Annons

Nya regler ska underlätta e-handel inom EU

EU:s näringsministrar enades på måndagen om att förbjuda omotiverad geoblockering - alltså när kunder i ett EU-land diskrimineras vid onlineköp i ett annat EU-land.

Det tillkännagav EU:s ministerråd i ett pressmeddelande.

"De nya reglerna att stoppa omotiverad geoblockering kommer att avsevärt förbättra e-handeln och ge medborgarna tillgång till ett bredare utbud av varor och tjänster", sade Slovakiens ekonomiminister Peter Ziga, som var ministermötets ordförande.

Beslutet nåddes med kvalificerad majoritet. Förhandlingar väntar nu med Europaparlamentet om den slutliga utformningen av reglerna.

Sveriges EU-minister Ann Linde förklarade att reglerna innebär att en försäljare inte ska få stoppa kunder från andra EU-länder och inte får kräva att kunderna använder kreditkort från försäljarens land.

Vidare får försäljaren inte ta ut olika priser på tjänster som evenemang, hotellrum eller molntjänster beroende på var kunden befinner sig i EU.

Företag har oroats av att reglerna skulle innebära långtgående nya krav. Men Ann Linde försäkrade att reglerna inte innebär att försäljare tvingas leverera till länder de normalt inte levererar till. Inte heller måste priserna harmoniseras över tid (sportlovserbjudanden tillåts).

"Det är mycket positiva saker för den enskilde konsumenten", sade EU-ministern.

Tidigare på måndagsmorgonen träffade Ann Linde ministrar från åtta andra EU-länder som vill driva på EU:s digitala inre marknad.

"Den har varit en besvikelse. Det händer inget. Det tar för lång tid att få fram konkreta förslag", sade hon.

Ann Linde nämnde områden som dataflöden, copyright, momsfrågor, telekompaketet och just geoblockering.

De övriga länderna i gruppen är Finland, Danmark, Estland, Storbritannien, Irland, Nederländerna, Belgien och Luxemburg - alltså traditionellt frihandels- och liberaliseringsvänliga länder.

Bland andra länder finns traditionella protektionister som gärna vill ha mer regleringar av ny teknik för att skydda gamla jobb.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?