1515

Nya regler ska underlätta för husdjursbranschen

Hästar och andra djur ska inte behandlas som saker. Det handlar en motion om som får stöd i riksdagen.

Hästar och andra djur bör inte behandlas på samma sätt som icke-levande saker görs enligt nuvarande lagstiftning. Det hävdar Kristina Yngwe (C) i en motion som nu gått igenom i civilutskottet. Detta beror på att lagstiftningen orsakar ett allt för ojämt förhållande mellan köpare och säljare, enligt henne. Och främst påverkar lagstiftningen hästarna.

"Hästnäringen är väldigt viktig som bransch för Sverige men även ur ett rekreationsperspektiv. När det gäller hästköp är uppfödaren ofta någon form av näringsidkare medans köparen är en privatperson. Som konsumentköplagen är utformad idag har köparen av en häst samma utrymme att påtala brister av varan som man skulle kunna göra med exempelvis en brödrost", säger hon.

Enligt konsumentlagsstiftningen kan en köpare lämna tillbaka en vara till säljaren och påtala en brist i varan inom sex månader från det att köpet har gjorts. Bevisbördan för att visa när felet har uppkommit faller då på försäljaren, vilket innebär att om säljaren inte kan bevisa att felet inte beror på säljaren, utgår lagen från att köparen ska ha rätt att häva köpet. Men enligt Kristina Yngwe är det mycket svårare att bestämma fel och när det handlar om djur.

"I min motion vill jag då att man på EU-nivå förändrar lagstiftningen så att levande djur får specifika förutsättningar när det kommer till konsumentskyddet", säger hon.

Genom att ändra i lagstiftninbgen hoppas hon att hästnäringen kommer att gynnas i Sverige och från branschen har tongångarna varit positiva.

Motionen har behandlats och fått majoritetsstöd av civilutskottet och kommer att gå igenom i riksdagen. Därför kommer regeringen bli tillkännagiven beslutet. Men lagstiftningen måste ändras på EU-nivå, och Kristina Yngwe hoppas nu att regeringen ska arbeta för att lagändringen genomförs.

"Centerpartiets parlamentariker i Bryssel, Fredrik Federley, har fört frågan på parlamentsnivå. Enligt hästnäringen finns det här problemet i flera länder, så det borde finnas förutsättningar att få till en förändring. Men det gäller att regeringen driver den här frågan", säger hon.

Samtidigt har stödet för en förändrad lagstiftning än så länge endast kommit från borgerligt håll samt från Sverigedemokraterna. De rödgröna har i stället reserverat sig i frågan.

På vilket sätt lagstiftningen ska ändras och hur förhållandet mellan konsument och säljare skulle kunna se ut har Kristina Yngwe inte i nuläget. Men hon är fast besluten att lagstiftningen måste förändras. Hon har drivit frågan sen hon kom in i riksdagen 2014, och eftert tre motionsperioder är förslaget på väg att gå igenom riksdagen.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?