Annons

Nya postavgiften kan bli slag i luften

Med en avgift på 75 kronor plus moms på alla varor skulle köpfesten av kinesiska produkter för struntsummor vara över. Men lösningen ser ut att bli ett slag i luften när varorna i stället importeras via andra EU-länder, där moms inte tas ut.

"Vi har hört rykten om att det förbereds", säger Thomas Backteman vid Postnord.

Bild:Emil Langvad/TT, Emil Langvad

Privatimporten från Asien har växt explosionsartat. Av de cirka 150 000 paket som varje dygn strömmar in till Sverige kommer 120 000 av dem från Kina.

Att samtliga produkter alltid varit momsbelagda har få vetat om och därför inte betalat in till staten. Sammanlagt rör det sig om stora belopp vilket gjort att finansminister Magdalena Andersson krävt att Tullverket ska agera. Tullverket har i sin tur pekat på statliga Postnord som part för att få in momsen.

Lösningen blir nu att Postnord från 1 mars ser till att ta in momsen på 25 procent på varor som beställts hem från länder utanför EU:s tullunion. För det tar Postnord en administrativ kostnad på 75 kronor för beställningar med ett varuvärde under 1 500 kronor som beställaren får betala.

Från Tullverket ser man inga problem med att beställa varor via ett tredje land.

"Nej, då har det tagits in via ett annat medlemsland med de regler som gäller där och då är varorna inne", säger Åsa Wilcox, chef för effektiv handel på Tullverket.

"Men det måste registreras i det landet", tillägger hon.

På många näthandelsbolag som säljer produkter från Kina erbjuds nu en import via ett europeiskt land som exempelvis Frankrike där produkter med ett varuvärde under 22 euro fortfarande är momsbefriat. Produkten skickas sedan vidare till Sverige där den sänds direkt hem till beställaren, utan avgiften på 75 kronor.

"Det innebär det att man kan importera in det i Europa utan att betala moms och sedan betala den inomeuropeiska frakten från England, Frankrike eller Spanien till Sverige. Det är inte orimligt att det kommer att ske", säger Thomas Backteman, kommunikationschef på Postnord.

Enligt honom kan detta leda till att en "inte obetydlig volym" kommer att skickas in till Sverige via andra europeiska länder. Hur mycket är dock i nuläget svårt att avgöra.

"De är införtullade innanför EU:s inre gräns. Vi kommer bara att hantera dem som en inomeuropeisk försändelse och direkt skicka in dem till mottagaren."

Postnord står nu i en situation där de primärt kommer att hantera mängder av paket som inte kommer att hämtas ut. Detta då beställarna inte längre vill ha sina varor efter att moms och avgift lagts på. Personer som väljer att låta paketen bli liggandes riskerar ingen avgift när Postnord till slut tvingas återsända varan.

Backteman uppskattar att en "inte obetydlig mängd" paket kommer att hamna i varulager. Samtidigt kan volymerna snabbt förändras om privatpersoner i stället får sina försändelser på mellanvägar via andra europeiska länder.

"Vi har tagit höjd och skapat ett system som är väldigt flexibelt att skala upp och ner beroende på hur stora volymer som kommer in för förtullning och inmomsning i Sverige."


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?