ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Nya röklagen fick effekt direkt

  • Foto: Magnus Andersson / TT

Försäljningen av nikotinläkemedel har ökat kraftigt sedan införandet av det nya rökförbudet. Fler har också sökt hjälp för att fimpa ciggen.

”Det verkar som att rökförbudet fått en omedelbar effekt”, säger tobaksforskaren Tove Sohlberg.

Det har gått en dryg månad sedan askkopparna togs bort från borden på Sveriges uteserveringar och rökare förvisades ut på trottoarer, gatuhörn eller bänkar.

Lagen verkar ha gett rökare större anledning att fimpa – de stora apotekskedjorna i Sverige har sett en ökning av försäljningen av nikotinläkemedel under juli i år.

”Det är ett tydligt skutt. En rimlig tanke är att det beror på nya lagen och att det ger rökare ytterligare ett skäl att sluta”, säger Magnus Frisk, pressansvarig på Apoteket AB.

Apoteket AB, som utgör ungefär en tredjedel av apoteksmarknaden i Sverige, ökade försäljningen med 12 procent jämfört med juli förra året.

Kronans Apotek, som står för ungefär 17 procent av apoteksmarknaden, har sett en ökad försäljning med åtta procent i juli i år, och Apoteksgruppen, med 191 apotek i Sverige, har också haft en positiv försäljningseffekt.

Antalet personer som hörde av sig till Sluta röka-linjen ökade även de i juli.

"Vi ser en ökning av antal samtal på 24 procent under juli månad som möjligtvis kan tillskrivas till medvetenhet i befolkningen efter införande av den nya lagen", skriver rådgivaren Amanda Wedenborn i ett mejl.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer