Annons

Nya regler: Positiva måste genomföra smittspårning

Från och med nu kräver Region Stockholm att den som testats positivt för covid-19 också bekräftar att smittspårning har genomförts. Den som inte gör det kan kontaktas av smittskyddet för att få hjälp med arbetet.

Foto:Ole Berg-Rusten

Sedan Region Stockholm införde fri provtagning för covid-19 har tiotusentals personer testat sig. De som fått positivt testsvar har därefter uppmanats att ta kontakt med de personer i deras närhet som kan ha utsatts för viruset.

Nu går smittskyddet i Stockholm ett steg längre och vill att den som testats positivt också bekräftar i regionens app att smittspårningen är genomförd. Den som inte bekräftar det kan bli kontaktad av en nyinrättad grupp som hjälper till med smittspårningen.

”Syftet med hela processen är att vinna tid, att få informationen till dem som kan ha blivit exponerade så fort som möjligt för att bryta smittkedjorna. Med rätt information om symtom och testning kan vi snabbare få spridningen att minska”, säger Per Follin, chef för Smittskydd Stockholm.

De fall som upptäcks i vården eller på särskilda boenden kommer även i fortsättningen att smittspåras med resurser inom vården. De nya rutinerna gäller enbart de som beställer ett test via 1177.

Totalt har 25 personer utbildats som i skift ska bistå med smittspårningen. Än är det inte tydligt exakt hur smittspårningsteamet ska hjälpa den som inte lycktas informera alla sina kontakter.

”Man tar kontakt, försöker ta reda på vad som är problemet och försöker i varje enskilt fall lösa det. Det kan vara att man har svårt med definitionen av kontakt eller exponering, eller att man inte kan nå alla sina kontakter. Exakt hur det ser ut kommer växa fram med tiden”, säger Per Follin.

Det finns inga rättsliga påföljder för den som inte vill samarbeta med regionen i smittspårningsarbetet, men Per Follin säger att han utgår ifrån att den som tagit ett test gjort det för att hjälpa till att minska smittspridningen. Han ser heller inte att kravet på kontakt med smittskyddet kan uppfattas som integritetskränkande.

”Det här är ju folk som sökt vård och provtagning via 1177, så på så sätt kan det ses som att man redan medverkar. Informationen finns ju om att man kan bli kontaktad, så jag ser inte att det skulle kunna uppfattas som integritetskränkande”, säger Per Follin.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?