Nya rön: Skärmarna gör oss mer sociala

Vi blir mer sociala av skärmtid – det säger en rykande färsk undersökning från Telenor. 2.000 svenskar har deltagit och majoriteten anser att skärmtiden påverkar deras sociala liv positivt. 

Enligt en ny undersökning blir vi mer sociala av mer skärmtid. Anne Grefberg är legitimerad psykolog.
Enligt en ny undersökning blir vi mer sociala av mer skärmtid. Anne Grefberg är legitimerad psykolog.Foto:Collage: TT/Pressbild

Svenskarna blir allt mer digitala och var fjärde svensk umgås med sina vänner huvudsakligen digitalt. Telenor TEL +0,82% Dagens utveckling är medvetna om den kritik mot mobilanvändandet som tidigare forskning har kommit fram till, men vill med sin undersökning visa att skärmtiden inte hämmar våra sociala liv, utan tvärtom. Ju mer skärmtid, desto mer fysiska möten.

”Jag tycker att resultatet är väntat. Debatten om skärmtid har tidigare varit väldigt ensidig och fokuserat på den tid man lägger på sitt skärmanvändande, medan den här undersökningen handlar om ’vad’ man gör under den tiden. Många har fått nya vänner genom digitalt användande och nya vänner ger fler fysiska möten”, säger Anne Grefberg, legitimerad psykolog.

Det är Demoskop som har genomfört den kvantitativa undersökningen på uppdrag av Telenor. 2003 webbintervjuer har gjorts runt om i landet mellan den 29 januari och 10 februari 2019, med en slumpmässigt rekryterad panel.

Syftet med undersökningen har varit att utforska svenskarnas digitala liv och se hur det inverkar på våra beteenden och sociala relationer. Mest positiva till skärmtiden är personer över 65 år och de som är bosatta i Norrland.

Enligt Telenors rapport om våra skärmliv tillbringar svenskarna i genomsnitt 3,5 timmar per dag med mobilen, vilket innebär 12 år under en livstid.

Även om det framkommer att majoriteten är positiva så finns det negativa röster. 22 procent anser sig använda mobilen för mycket och en av tre har skuldkänslor över sitt mobilsurfande. 52 procent av kvinnorna känner sig mer ensamma på grund av digital kommunikation. 

Anne Grefberg tror att känslor av utanförskap kan vara kopplade till sociala medier.

”Om man jämför sitt inre med andras yttre, blir det väldigt orättvist. Utanförskapet kan upplevas när man jämför sig med andra människor”, säger hon. 

Annan forskning inom psykologi motsäger resultatet i Telenors undersökning och hävdar att den digitala livsstilen kan påverka oss negativt. Anders Hansen, psykiatriker, författare och krönikör i Di, skriver till exempel i sin nya bok ”Skärmhjärnan” att ständig uppkoppling kan vara skadlig för vår hjärna.

Vad säger du om det?

”Den digitala verkligheten är ingen fluga, vi måste lära oss att förhålla oss till den. Om man försöker piska upp oro och rädsla hindrar det oss på riktigt från att tänka ut fungerande strategier för vårt användande”, säger Anne Grefberg.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RiksbyggenAnnons

Robotar gör fastighetsförvaltningen säker i coronatider

Robotar och drönare som ser över ditt hus. Tack vare innovativa tekniska lösningar har Riksbyggen kunnat utveckla fastighetsskötseln under pandemin. 

Förändringar som också har lett till en renare och grönare omgivning med mindre buller för de boende.

Så jobbar Riksbyggen med fastighetsförvaltning  

På grund av restriktioner, rekommendationer och oro under pandemin har de som jobbar med fastighetsförvaltning fått se över sina rutiner och arbetsmetoder. Samtidigt får inte tillsynen av våra hem och hus avta. 

För att bemöta kundernas önskemål och de nya behov som har uppstått har Riksbyggen utvecklat innovativa lösningar i underhållet av sina byggnader. Bland annat med teknikens hjälp.

Mikael Günthner är leveranschef för fastighetsservice i Skaraborg och berättar hur omställningen har skapat nya möjligheter tack vare den senaste robotutvecklingen.

– Vi hade jobbat en del med drönare och robotgräsklippning tidigare, men nu har vi kunnat utveckla det arbetet. Den traditionella fastighetsskötseln ändras ju lite i och med de här moderna teknikerna som finns, berättar han.

Trivseln i området ökar

Framförallt har de jobbat mycket med utomhusmiljön. I stället för att använda en stor dieseldriven skylift för att besiktiga tak och hängrännor använder de sig av drönare som filmar och fotograferar från luften. Bilderna kan sedan ligga till grund för framtida underhållsplaner. 

Med 72 robotgräsklippare som tar hand om fastigheternas gräsmattor kan medarbetarna utföra mer kvalificerade arbetsuppgifter, något som ökar kvaliteten för de boende. 

– Robotarna frisätter mycket tid och vi ser att föreningarna får väldigt hög standard. Vi styr gräsklipparna digitalt från en plattform på våra datorer medan våra fastighetsskötare på plats ser till att de fungerar. Robotgräsklippningen har blivit en stor grej för oss som lockar många kunder.

När det finns tid till att rensa ogräs, ta hand om rabatter och plocka skräp ökar också trivseln i området. 

Med hjälp av drönare kan Riksbyggen besiktiga tak. Heat weed-maskinen används för att på ett miljövänligt sätt ta bort ogräs med varm ånga.
Med hjälp av drönare kan Riksbyggen besiktiga tak. Heat weed-maskinen används för att på ett miljövänligt sätt ta bort ogräs med varm ånga.

Ett annat hjälpmedel som Mikael Günthner och hans kollegor har använt mycket under året är en så kallad heat weed-maskin, en högtryckstvätt med hetvatten som ångas ut. 

– I stället för att ta bort ogräs med bekämpningsmedel slår den sönder ogräset med sin varma ånga. Det är både miljövänligt och effektivt och en riktig ”win win”-situation, säger han.

Metoden gör att de effektivt kan ta bort mossa som växer på asfaltsytor, stensuggor och cykelställ på föreningarnas norrsidor och de har kunnat använda den för rengöring av parkbänkar, till klottersanering, tuggummiborttagning och fasadtvätt.

Stora miljövinster

Att successivt byta ut arbetsredskap mot fossilfria alternativ är en viktig del i hållbarhetsarbetet.  

– Vi vill minimera utsläppen och slippa de bensinslukande maskinerna och har investerat i många nya verktyg. När vi går över till något nytt har det alltid någon form av elkomponent i sig oavsett om det är en trimmer, lövblås eller en häcksax. Ur ett kundperspektiv är det också positivt att vi inte kommer ut med våra stora bensindrivna gräsklippare och startar klockan sju på morgonen.

Med 72 robotgräsklippare som tar hand om fastigheternas gräsmattor kan medarbetarna utföra mer kvalificerade arbetsuppgifter, något som ökar kvaliteten för de boende.
Med 72 robotgräsklippare som tar hand om fastigheternas gräsmattor kan medarbetarna utföra mer kvalificerade arbetsuppgifter, något som ökar kvaliteten för de boende.

Med många som arbetar hemifrån har fastighetsskötarna också haft ögonen på sig.

– Vi har fått mycket positiv respons. Många av våra kunder uppskattar att det är tyst och fint och att vi tänker framtid, berättar han och fortsätter: 

– Det är lite investeringar, men vågar man investera sig ur en sån här kris går det att hitta nya hållbara lösningar. Vi kommer att fortsätta det här arbetet som vi gör nu och hitta nya framtidsinnovativa arbetssätt som effektiviserar vårt jobb. 

Så skapar Riksbyggen trivsel och trygghet i utemiljön 

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?