Annons

Nya regler väntas om vaccinpass

Nya regler för EU:s vaccinpass är på gång när antalet nya covid-19-fall fortsätter att öka runt om i Europa.

Foto:Johan Jeppsson/TT

EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides väntas inom några dagar komma med förslag på hur unionens vaccinpass ska anpassas när allt fler länder ger sina medborgare en ytterligare dos av covid-19-vaccinet.

Bra, tycker EU-minister Hans Dahlgren (S).

”Det kommer ett förslag från kommissionen i närtid om hur man ska utveckla de här covidbevisen så att de ger utrymme för att registrera de här påfyllnadsdoserna som många redan har tagit, men också om hur man ska se på en lämplig tidsrymd för hur länge de ska gälla”, säger Dahlgren på plats i Bryssel. 

Under tisdagen fick han och övriga EU-ministrar chans att prata om coronaläget och vad som kan och bör göras gemensamt när smittan nu ökar kraftigt igen.

Framför allt betonar Dahlgren vikten av fortsatt vaccinering.

”Vi måste tillsammans få det här ökat. Vaccintalen måste gå upp i alla EU-länder. Vi får inte komma tillbaka till den situation som vi hade i början av pandemin när vi började stänga gränser för varuhandeln”, säger EU-ministern. 

Obligatorisk vaccinering – som exempelvis det hårt pressade Österrike tänker införa från och med den 1 februari – är Dahlgren emellertid tveksam till. Bättre i så fall att bekämpa de falska uppgifter som sprids om vaccinen.

”Jag är nog tveksam till om man kan tvinga en människa att bli vaccinerad. Men det visar ju på nödvändigheten av att också hantera det här med desinformation och falska nyheter som sprids om vad som händer när man blir vaccinerad. Det är rätta vägen att gå”, säger Dahlgren i Bryssel.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera