1515
Annons

Nya Natosamtal väntar under helgen

Ytterligare försök att förhandla fram en lösning kring Turkiets motstånd mot Natomedlemskap för Sverige och Finland ska göras under helgen.

Men att lösa allt i tid till nästa veckas toppmöte lär bli svårt.

Statsminister Magdalena Andersson (S).
Statsminister Magdalena Andersson (S).Foto:Wiktor Nummelin/TT

Efter midsommarens EU-toppmöte i Bryssel laddar statsminister Magdalena Andersson (S) för att nästa vecka vara med i Natos stora toppmöte i Madrid.

Och hon har ännu inte gett upp om att Sverige i tid till det ska ha fått status som ”invitee” – inbjuden eller blivande medlem – i militäralliansen.

”Det återstår att se. Vi har en dialog med Turkiet och den kommer att fortsätta nu under helgen så får vi se vad det leder till. Om vi inte når en invitee-status före eller vid toppmötet då kommer vi att fortsätta dialogen”, säger Andersson efter EU-mötet i Bryssel.

Att räknas som ”invitee” öppnar dörrarna till deltagande i fler möten under Natoveckan.

”Det har inte så stor praktisk betydelse. Men det finns ju många Natoländer som gärna ser att vi får invitee-status och också jobbar för att så ska bli fallet”, säger statsministern. 

I Turkiet har samtidigt utrikesminister Mevlut Cavusoglu upprepat tidigare krav på Sverige och Finland.

”Ni öppnar era dörrar och står värd för terroristorganisationer, tillåter alla typer av deras aktiviteter, blundar för deras finansiering”, säger Cavusoglu på ett möte i Malatya, enligt det engelskspråkiga turkiska regeringsorganet Daily Sabah.

I samma framträdande tar han även upp hur Grekland i 15 år blockerade Nordmakedonien från medlemskapsförhandlingar med EU. Magdalena Andersson tycks dock inte vara orolig för att någon liknande ska drabba Sverige i Nato.

”Vi har hela tiden sagt från regeringens sida att man får förvänta sig att det tar lite tid från att man ansöker om medlemskap i en internationell organisation till det att man blir medlem. Det är ju därför viktigt att vi har sett till att vi har de här säkerhetsförsäkringarna från USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrike bland andra. Vi har ju på så sätt förberett oss för en sådan här situation”, säger Andersson.

”Med det sagt så är det också så att 29 medlemsstater (av 30 i Nato) ser att Sverige och Finland skulle vara starka bidragsgivare för att öka säkerheten för hela Nato. Så det är klart att det finns poänger med att det inte tar för lång tid innan vi blir medlemmar”, säger Andersson.

Enligt Daily Sabah kritiserar Turkiets utrikesminister i sitt tal i Malatya även Sverige för intervjuer som SVT gjort med kurdiska företrädare.

”Vi har en självständig och oberoende public service i Sverige”, fastslår dock statsministern i Bryssel.

Lägre lönsamhet för Organocklick

Miljöteknikföretaget Organoclick redovisar en omsättning på 38,5 miljoner kronor för det andra kvartalet 2022 (39,8). 

Rörelseresultatet blev -6,7 miljoner kronor (-4,1) och nettoresultatet kom in på -7,5 miljoner kronor (-4,9).

Kassaflöde från den löpande verksamheten -8,5 miljoner kronor (-7,6).

Bolaget skriver att andra kvartalet fick blandat utfall för koncernen. Vikande försäljning i bygghandeln påverkade försäljningen av bolagets konsumentprodukter negativt. 

”Under andra kvartalet förändrades produktmixen med lägre försäljning av våra konsumentrelaterade produkter vilket medförde en reducering av bruttomarginalen till 17,6 procent (20,9). Vår ökade automatisering i produktionen har emellertid reducerat våra fasta produktionskostnader som uppgick till 6,6 (6,9) miljoner kronor under kvartalet”, skriver vd Mårten Hellberg. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera