1515

Nya prognoser: Norge klarar krisen bättre än Sverige

Norges BNP föll med 5,1 procent under första halvåret, när stora delar av landet var nedstängt.

Men för helåret väntas ett mindre minus än exempelvis Sverige.

Norges statsminister Erna Solberg.
Norges statsminister Erna Solberg.Foto:Amanda Lindgren

Norge har efter en snabb och hård nedstängning i mars haft relativt få coronadödsfall, drygt 260 personer. Det är mindre än en tiondel av Sveriges dödstal, räknat som andel av befolkningen.

Landets ekonomi ser också ut att klara sig bättre. Norges BNP föll med 5,1 procent under andra kvartalet, jämfört med kvartalet före enligt tisdagens siffror från statistikmyndigheten SSB. Fastlands-BNP, alltså med oljesektorn borträknad, krympte med 6,3 procent. I Sverige var BNP-fallet samtidigt 8,6 procent.

Den norska nedgången är med råge den största i modern tid i landets ekonomi. När finanskrisen tog fart det fjärde kvartalet 2008 krympte Norges BNP med 2,3 procent.

SSB justerade på tisdagen också statistiken för det första kvartalet. Då krympte ekonomin med 1,7 procent jämfört med kvartalet före, inte 1,5 procent som den tidigare beräkningen låg på. Fastlands-BNP krympte med 2,2 procent mot tidigare beräknat 2,1 procent.

Det är tvära kast. Under de tre månaderna februari till april krympte Norges BNP med 11,3 procent. Men det vände redan i maj, då ekonomin växte med 2,4 procent enligt SSB. Fastlandsekonomin stärktes med ytterligare 3,7 procent i juni.

En av ljuspunkterna var hushållens konsumtion som ökade med nära 9 procent under kvartalets sista månad.

”Ser vi på enbart juni är det en bred uppgång i nästan alla branscher utom industrin. Där har det varit en nedgång fyra månader i sträck”, säger Kjersti Haugland, chefsekonom på DNB Markets, till affärstidningen Dagens Næringsliv. 

Det beror enligt henne på att den viktiga europeiska marknaden, inte minst Tyskland, har drabbats hårdare än Norge.

”Vi tror att det ekonomiska såret blir långvarigt”, säger Kjersti Haugland,

Handelsbanken ser en långsammare återhämtning i Norge under hösten eftersom ökad smitta har satt den fortsatta återöppningen i ”vänteläge”.

”Därmed finns fortsatt anledning att tro att den fortsatta normaliseringen av den norska ekonomin kommer att ta lång tid”, skriver banken enligt nyhetsbyrån Direkt.

SEB räknar i sin Nordic Outlook som publicerades på tisdagen att Norges BNP faller med 2,6 procent i år, men växer med 3,4 respektive 3,1 procent 2021 och 2022.

Capital Economics tror att Fastlands-BNP krymper med 3 procent i år.

”Det är mindre än hälften av fallet i euroområdet och bättre än Sverige”, skrev analysfirman på tisdagen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?