Svenskarna blir allt mer digitala och var fjärde svensk umgås med sina vänner huvudsakligen digitalt. Telenor TEL +0,82% Dagens utveckling är medvetna om den kritik mot mobilanvändandet som tidigare forskning har kommit fram till, men vill med sin undersökning visa att skärmtiden inte hämmar våra sociala liv, utan tvärtom. Ju mer skärmtid, desto mer fysiska möten.
”Jag tycker att resultatet är väntat. Debatten om skärmtid har tidigare varit väldigt ensidig och fokuserat på den tid man lägger på sitt skärmanvändande, medan den här undersökningen handlar om ’vad’ man gör under den tiden. Många har fått nya vänner genom digitalt användande och nya vänner ger fler fysiska möten”, säger Anne Grefberg, legitimerad psykolog.
Det är Demoskop som har genomfört den kvantitativa undersökningen på uppdrag av Telenor. 2003 webbintervjuer har gjorts runt om i landet mellan den 29 januari och 10 februari 2019, med en slumpmässigt rekryterad panel.
Syftet med undersökningen har varit att utforska svenskarnas digitala liv och se hur det inverkar på våra beteenden och sociala relationer. Mest positiva till skärmtiden är personer över 65 år och de som är bosatta i Norrland.
Enligt Telenors rapport om våra skärmliv tillbringar svenskarna i genomsnitt 3,5 timmar per dag med mobilen, vilket innebär 12 år under en livstid.
Även om det framkommer att majoriteten är positiva så finns det negativa röster. 22 procent anser sig använda mobilen för mycket och en av tre har skuldkänslor över sitt mobilsurfande. 52 procent av kvinnorna känner sig mer ensamma på grund av digital kommunikation.
Anne Grefberg tror att känslor av utanförskap kan vara kopplade till sociala medier.
”Om man jämför sitt inre med andras yttre, blir det väldigt orättvist. Utanförskapet kan upplevas när man jämför sig med andra människor”, säger hon.
Annan forskning inom psykologi motsäger resultatet i Telenors undersökning och hävdar att den digitala livsstilen kan påverka oss negativt. Anders Hansen, psykiatriker, författare och krönikör i Di, skriver till exempel i sin nya bok ”Skärmhjärnan” att ständig uppkoppling kan vara skadlig för vår hjärna.
Vad säger du om det?
”Den digitala verkligheten är ingen fluga, vi måste lära oss att förhålla oss till den. Om man försöker piska upp oro och rädsla hindrar det oss på riktigt från att tänka ut fungerande strategier för vårt användande”, säger Anne Grefberg.