Annons

Nya riktlinjer för besöksnäringen: ”Jobb kan räddas"

Besöksnäringen, regeringen och Folkhälsomyndigheten rustar för att reserestriktionerna släpps i helgen. Men hotet om att stänga ner verksamheter eller återinföra reserestriktionerna hänger som mörka moln över Sverige i sommar.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) och Visitas vd Jonas Siljhammar.
Näringsminister Ibrahim Baylan (S) och Visitas vd Jonas Siljhammar.

Den 13 juni släpps restriktionerna för inrikes resor. Därmed är det helt grönt att röra sig fritt inom landets gränser igen.

Nu rustar Sveriges besöksnäring för att återigen kunna starta upp verksamheten, men anpassat för pandemin – som inte är över.

Regeringen har gett länsstyrelserna i uppdrag att kontrollera så att reserestriktionerna inte medför att fler smittas av coronaviruset. Ambitionen är att kunna ha en turismbransch som kan leva vidare, krisen till trots.

”Vi kan inte resa och bete oss som vanligt. Semestrar man i landet ska man följa restriktionerna för att hindra smittspridning. Besöksnäringen och svenska folket har ett stort ansvar”, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S).

”Följer vi restriktionerna så kan vi motkämpa smittan men också se till att besöksnäringen, som är så viktig för vårt land, kan komma igen”, säger han vidare.

Visita ser, naturligtvis, mycket positivt på att reserestriktionerna i helgen tas bort. 

Organisationen har tillsammans med Folkhälsomyndigheten tagit fram riktlinjer som riktar sig till hotell, campingar och restauranger för att kunna förhindra smittspridningen samtidigt som branschen kan börja tjäna pengar igen.

”Det gör att jobb kan räddas och företag kan vara kvar”, säger Visitas vd Jonas Siljhammar och passar på att skjuta in en kommersiell uppmaning.

”Boka, och boka svenskt nu. Den här krisen är långt ifrån över.”

Jonas Siljhammar säger också att regeringen måste förlänga de ekonomiska stödåtgärder som införts, och branschen behöver mer stöd för att kunna överleva.

Sänkta arbetsgivaravgifter är en åtgärd som branschen trånar efter.

Folkhälsomyndigheten passar på att höja ett varningens finger. Hotet, eller löftet beroende på hur man ser det, om att återinföra reserestriktioner kvarstår om resorna medför att smittspridningen ökar.

Nu gäller att ”semestra på ett ansvarsfullt sätt”, enligt myndighetens generaldirektör Johan Carlson.

”Vi har fortfarande en väldigt allvarlig situation”, säger han.

Även om möjligheten att återinföra reserestriktionerna hänger över Sverige, är det inte den första insatsen som kommer tas till om smittspridningen ökar lokalt.

”Det kanske inte är reserestriktionerna som återinförs utan snarare verksamheter som stängs”, säger Johan Carlson.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?