolis har placerats ut i området där tusentals människor har velat ta sig in i landet de senaste dagarna.

Enligt grekiska myndigheter har tusentals försök att ta sig över gränsen stoppats den senaste veckan. Under ett dygn fram till lördagsmorgonen gjordes fler än 1.200 försök och 27 gripanden, meddelar en källa inom regeringen. De flesta av migranterna uppges vara från Afghanistan och Pakistan.

”Grekland gör vad alla självständiga stater har rätt att göra, att skydda sin gräns från att människor passerar olagligt”, sade premiärminister Kyriakos Mitsotakis till CNN på fredagskvällen.

”Jag är rädd att det här är en konstant och systematisk provokation från Turkiet som inte har något att göra med de här människornas svåra situation. De utnyttjas av Turkiet”, sade han.

Turkiet har anklagat EU för att använda migranter och flyktingar som politiska redskap i strid med internationell rätt. Under fredagen uppmanade EU migranter vid gränsen att sluta försöka komma in i Grekland.

Grekland kommer att bygga två nya tillfälliga läger för de hundratals extra asylsökande som har kommit till landet den senaste tiden, säger migrationsminister Notis Mitarachi i tv-kanalen Skai.

Lägren planeras göra plats för asylsökande som kommit dit efter den 1 mars.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har beordrat den turkiska kustbevakningen att hindra migranter och flyktingar från att korsa Egeiska havet, rapporterar statliga medier.

”Enligt presidentens order kommer migranter inte att tillåtas att korsa det Egeiska havet eftersom det är farligt”, twittrar kustbevakningen.

Situationen vid gränsen, där tusentals människor har samlats i hopp om att kunna ta sig till Europa, uppstod efter att Turkiet för en vecka sedan meddelade att landet inte längre kommer att hindra migranter från att ta sig till EU.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?