Annons

Nya MP-språkrörets viktigaste näringslivsfråga: ”Göra det möjligt att driva företag i hela landet”

Segertippade Märta Stenevi valdes till Miljöpartiets nya språkrör på söndagen. I MP:s näringspolitik vill hon prioritera företagande på landsbygden. 

”Vi måste hela tiden arbeta med att förbättra möjligheterna att bedriva näringsverksamhet i alla delar av landet”, säger Märta Stenevi. 

Foto:Jessica Gow/TT

Miljöpartiets partisekreterare Märta Stenevi efterträder Isabella Lövin, när hon lämnar politiken efter snart fem år som språkrör.

Valet avgjordes på partiets extrainsatta kongress på söndagen, där Märta Stenevi som föreslogs av valberedningen var den favorittippade kandidaten för rollen. 

En klar majoritet, sammantaget 142 ombud, röstade på Märta Stenevi som därmed tog hem 54 procent av rösterna. 

Utmanarna, riksdagsledamöterna Rebecka Le Moine och Annika Hirvonen samt Umeå-politikern Elin Söderberg fick alltså dela på den mindre andelen röster som inte gick till Märta Stenevi.  

Som språkrör och Per Bolunds nya parhäst har hon en palett av utmaningar att hugga tag i – inte minst partiets dalande opinionssiffror. 

Miljöpartiet, som enligt Sifos mätningar åter ligger under riksdagsspärren, har drygt 18 månader på sig att vända förtroendeläget till nästa riksdagsval. Det kan tilläggas att partiet fladdrat runt ribban sedan våren 2016. 

I sitt första språkrörstal kommenterade Märta Stenevi opinionssiffrorna: 

”Fyra procent duger inte. Vi måste spänna bågen mycket högre.”

I valet 2018 var Miljöpartiet det parti som var minst populärt bland företagare, enligt SVT:s vallokalundersökning. Bara 3 procent röstade på MP, i jämförelse med Liberalerna och Vänsterpartiet som fick 5 respektive 6 procent av företagarnas röster.  

Vilka frågor vill du prioritera i näringslivspolitiken?
”Om jag skulle välja något som ligger mig nära hjärtat så skulle jag säga att göra det möjligt att driva företag och verka i hela landet, inte bara i våra storstadsområden”, säger Märta Stenevi och tillägger: 

”Vi måste hela tiden arbeta med att förbättra möjligheterna att bedriva näringsverksamhet i alla delar av landet.”

En ödesfråga inför valet blir att lyfta klimatet, där Miljöpartiet tappat förtroende. Till skillnad från systerpartier i länder som Tyskland och Finland övertygar inte MP:s klimatpolitik väljarna, trots engagemanget i Sverige och globalt.

Dessutom kan den nya migrationslagen, som splittrar regeringen och som fått Liberalerna att hota med att lämna januariavtalet, bli en tuff rivstart in i nya språkrörsrollen.

I regeringen väntar en rockad bland statsråden när statsminister Stefan Löfven ombildar regeringen. Isabella Lövin (MP) slutar som klimat- och miljöminister. Peter Eriksson (MP) fd biståndsminister tackade för sig strax före jul. 

Den 12 januari rapporterade Di att Per Bolund (MP) väntas lämna uppdraget som finansmarknadsminister för att i stället ta över posten som miljö- och klimatminister efter Isabella Lövin. 

Vilken post Märta Stenevi kan tänkas få i regeringen vill hon dock inte svara på. 

”Jag har precis blivit vald till språkrör och är otroligt glad och tacksam över det uppdraget.”

Även Per Bolund är förtegen om framtiden. 

”Platserna behöver så klart fyllas. Det arbetet kommer vi tillbaka till så fort som möjligt.” 

Märta Stenevi har gjort snabbkarriär inom MP sedan hon gick med i partiet 2012. Innan hon tillträdde som partisekreterare våren 2019 var hon kommunalråd i Malmö och dessförinnan regionråd i Skåne. 

Vidare har Märta Stenevi en bakgrund som marknadschef på Bokus, där hon var anställd i tio år och därefter som inköpschef på företaget IMP Nordic med huvudkontor i Malmö. 

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera