Annons

Nya regler ska underlätta för husdjursbranschen

Hästar och andra djur ska inte behandlas som saker. Det handlar en motion om som får stöd i riksdagen.

Hästar och andra djur bör inte behandlas på samma sätt som icke-levande saker görs enligt nuvarande lagstiftning. Det hävdar Kristina Yngwe (C) i en motion som nu gått igenom i civilutskottet. Detta beror på att lagstiftningen orsakar ett allt för ojämt förhållande mellan köpare och säljare, enligt henne. Och främst påverkar lagstiftningen hästarna.

"Hästnäringen är väldigt viktig som bransch för Sverige men även ur ett rekreationsperspektiv. När det gäller hästköp är uppfödaren ofta någon form av näringsidkare medans köparen är en privatperson. Som konsumentköplagen är utformad idag har köparen av en häst samma utrymme att påtala brister av varan som man skulle kunna göra med exempelvis en brödrost", säger hon.

Enligt konsumentlagsstiftningen kan en köpare lämna tillbaka en vara till säljaren och påtala en brist i varan inom sex månader från det att köpet har gjorts. Bevisbördan för att visa när felet har uppkommit faller då på försäljaren, vilket innebär att om säljaren inte kan bevisa att felet inte beror på säljaren, utgår lagen från att köparen ska ha rätt att häva köpet. Men enligt Kristina Yngwe är det mycket svårare att bestämma fel och när det handlar om djur.

"I min motion vill jag då att man på EU-nivå förändrar lagstiftningen så att levande djur får specifika förutsättningar när det kommer till konsumentskyddet", säger hon.

Genom att ändra i lagstiftninbgen hoppas hon att hästnäringen kommer att gynnas i Sverige och från branschen har tongångarna varit positiva.

Motionen har behandlats och fått majoritetsstöd av civilutskottet och kommer att gå igenom i riksdagen. Därför kommer regeringen bli tillkännagiven beslutet. Men lagstiftningen måste ändras på EU-nivå, och Kristina Yngwe hoppas nu att regeringen ska arbeta för att lagändringen genomförs.

"Centerpartiets parlamentariker i Bryssel, Fredrik Federley, har fört frågan på parlamentsnivå. Enligt hästnäringen finns det här problemet i flera länder, så det borde finnas förutsättningar att få till en förändring. Men det gäller att regeringen driver den här frågan", säger hon.

Samtidigt har stödet för en förändrad lagstiftning än så länge endast kommit från borgerligt håll samt från Sverigedemokraterna. De rödgröna har i stället reserverat sig i frågan.

På vilket sätt lagstiftningen ska ändras och hur förhållandet mellan konsument och säljare skulle kunna se ut har Kristina Yngwe inte i nuläget. Men hon är fast besluten att lagstiftningen måste förändras. Hon har drivit frågan sen hon kom in i riksdagen 2014, och eftert tre motionsperioder är förslaget på väg att gå igenom riksdagen.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RiksbyggenAnnons

Så förvandlades det gamla fängelset till hotell

I det gamla fängelset finns många bevarade detaljer.
I det gamla fängelset finns många bevarade detaljer.Foto:Evelina Rönnbäck

Efter att de sista fångarna lämnat det gamla cellfängelset stod huset tomt under många år.

Nu är det åter liv i Umeås äldsta stenhus och för första gången på länge kan stadsborna ta del av den historia som gömmer sig bakom den ståtliga fasaden.

Vill du också ha effektiv drift av din fastighet? 

Vid älvens norra strand i Umeå reser sig det gamla fängelset från 1861. Byggnaden är ett av landets bäst bevarade cellfängelser och ett viktigt inslag i stadsbilden. Stenhuset uppfördes efter den reform som skulle humanisera fångvården i mitten av 1800-talet – och är även en av få byggnader som stod kvar efter stadsbranden som ödelade stora delar av Umeå 1888.

– Det här är en länk från det gamla till den nya Umeå och en av få byggnaderna som fanns förut och som fortfarande finns kvar, berättar Svante Klinga som idag, tillsammans med sin fru Ingela, driver ett hotell i byggnaden.

Gammalt möter nytt

När fängelseverksamheten upphörde i början på 1980-talet stod huset tomt under en tid och användes i perioder som lokal för teaterverksamhet. 

Det blev statligt byggnadsminne 1992 och i början av 2000-talet anlitades Riksbyggen av Statens fastighetsverk för att underhålla fastigheten och sköta den dagliga driften både in- och utvändigt. 

– Det var inte gjort något åt huset på många år. Tillsammans med Statens fastighetsverk har fängelset fått en ordentlig uppfräschning. Det är ett gammalt hus med allt vad det innebär, som ska fungera med ny verksamhet och med mycket folk som rör sig i det. Det är svårigheten, berättar Mattias Palmqvist, förvaltare på Riksbyggen.

Byggnaden måste renoveras varsamt

Huset är klassat som byggnadsminne och kräver att alla typer av renoveringar sker varsamt enligt det upprättade vårdprogrammet och efter gamla metoder.Vid något tillägg eller förändring av byggnaden, så måste alltid Riksantikvarieämbetet rådfrågas och eventuellt tillstånd sökas.

– Byggnaden och miljön får inte förvanskas. Det behöver inte återskapas som det såg ut förr i tiden, men det ska harmonisera med det gamla kulturarvet. Det är något vi alltid tittar på, säger Tony Bjuhr, förvaltare på Statens fastighetsverk.

På senare år har huset fått ny färg på väggarna och golven har slipats och Riksbyggen har i princip daglig kontakt med hotellet.

– Den här verksamheten är ett förträffligt sätt att bevara karaktären i det här gamla fina huset eftersom det måste underhållas. Om det inte vore folk här inne skulle inte det ske, då skulle huset bara stå och skicket skulle bli sämre, säger Svante Klinga.

Öppet för allmänheten

Som byggnadsminne ska cellfängelset även bevaras för framtida generationer och vara öppet för allmänna visningar och aktiviteter. 

Idag är det hotellrum i fängelsets alla celler förutom i en, som fungerar som ett minimuseum där saker från den gamla fängelsetiden visas upp. 

Bland de bevarade detaljerna finns till exempel de smidda gångjärnen och celldörrarna som är original från 1861 samt en predikstol, som prästen använde när han kom till fängelset om söndagarna. 

Även den yttre miljön ska bevaras

Fastigheten omfattas även av två träflyglar, som tidigare användes som tingshus och tvättstuga. Den välbevarade rastgården är också unik i sitt slag och omgärdas av ett högt dubbelplank, en så kallad palissad. 

Förutom cellfängelset har Riksbyggen även hand om skötseln till Länsresidenset med tillhörande park som ligger intill – och bevarandet av den yttre miljön är lika viktigt som den inre. Bland annat återställer de just nu utemiljön genom att plantera björkar i enlighet med den gröna och lummiga atmosfär som är typisk för Umeås stadsbild.

Riksbyggens kunder är nöjda – se deras case 

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?