1515

Nya protester i Ryssland: Över tusen gripna – däribland Navalnyjs fru

För andra helgen i rad protesterar stora skaror anhängare till Putin-kritikern tillika oppositionsledaren Aleksej Navalnyj runtom i Ryssland. Över tusen personer rapporteras ha gripits hittills – däribland Navalnyjs fru.

Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.
Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.Foto:Wiktor Nummelin / TT

Protesterna pågår på flera håll i landet. Vid lunchtid uppgav Navalnyjs stab att hans fru Julia Navalnaja har gripits vid demonstrationen i Moskva. Navalnaja greps även under demonstrationerna förra veckan.

Tidigare under dagen, i Vladivostok, tvingades demonstranter bort från stadskärnan av polis. Videoklipp på protesterande som skanderar ”Putin är en tjuv” cirkulerar på nätet.

I Tomsk, där temperaturen för närvarande är runt minus 23, samlades folk framför ett konserthus med budskapet ”Släpp honom fri!” med syftning på Navalnyj. Även i Jakutsk, där temperaturen är minus 42, tog sig dussintals ut för att protestera.

”Det är första gången jag deltar. Jag är bara så trött på den totala laglösheten hos de som styr”, säger Ivan, en av demonstranterna. 

Även i Moskva har polis stationerats ut för att hålla demonstranterna borta från de centrala delarna av huvudstaden. Obekräftade uppgifter talar där om dussintalet gripna, en siffra som väntas stiga.

I S:t Petersburg uppges polis ha barrikaderat trafiken till stadskärnan.

”Hela centrum är avstängt”, säger Natalja Grigorjeva till nyhetsbyrån AFP. Hon har tillsammans med sin dotter tagit sig till staden för att delta i protesterna.

”Vem är hela den här insatsen emot egentligen? Mot det egna folket?”

Fristående organisationen OVD-info rapporterar att hittills har över 1.000 personer gripits på olika håll i landet med anledning av protesterna. 

Aleksej Navalnyj greps för två veckor sedan vid sin hemkomst till Moskva efter att ha tillbringat flera månader i Tyskland, där han fått vård efter att ha förgiftats under en flygresa i hemlandet.

”Om vi fortsätter vara tysta kan de komma och hämta vem som helst av oss i morgon”, skrev Julia Navalnaja i ett inlägg på Instagram innan hon greps.

Polisen har varnat för att protesterna anses olagliga och kommer att slås ned på samma sätt som föregående helg, då uppemot 4.000 personer greps. Under fredagen meddelades även att sju tunnelbanestationer i huvudstaden kommer stängas av och att andra delar stängs för gående. 

I ett uttalande på Twitter fördömer USA:s nytillträdde utrikesminister Antony Blinken Rysslands agerande i samband med protesterna:

”USA fördömer det ihärdigt hårdföra hanterandet av fredliga protester och journalister av ryska myndigheter för andra raka veckan. Vi uppmanar återigen Ryssland att släppa de som utnyttjar sina mänskliga rättigheter”, skriver han.


Innehåll från SalesforceAnnons

Så når de framgång i den nya digitala världen

Handelsbanken, Volvo Cars och andra framgångsrika storföretag avslöjade sina framgångsrecept under ett livestreamat event. ”90 tempofyllda minuter.” 

I dag arbetar vi var som helst, vi leder på distans, utvecklar tillsammans och samarbetar över gränser och tidszoner. Vad krävs egentligen för att lyckas i en digital värld? Svaren fick vi på ett livestreamat event den 6 maj, där Sveriges främsta experter tillsammans med programledare Peter Settman diskuterade hur vi skapar förutsättningar för nya former av tillväxt och framgång.  

Eventet Salesforce Live arrangerades av kundrelationsjätten Salesforce, vars Sverigechef Dan Bjurman säger:  

– Under 90 tempofyllda minuter inspirerades vi av nya sätt att tänka, och tog del av konkreta framgångsfaktorer för att agera i den nya digitala världen. Tillsammans med bland andra Handelsbanken, Volvo Cars, Sandvik, MatHem, Trustly och Stadsmissionen fick vi skarpa exempel från olika branscher, och spaningar om framtiden från professor Micael Dahlen och futurologen Ashkan Fardost.  

Från Handelsbanken deltog Catharina Belfrage Sahlstrand, Group Head of Sustainability och Stephan Erne, Chief Digital Officer i en breakout-session. De berättade om bankens resa inom digitalisering och hållbarhet, var man står idag samt hur de ser på framtiden.  

Ta del av Salesforce live  

Liksom i andra branscher har pandemin satt ytterligare fart på digitaliseringen inom banksektorn och medfört nya prioriteringar. Salesforce undersöker varje år vilka frågor som är viktigast bland beslutsfattare inom finansbranschen globalt. Den senaste rapporten ”State of Finance 2020” med 

2 800 respondenter pekar på stora skillnader före och efter pandemins utbrott.

Ladda ned State of Finance 2020 här  

– Finansiella aktörer i Norden har helt stuvat om bland sina prioriteringar. Ökad personalisering av banktjänster ses nu som den enskilt viktigaste frågan, följt av ökad automatisering av processer, säger Rob Klomps, CTO Financial Services EMEA på Salesforce, och tillägger:

– Vi ser också en brytpunkt i att en majoritet av kunderna nu föredrar digital rådgivning framför fysisk. Handskakningar och personliga samtal anses inte längre som avgörande för att bygga förtroende. Men en bank som sällan eller aldrig träffar sina kunder måste jobba mer datadrivet för att förutse deras behov och möta dessa. 

Algoritmdrivna finansiella tjänster 

För att lyckas med detta måste bankerna skaffa sig en 360-gradersvy av sina kunder. 

– De måste bli bättre på att samla in, förstå och agera på kunddata på ett intelligent och konsekvent sätt. Och de behöver känna till kundens ekonomiska milstolpar och mål.

Digital rådgivning och andra automatiserade och AI-stödda banktjänster blir allt smartare. Rob Klomps lyfter fram algoritmdrivna finansiella tjänster som fattar beslut eller genomför uppdrag för kundens räkning, som ett framtidsområde. 

Varför har bankerna inte kommit längre inom digitala tjänster?   

– Därför att de sitter fast i föråldrade IT-strukturer och system som inte är så lätta att koppla ihop och därför att deras organisation speglar produkterna och inte kunderna. Deras digitalisering har utgått från produkter som utlåning, betalningar, sparande. Men kunderna tänker inte ”vilken produkt kan lösa mina problem”, de ser sin finansiella ställning och sina behov. Produktapproachen måste bort och ersättas av kundfokus.

Bankens medarbetare var tidigare kundernas primära kontaktyta, men nu är digitala kanaler minst lika viktiga och upplevelsen av dessa behöver förbättras. De som lyckas bäst med det blir vinnarna på den nya digitala bankmarknaden, menar Rob Klomps. 

Ta del av Salesforce live här

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?