Annons

Nya prognoser: Norge klarar krisen bättre än Sverige

Norges BNP föll med 5,1 procent under första halvåret, när stora delar av landet var nedstängt.

Men för helåret väntas ett mindre minus än exempelvis Sverige.

Norges statsminister Erna Solberg.
Norges statsminister Erna Solberg.Foto:Amanda Lindgren

Norge har efter en snabb och hård nedstängning i mars haft relativt få coronadödsfall, drygt 260 personer. Det är mindre än en tiondel av Sveriges dödstal, räknat som andel av befolkningen.

Landets ekonomi ser också ut att klara sig bättre. Norges BNP föll med 5,1 procent under andra kvartalet, jämfört med kvartalet före enligt tisdagens siffror från statistikmyndigheten SSB. Fastlands-BNP, alltså med oljesektorn borträknad, krympte med 6,3 procent. I Sverige var BNP-fallet samtidigt 8,6 procent.

Den norska nedgången är med råge den största i modern tid i landets ekonomi. När finanskrisen tog fart det fjärde kvartalet 2008 krympte Norges BNP med 2,3 procent.

SSB justerade på tisdagen också statistiken för det första kvartalet. Då krympte ekonomin med 1,7 procent jämfört med kvartalet före, inte 1,5 procent som den tidigare beräkningen låg på. Fastlands-BNP krympte med 2,2 procent mot tidigare beräknat 2,1 procent.

Det är tvära kast. Under de tre månaderna februari till april krympte Norges BNP med 11,3 procent. Men det vände redan i maj, då ekonomin växte med 2,4 procent enligt SSB. Fastlandsekonomin stärktes med ytterligare 3,7 procent i juni.

En av ljuspunkterna var hushållens konsumtion som ökade med nära 9 procent under kvartalets sista månad.

”Ser vi på enbart juni är det en bred uppgång i nästan alla branscher utom industrin. Där har det varit en nedgång fyra månader i sträck”, säger Kjersti Haugland, chefsekonom på DNB Markets, till affärstidningen Dagens Næringsliv. 

Det beror enligt henne på att den viktiga europeiska marknaden, inte minst Tyskland, har drabbats hårdare än Norge.

”Vi tror att det ekonomiska såret blir långvarigt”, säger Kjersti Haugland,

Handelsbanken ser en långsammare återhämtning i Norge under hösten eftersom ökad smitta har satt den fortsatta återöppningen i ”vänteläge”.

”Därmed finns fortsatt anledning att tro att den fortsatta normaliseringen av den norska ekonomin kommer att ta lång tid”, skriver banken enligt nyhetsbyrån Direkt.

SEB räknar i sin Nordic Outlook som publicerades på tisdagen att Norges BNP faller med 2,6 procent i år, men växer med 3,4 respektive 3,1 procent 2021 och 2022.

Capital Economics tror att Fastlands-BNP krymper med 3 procent i år.

”Det är mindre än hälften av fallet i euroområdet och bättre än Sverige”, skrev analysfirman på tisdagen.


Innehåll från MagnussonAnnons

Engagemang och samarbete skapar tillgänglig och trygg juridisk rådgivning

Marknaden för investeringar och etableringar är stabil trots rådande pandemi. Men samtidigt ställs många företag inför helt nya juridiska utmaningar. Med en verksamhet som är kunnig, trygg och modern skapar Magnusson goda förutsättningar för sina klienter att uppnå förväntningar och krav.

Covid-19 har skapat en skakig världsbild och nya regler införs kontinuerligt för att lindra de ekonomiska konsekvenserna. För många företag kan den nya situationen vara svår att greppa och därför har Magnusson satt samman ett dedikerat team som hjälper klienterna med de nya utmaningar de ställs inför. 

– Trots rådande världsläge har Sverige ett stabilt investeringsklimat med en starkt IT- och Tech kultur. Under våren 2020 har vi hanterat flera internationella etableringar och i vissa fall omförhandlat avtalsklausuler för att ta höjd för den osäkra situationen. Vi har känt en vilja från alla parter att hitta lösningar så att etableringar, förvärv och investeringar kan fortskrida, säger Anders Bäckman, Head of Corporate and M&A.

Digitalisering som skapar mervärde

Bland annat görs nu signering och closing elektroniskt av många byråer. Det inte bara effektiviserar arbetet utan innebär även en ny kostnadsbild och minskad miljöpåverkan. Utöver elektronisk signering och closing blev även videokonferenser verklighet för de flesta, så även för Magnusson. 

– Vi gör effektivare möten nu vilket innebär att både våra klienter och vi som byrå slipper många kostnader, förknippade med det gamla arbetssättet med fysiska möten, säger Magdalena Berg, Head of Dispute Resolution.

Långsiktig och strategisk affärspartner

Med fokusområden inom M&A, tvistelösning, fastighets- och miljörätt, offentlig upphandling, bank & finans, försäkring, skatt och IP/IT har man en stabil och trygg bas. Utöver det läggs stor vikt vid att förstå kunden och dennes bransch för att kunna agera rådgivare på bästa sätt. 

– En grundförutsättning för att kunna skapa mervärde är att förstå klientens fundamentala affärsverksamhet. Vi jobbar långsiktigt och bygger relationer med våra klienter för att bli en långsiktig strategisk affärspartner för dem, säger Anders Bäckman.

Investerar i klient och medarbetare

Det som utmärker Magnusson är att det är högt i tak och att delägarkollektivet i stort är yngre än branschens snitt. Man vill vara med att utveckla branschen, låta kompetens växa internt och uppdatera det egna erbjudandet med hjälp av ny teknik och innovation. 

– Ett exempel är att vi varit med och utvecklat LEX247, en programvara för modern juridisk dokument- och tidshantering, som nu lanserats stort på marknaden, berättar Anders Bäckman.

Magdalena Berg flikar in med att öppenheten genomsyrar allt och att medarbetarna ses som den främsta tillgången. 

– De juridiska verktygen hjälper oss men det är kompetensen hos varje individ som gör vårt klienterbjudande unikt. Vi tillhandahåller professionell juridisk rådgivning på ett enkelt sätt och vi är måna om att vara exceptionellt duktiga på vårt klientarbete och att ta hand om våra medarbetare, avslutar Magdalena Berg. 

Om Magnusson

Magnusson är en internationell och topprankad affärsjuridisk advokatbyrå och är en av de ledande affärsjuridiska byråerna i Sverige med kontor i Stockholm och Göteborg.  Magnussons advokater är specialister inom utvalda fokusområden som M&A, tvistelösning, fastighets- och miljörätt, offentlig upphandling, bank & finans, försäkring, skatt och IP/IT.

Genom vår unika geografiska täckning i Norden och Baltikum och specialisering inom utvalda fokusområden har vi ett mycket starkt klienterbjudande. Vi är en byrå som också förstår vikten av att bry sig om våra medarbetares välmående och satsar på en sund företagskultur med högt i tak som kopplas till kreativitet, kvalitet och produktivitet.

www.magnussonlaw.com 

 

Mer från Magnusson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Magnusson och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?