Annons

Nya presidentens löfte: Ingen mer korruption

Krafttag mot korruption, kamp mot skyhög arbetslöshet och tuffa åtgärder för att få ekonomin att vända. Sydafrikas nye president Cyril Ramaphosas tal till nationen spände över flera av landets svåra problem – men han togs emot med skratt och värme av parlamentet.

Bild:Themba Hadebe

"Vi ska lägga allt negativt som har präglat vårt land bakom oss, för nu väntar en ny gryning och det är en underbar gryning som kommer", förklarade Ramaphosa i talet, som hölls blott en dag efter att han svurit presidenteden.

Ramaphosa började sitt tal med att hylla gäster och andra ledamöter. Inledningen möttes av skratt och applåder och Ramaphosa själv började fnissa särskilt när han hälsade oppositionsledaren Julius Malema.

Under flera av företrädaren Jacob Zumas tal till nationen – som hålls av presidenten en gång om året – har Malema och hans EFF-ledamöter, klädda i sina karakteristiska röda overaller, bråkat och stört presidenten under talet. Nu log Julius Malema vänligt.

Men när Ramaphosa fortsatte med att tacka sin företrädare Zuma för hans gärning blandades höga burop med avmätta applåder i parlamentsbyggnaden i Kapstaden.

Efteråt sade den ofta hetlevrade Malema att "vi gav honom en chans i dag", skriver sydafrikanska Times.

"Detta är året då vi kommer att få stopp på korruptionsflödet i våra offentliga institutioner. Vi är fast beslutna att bygga ett samhälle definierat av anständighet och integritet, som inte tolererar att offentliga resurser plundras eller att organiserade brottslingar stjäl av vanligt folks ihoptjänade besparingar", fortsatte den 65-årige presidenten som i december förra året med nöd och näppe vann valet till ledarposten för regeringspartiet ANC.

Ramaphosa tog också upp den mer känsliga frågan om ägande av land i sitt tal. Budskapet till Sydafrikas många fattiga svarta medborgare var att frågan om överföring av landägande till svarta människor ska påskyndas, rapporterar Reuters.

Sydafrika räknas som den afrikanska kontinentens stormakt , men det krävs ökad ekonomisk tillväxt för att få ner den hisnande höga arbetslösheten – som för närvarande ligger runt 27 procent.

Ramaphosa har en historia både som fackföreningsledare och storkapitalist, och han har haft stora intressen i gruvindustrin. Nu tog han upp gruvindustrin som en stor möjlighet för att skapa tillväxt och jobb.

"Vi måste se gruvindustrin som en industri på uppgång."

Cyril Ramaphosas företrädare Jacob Zuma lämnade sin post i veckan efter stark press från ANC-ledningen.

Zuma anklagas för att ha lagt grunden till en kultur av statlig korruption och han misstänks för nära 800 fall av korruption, pengatvätt och utpressning. Sent i onsdags kväll meddelade Zuma att han lämnar sin post.

Han hade då varit Sydafrikas president sedan 2009.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?