1515
Annons

Nya problem för H&M – uppmaningar till bojkott i Vietnam

Konsumenter i Vietnam uppmanar till bojkott av svenska klädmärket H&M. Anledningen är kopplad till H&M:s krishantering i Kina under de senaste dagarna.

H&M:s vd Helena Helmersson.
H&M:s vd Helena Helmersson.Foto:Jonas Ekströmer/TT

H&M HM B +0,94% Dagens utveckling :s huvudvärk i Asien fortsätter. Konsumenter i Vietnam uppmanar nu till bojkott av det svenska klädmärket efter uppgifter om att H&M har publicerat en karta på sin hemsida som ger Kina rätt till hela Sydkinesiska havet, något som inte accepteras av något annat land. Vietnam är ett av de länder i regionen som har pågående geopolitisk konflikt med Peking gällande vattnen.

Nätanvändare i Vietnam rasade under helgen mot H&M, ofta med vulgära svordomar och uppmaning till bojkott.

”H&M, hur vågar ni! Försvinn från Vietnam!” skriver en person på Twitter.

En annan skriver: ”Öarna Paracel och Spratly tillhör Vietnam enligt internationell lag. Varumärket H&M bryter nu emot lagen i hela Asien.”

Det är för tillfället svårt för Di att fastställa hur allvarliga bojkottuppmaningarna i Vietnam är. Men på sociala medier kan man se bilder på tomma butiker. 

”Dagen efter att uppmaningen om bojkott började är många H&M-butiker i Hanoi i stort sett tomma. Det är värt att notera att dessa butiker vanligtvis har fullt av besökare under helgerna”, skriver Khang Vu, forskare om Östasiatisk politik vid Boston College, på Twitter. 

Anledningen till den uppdaterade kartan, med den så kallade 9–strecks-linjen som omfattar vad Peking ser som deras territoriella områden Sydkinesiska sjön, anses vara en del i H&M krishantering efter de senaste veckorna regeringsorkestrerade bojkottkampanj mot märket i Kina.

En myndighet i Shanghai uppges ha uppmanat H&M att göra korrigeringar på en ”problematisk karta” på deras hemsida, enligt flera medieuppgifter. Wall Street Journal refererar till källor inom Shanghais cybersäkerhetsdepartement som säger att H&M gjorde som de blev tillsagda och korrigerade kartan efter Kinas önskemål. 

I uttalandet som publicerades på bolagets sajt i onsdags skriver H&M att Kina är en mycket viktig marknad där man har ett långsiktigt engagemang.

”Vi är måna om att återvinna tilliten och förtroendet hos våra kunder, kollegor och affärspartner i Kina”, står det.

H&M:s kontrovers i Kina inleddes förra månaden efter att ett flertal internationella modeföretag hängts ut på sociala medier i Kina på grund av att de tidigare stoppat inköp av bomull från Xinjiang. Anledningen till köpstoppen var anklagelser om att kinesiska underleverantörer utnyttjar tvångsarbetare.

Flera länder, inklusive USA och Kanada, har redan titulerat brotten mot mänskliga rättigheter i Xinjiang som ”folkmord”. Över en miljon muslimer uppges sitta inlåsta i läger, och rapporter gör gällande att kvinnor systematiskt tvingats till aborter och tvångssteriliserats.

Pekings strategi är tydlig: förneka att människobrott äger rum.

”Förstörelsen av H&M:s affärsverksamhet i Kina, kopplat till bomull i Xinjiang, kommer troligen döda alla förhoppningar om att investeringsavtalet mellan EU och Kina kommer godkännas”, skrev Bill Bishop i sitt inflytelserika nyhetsbrev Sinocism förra veckan.

Sydkinesiska sjön är en av regionens mest laddade frågor. Kina gör inte bara anspråk på vattnet direkt utanför sin kust utan hela Sydkinesiska sjön, något som inget annat land accepterar. Även Brunei, Malaysia, Taiwan och Vietnam har dispyt med Kina i Sydkinesiska sjön.

Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Hållbar fastighetsautomation med människan i fokus

Allt fler fastighetsägare har idag ett stort fokus på hållbarhet. Med Schneider Electrics system för fastighetsautomation kan de enkelt övervaka och styra sina byggnader och snabbare uppnå hållbarhetsmålen.

Fastigheter står idag för omkring 30 procent av världens energianvändning och för nästan 40 procent av de årliga koldioxidutsläppen. För att uppnå målen i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste 3 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år. Idag ligger renoveringstakten på endast 1-1,5 procent årligen och det största hindret för att investera i hållbara byggnader är finansiering. Lösningen för att säkerställa mer träffsäkra investeringar är att använda sig av digital teknik.

- En av våra lösningar för fastighetsautomation är digital tvilling, en spegling av en verklig fastighet, med vilken man kan skapa datadrivna insikter för att optimera energianvändningen i sina fastigheter. Man får här data i realtid, kan simulera energiflöden och modellera förändringar innan de tillämpas live i anläggningen. Den digitala tvillingen skapar mervärde för fastighetsägaren, som kan ta rätt beslut för att optimera driften, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director , Schneider Electric.

En öppen plattform för byggnadens olika system

80 procent av 2050 års byggnader uppskattas redan idag vara byggda, vilket innebär att både det befintliga fastighetsbeståndet såväl som kommande byggnader behöver kunna hanteras för att uppnå hållbarhetsmålen. 

Med Schneider Electrics fastighetsautomationssystem EcoStruxure™ Building Operation (EBO) möjliggörs enkel och flexibel styrning och övervakning av fastighetens olika system i en plattform. Med systemet skapas förutsättningarna för att samla, strukturera, analysera och agera på byggnadens data. För att möjliggöra dagens och framtidens allt mer uppkopplade byggnader har systemet inbyggt stöd för effektiv hantering och lagring av stora mängder data.

- Vi ser att fyra grundpelare driver utvecklingen av dagens och framtidens byggnader och därmed våra lösningar för fastighetsautomation– de behöver vara drift-och energieffektiva, motståndskraftiga, hållbara och utformade med människan i fokus. I och med att vi tillbringar uppåt 90 procent av våra liv inomhus blir det tydligt att de byggnader som vi vistas i har en stor påverkan på vårt välmående och hälsa. Luftkvalité, temperatur och belysning är exempel på parametrar som är viktiga att ha i åtanke. Med EcoStruxure™ Building Operation kan fastighetens olika system integreras sömlöst i en framtidssäkrad och flexibel plattform och bidra till att möjliggöra en mer produktiv och hälsosam inomhusmiljö för byggnadens nyttjare, säger Linnea Lunnbäck, Offer Manager, Schneider Electric. 

”Med en digital tvilling kan man skapa datadrivna insikter för att minska sin miljöpåverkan”

Läs mer om framtidens fastigheter

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Insynspersoner i Revolution Race räddade miljoner på att sälja innan vd-avhoppet

Revolution Races kommersiella chef Jonas Persson och varumärkeschefen Sanel Mezbur sparade många miljoner kronor på att dumpa sina innehav precis en månad innan rapporten.

Pernilla Nyrensten hoppar av som vd i Revolution Race.
Pernilla Nyrensten hoppar av som vd i Revolution Race.Foto:Magnus Gotander

I mitten av juni uppmärksammade Di:s aktieanalytiker Ulf Petersson att det, med omkring en månad kvar innan rapportsäsongsstarten, var hög tid för de insynspersoner som vill handla med aktier innan fönstret för affärer stängs. Bland försäljningar som oroade särskilt nämndes affärer som berörde två personer i koncernledningen för Revolution Race, och som genomförts bara dagar tidigare. 

Oron har med tisdagens brutala ras efter rapporten och det överraskande beskedet att grundaren och vd:n Pernilla Nyrensten hoppar av, visat sig med marginal befogad. Men för de personer som är berörda blev det ändå en förhållandevis lyckad affär:

Den 15 juni dumpade bolagets kommersiella chef Jonas Persson hela sitt innehav i bolaget för 6,81 miljoner kronor och dagen innan hade varumärkeschefen Sanel Mezbur gjort detsamma – sålt hela sitt innehav i bolaget för totalt cirka 7,39 miljoner kronor.

Försäljningarna gjordes till vad som då var ”all time low” i aktien och utlöste varningssignaler på marknaden som sålde ned aktien med 8, 9 och 5 procent följande handelsdagar. Cheferna missade visserligen hela den starka julimånaden i aktien men har i och med dagens kursras besparat sig ett värdetapp på åtskilliga miljoner kronor. 

Hade Jonas Persson sålt sitt innehav på tisdagens stängningskurs 34 kronor, som med marginal är den lägsta stängningskursen någonsin i aktien, hade han bara fått 4,49 Mkr för sin aktiepost, alltså en skillnad på drygt två Mkr. 

Sanel Mezbur ”sparade” ännu mer, 2,8 miljoner kronor på att insynssälja innan rapporten.

Värdet på grundarduon Pernilla och Niclas Nyrenstens innehav minskade med dagens ras med 535 miljoner kronor. I en intervju med Di öppnar Pernilla Nyrensten för att det kan bli framtida aktieförsäljningar.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera