1515
Annons

Nya protester i Ryssland: Över tusen gripna – däribland Navalnyjs fru

För andra helgen i rad protesterar stora skaror anhängare till Putin-kritikern tillika oppositionsledaren Aleksej Navalnyj runtom i Ryssland. Över tusen personer rapporteras ha gripits hittills – däribland Navalnyjs fru.

Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.
Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.Foto:Wiktor Nummelin / TT

Protesterna pågår på flera håll i landet. Vid lunchtid uppgav Navalnyjs stab att hans fru Julia Navalnaja har gripits vid demonstrationen i Moskva. Navalnaja greps även under demonstrationerna förra veckan.

Tidigare under dagen, i Vladivostok, tvingades demonstranter bort från stadskärnan av polis. Videoklipp på protesterande som skanderar ”Putin är en tjuv” cirkulerar på nätet.

I Tomsk, där temperaturen för närvarande är runt minus 23, samlades folk framför ett konserthus med budskapet ”Släpp honom fri!” med syftning på Navalnyj. Även i Jakutsk, där temperaturen är minus 42, tog sig dussintals ut för att protestera.

”Det är första gången jag deltar. Jag är bara så trött på den totala laglösheten hos de som styr”, säger Ivan, en av demonstranterna. 

Även i Moskva har polis stationerats ut för att hålla demonstranterna borta från de centrala delarna av huvudstaden. Obekräftade uppgifter talar där om dussintalet gripna, en siffra som väntas stiga.

I S:t Petersburg uppges polis ha barrikaderat trafiken till stadskärnan.

”Hela centrum är avstängt”, säger Natalja Grigorjeva till nyhetsbyrån AFP. Hon har tillsammans med sin dotter tagit sig till staden för att delta i protesterna.

”Vem är hela den här insatsen emot egentligen? Mot det egna folket?”

Fristående organisationen OVD-info rapporterar att hittills har över 1.000 personer gripits på olika håll i landet med anledning av protesterna. 

Aleksej Navalnyj greps för två veckor sedan vid sin hemkomst till Moskva efter att ha tillbringat flera månader i Tyskland, där han fått vård efter att ha förgiftats under en flygresa i hemlandet.

”Om vi fortsätter vara tysta kan de komma och hämta vem som helst av oss i morgon”, skrev Julia Navalnaja i ett inlägg på Instagram innan hon greps.

Polisen har varnat för att protesterna anses olagliga och kommer att slås ned på samma sätt som föregående helg, då uppemot 4.000 personer greps. Under fredagen meddelades även att sju tunnelbanestationer i huvudstaden kommer stängas av och att andra delar stängs för gående. 

I ett uttalande på Twitter fördömer USA:s nytillträdde utrikesminister Antony Blinken Rysslands agerande i samband med protesterna:

”USA fördömer det ihärdigt hårdföra hanterandet av fredliga protester och journalister av ryska myndigheter för andra raka veckan. Vi uppmanar återigen Ryssland att släppa de som utnyttjar sina mänskliga rättigheter”, skriver han.

Innehåll från Folk och FörsvarAnnons

Kunskap om säkerhet är lika viktigt oavsett vem som styr Sverige

Det blir allt viktigare att vi förstår vad det är som påverkar fred, frihet och demokrati i den komplexa värld vi lever i idag. Genom att vara en oberoende aktör och sprida kunskap om vår försvars- och säkerhetspolitik samt lyfta dessa frågeställningar i ett bredare perspektiv är föreningen Folk och Försvar en viktig del i vår demokratiska process. 

– Vi är en fristående och oberoende aktör som inte tar ställning utan försöker tillhandahålla fakta och kunskap kring vår försvars- och säkerhetspolitik. Att påverka börjar med kunskap och vi tycker att det är viktigt att alla i samhället får möjlighet att engagera sig i de här frågorna, säger Maud Holma von Heijne, generalsekreterare Folk och Försvar. 

Folk och Försvar grundades 1940 med målet att bygga en bro mellan samhälle och försvar och skapa en ökad förståelse för Sveriges försvarspolitik. Idag har Folk och Försvar drygt 100 medlemsorganisationer, allt ifrån frivilliga försvarsorganisationer, arbetsmarknadens parter och politiska ungdomsförbund till Rädda barnen, Scouterna och Svenska kyrkan.

– Det som gör oss unika är att vi som oberoende förening har en sådan bredd och förankring i samhället. För vill vi värna om fred, frihet och demokrati så behövs det en försvarsvilja och en folkförankring, förklarar Maud Holma von Heijne. 

Samhällssäkerhet berör idag flera

Den globala värld vi lever i gör att fler aktörer behöver vara involverade i det som rör vår samhällssäkerhet, menar Maud Holma von Heijne, och det är också något som Folk och Försvar verkar för.

– Det här gäller inte minst näringslivet som idag har en nyckelroll inom viktiga samhällsfunktioner. 

Att sprida kunskap och göra den tillgänglig brett är Folk och Försvars grundbult. Det görs dels genom seminarier, podcasts och artiklar som är gratis och tillgängliga för allmänheten, dels genom Rikskonferensen i Sälen. 

– Vi satsar också mycket på utbildning i gymnasieskolorna där ungdomarna får öva på säkerhetspolitik samt närvaro på journalist- och kommunikationsutbildningar. Det gör oss unika som organisation att vi når ut till så många idag och kan skapa ökad kunskap och förståelse, utan att tala om för folk vad de ska tycka, avslutar Maud Holma von Heijne.

Om Folk och Försvar

Vi bedriver utbildningar och utgör en plattform för offentlig debatt om försvars- och säkerhetspolitik samt krisberedskap. Över 100 medlemsorganisationer garanterar vårt oberoende. Vi genomför kostnadsfria utbildningar i gymnasiet, på högskola och universitet samt seminarier, podcasts och artiklar. Det vi gör är tillgängligt för alla och gratis. 

Läs mer om Folk och Fösvar här. 

Kontakta Folk och Försvar här. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folk och Försvar och ej en artikel av Dagens industri

Småspararna rusar till SBB: ”Bottenfiske i sektorn”

SBB toppar återigen Nordnets och Avanzas listor över mest populära aktier bland småspararna. Trenden att försöka göra klipp i utbombande favoriter består därmed.

Samtidigt sjunker investeringstempot:

”Aktiespararna kapitulerar. Nu noterar vi nettosälj för första gången i år”, säger Nicklas Andersson från Avanza.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, och Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, och Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.Foto:Martina Huber, Science Photo Library, Pressbild

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera