Annons

Nya Pisaresultat: Tjejer överlägset bättre

Svenska elever är hyggligt duktiga på att lösa problem gemensamt, visar de Pisaresultat som släppts i dag.

Sverige placerar sig en bit över OECD-snittet, men med slående stora skillnader mellan tjejer och killar.

Bild:TT

Flickorna är överlägset bättre, konstaterar Skolverkets Eva Lundgren, ansvarig för Pisa i Sverige.

Kunskapstesten Pisa förknippas med matte, läsning och naturvetenskap. Men OECD, som ansvarar för Pisa, brukar också låta testa ett fjärde område varje provomgång. Nu senast fick 15-åringarna visa prov på "gemensam problemlösning", det vill säga att i grupp lösa problem. Testet — det första i sitt slag — genomfördes 2015 men resultaten släpps först nu i en tjock och tabelltät internationell rapport.

Singapore kammade hem den högsta snittpoängen (561), följt av Japan (552). Mycket bra gick det också för Hongkong (541), Korea (538), Kanada (535), Estland (535) och Finland (534).

Sverige fick 510 poäng vilket är över OECD-snittet och ger plats 17 av 51 rankade länder.

Resultaten var till viss del väntade. Det har nämligen visat sig att ett lands resultat i samtliga fyra delprov brukar korrelera. Följaktligen var samarbets-ettan Singapore bäst även i matte, läsning och naturvetenskap 2015 medan Sverige höll sig kring eller strax över OECD-snittet.

Kopplingen mellan de fyra områdena syns också på individnivå. Det kan vara så att läsförmågan är så central att den påverkar resultaten oavsett vilket område som testas, påpekar OECD.

Vad som däremot kan förvåna är att tjejerna genomgående, i varje land, visade bättre samarbetsförmåga än killarna. Sverige sticker ut, med en poängskillnad på hela 42 poäng till tjejernas fördel. Bara Finland hade ett större gap, med 48 poäng.

Eva Lundgren jämför med Pisaomgången 2012, när det fjärde testet var individuell problemlösning. I Sverige presterade killar och tjejer lika, medan killarna var lite bättre i de flesta andra länder.

När samarbets-dimensionen läggs till händer alltså något radikalt. Flickorna är överlägset bättre och könsskillnaden är till och med större än i läsförståelse. Det är så att man hajar till, säger hon.

Eva Lundgren konstaterar att Pisa visar att tjejer generellt, världen över, månar mer om relationer, är intresserade av andras åsikter och vill att andra ska lyckas. Killar, däremot, ser snarare samarbete som en metod för att själva prestera bättre.

Så varför är resultatskillnaderna särskilt stora i Sverige?
"Kanske finns en självbild att Sverige är ett föregångsland vad gäller jämställdhet. Det är vi på vissa områden, men detta pekar på traditionella könsmönster. Vilka krav och förväntningar ställer vi på flickor och pojkar vad gäller social kompetens, ansvar för relationer och empati? Skolan har mycket kvar att göra, men skolan är inte isolerad från det övriga samhället. Det är så talande att flickorna svarar att de värderar relationer utan vinning medan pojkar värderar samarbete när de själva kan vinna på det", säger Eva Lundgren.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?