Nya pengar till jobbsprång

Regeringen och Wallenbergstiftelserna sluter upp bakom IVA och satsar 55 respektive 38 miljoner kronor på ett snabbspår för nyanlända akademiker.

Peter Wallenberg, Ahmed Kaddoura, Mikael Damberg.
Peter Wallenberg, Ahmed Kaddoura, Mikael Damberg.Bild:Jonas Eng
Björn O. Nilsson, vd IVA, Mikael Damberg, Peter Wallenberg.
Björn O. Nilsson, vd IVA, Mikael Damberg, Peter Wallenberg.Bild:Jonas Eng

Ahmed Kaddoura är nyanställd på revisionsföretaget Ernst & Youngs Göteborgskontor. Han har en högre utbildning inom finans från hemlandet Syrien och jobbet har han landat genom Jobbsprånget, en praktiksatsning för nyanlända akademiker.

”Det är en chans att visa vad man går för. Under praktiken har jag fått arbeta med svenskar, lära mig kulturen, språket och hur det fungerar på en svensk arbetsplats. Det har betytt jättemycket”, säger han.

Ahmed Kaddoura framgångssaga är ett kvitto på att Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens, IVA, satsning Jobbsprånget har gett resultat. Initiativet för att ge utlandsfödda akademiker ett snabbspår in på den svenska arbetsmarknaden startade upp förra året. Då med hjälp av Wallenbergstiftelserna som donerade 38 miljoner kronor för att få projektet på fötter.

”Vi samarbetar långsiktigt med ett tjugotal aktörer som verkar för att främja utbildning och integration. Att stötta det här projektet var självklart för oss. IVA har en tydlig och beprövad modell som fungerar”, säger Peter Wallenberg.

I Jobbsprånget matchas nyanländ kompetens med näringslivets behov. 100 utlandsfödda akademiker har hittills gått igenom programmet. Merparten av dessa har fått anställning efter avslutad praktik.

Under hösten startar ytterligare 200 praktikanter. IVA:s målsättning är att kunna ledsaga 1.000 nyanlända akademiker till anställning varje år när verksamheten nått sin fulla potential. Nu säkras finansieringen i och med ett statligt budgettillskott på 55 miljoner kronor över en fyraårsperiod. Samtidigt skjuter Wallenbergstiftelserna till ytterligare 38 miljoner kronor till projektet.

”Det här handlar inte bara om att ge jobb till nyanlända, utan även om att få rätt person på rätt plats. Uppskattningsvis är en tredjedel av alla som kommer till Sverige högutbildade och det här är ett sätt att ta vara på den kompetensen”, säger näringsminister Mikael Damberg (S).

Budgettillskottet är en del av regeringens nya jobbpaket, som presenterades på tisdagen. 4,3 miljarder kronor ska läggas på att utveckla yrkesutbildningarna för vuxna och ett förenklat anställningsstöd. IVA:s jobbsprång är i linje med satsningen.

”Det känns väldigt bra att vi från regeringens sida kan vara med och stötta det här initiativet. Vi i Sverige är bra på att ta fram strukturer och lagar, men nu är vi i ett läge när det inte räcker. Det behöver hända något snabbt och Jobbsprånget är en del av lösningen”, säger Mikael Damberg.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?