1515

Nya MP-språkrörets viktigaste näringslivsfråga: ”Göra det möjligt att driva företag i hela landet”

Segertippade Märta Stenevi valdes till Miljöpartiets nya språkrör på söndagen. I MP:s näringspolitik vill hon prioritera företagande på landsbygden. 

”Vi måste hela tiden arbeta med att förbättra möjligheterna att bedriva näringsverksamhet i alla delar av landet”, säger Märta Stenevi. 

Foto:Jessica Gow/TT

Miljöpartiets partisekreterare Märta Stenevi efterträder Isabella Lövin, när hon lämnar politiken efter snart fem år som språkrör.

Valet avgjordes på partiets extrainsatta kongress på söndagen, där Märta Stenevi som föreslogs av valberedningen var den favorittippade kandidaten för rollen. 

En klar majoritet, sammantaget 142 ombud, röstade på Märta Stenevi som därmed tog hem 54 procent av rösterna. 

Utmanarna, riksdagsledamöterna Rebecka Le Moine och Annika Hirvonen samt Umeå-politikern Elin Söderberg fick alltså dela på den mindre andelen röster som inte gick till Märta Stenevi.  

Som språkrör och Per Bolunds nya parhäst har hon en palett av utmaningar att hugga tag i – inte minst partiets dalande opinionssiffror. 

Miljöpartiet, som enligt Sifos mätningar åter ligger under riksdagsspärren, har drygt 18 månader på sig att vända förtroendeläget till nästa riksdagsval. Det kan tilläggas att partiet fladdrat runt ribban sedan våren 2016. 

I sitt första språkrörstal kommenterade Märta Stenevi opinionssiffrorna: 

”Fyra procent duger inte. Vi måste spänna bågen mycket högre.”

I valet 2018 var Miljöpartiet det parti som var minst populärt bland företagare, enligt SVT:s vallokalundersökning. Bara 3 procent röstade på MP, i jämförelse med Liberalerna och Vänsterpartiet som fick 5 respektive 6 procent av företagarnas röster.  

Vilka frågor vill du prioritera i näringslivspolitiken?
”Om jag skulle välja något som ligger mig nära hjärtat så skulle jag säga att göra det möjligt att driva företag och verka i hela landet, inte bara i våra storstadsområden”, säger Märta Stenevi och tillägger: 

”Vi måste hela tiden arbeta med att förbättra möjligheterna att bedriva näringsverksamhet i alla delar av landet.”

En ödesfråga inför valet blir att lyfta klimatet, där Miljöpartiet tappat förtroende. Till skillnad från systerpartier i länder som Tyskland och Finland övertygar inte MP:s klimatpolitik väljarna, trots engagemanget i Sverige och globalt.

Dessutom kan den nya migrationslagen, som splittrar regeringen och som fått Liberalerna att hota med att lämna januariavtalet, bli en tuff rivstart in i nya språkrörsrollen.

I regeringen väntar en rockad bland statsråden när statsminister Stefan Löfven ombildar regeringen. Isabella Lövin (MP) slutar som klimat- och miljöminister. Peter Eriksson (MP) fd biståndsminister tackade för sig strax före jul. 

Den 12 januari rapporterade Di att Per Bolund (MP) väntas lämna uppdraget som finansmarknadsminister för att i stället ta över posten som miljö- och klimatminister efter Isabella Lövin. 

Vilken post Märta Stenevi kan tänkas få i regeringen vill hon dock inte svara på. 

”Jag har precis blivit vald till språkrör och är otroligt glad och tacksam över det uppdraget.”

Även Per Bolund är förtegen om framtiden. 

”Platserna behöver så klart fyllas. Det arbetet kommer vi tillbaka till så fort som möjligt.” 

Märta Stenevi har gjort snabbkarriär inom MP sedan hon gick med i partiet 2012. Innan hon tillträdde som partisekreterare våren 2019 var hon kommunalråd i Malmö och dessförinnan regionråd i Skåne. 

Vidare har Märta Stenevi en bakgrund som marknadschef på Bokus, där hon var anställd i tio år och därefter som inköpschef på företaget IMP Nordic med huvudkontor i Malmö. 

 

 


Innehåll från HemocueAnnons

Snabbare svar ger bättre patientsäkerhet vid infektionsdiagnostik

Tid är en viktig faktor inom vården, både för läkare och patient, samtidigt som det finns stora krav på kvalitet och effektivitet. Med HemoCue WBC DIFF är det enklare för läkare att mäta antalet vita blodkroppar och en fempartsdiff – och på mindre än fem minuter bättre avgöra ett hälsotillstånd.

HemoCue AB i Ängelholm har utvecklat den medicintekniska produkten HemoCue WBC DIFF, som mäter det totala antalet vita blodkroppar i blodet och en fempartsdiff. Med kapillära eller venösa helblodsprover ger det ett patientnära provsvar med laboratoriekvalitet – inom bara några minuter. Det har flera fördelar, inte bara för läkarna utan även för patienten.

Många primärvårdsläkare får dra ett stort lass och för att kunna sköta sitt arbete är det viktigt med rätt hjälpmedel. Med HemoCue WBC DIFF som medicinskt och administrativt stöd kan läkaren snabbare ta mer välgrundade beslut. Att kunna utesluta allvarligare tillstånd är även det viktigt och ökar i sin tur patientflödet och gör läkaren tryggare i sina vårdbeslut.

– Vi har cirka tio mil till närmsta sjukhus, vi vill absolut inte missa en allvarlig infektion. Därför använder vi ”diffen” för att se hur pass allvarlig infektionen är. Vid en allvarlig infektion stiger LPK, de vita blodkropparna snabbt – det kan ske inom bara några timmar – medan CRP, ett protein i kroppens immunförsvar, kan ta något dygn på sig, säger Martin Annsberg, läkare och medicinskt ansvarig på Sälens vårdcentral.

Video: Så fungerar WBC DIFF i vardagen. 

Användare

HemoCue WBC DIFF lanserades 2010. I dag används produkten på vårdcentraler, akutmottagningar och barnakutmottagningar runtom i Sverige. En av dessa är Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus som ingår i Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Hanna Sjöstedt, akutläkare och medicinskt ansvarig på Drottning Silvias barnsjukhus, menar att det bland annat har ökat patientsäkerheten.

– Vi har nästan 50 000 patienter varje år, när vi använder HemoCue WBC DIFF och får snabbare svar kan vi spara tid, öka patientflödet och påverka patientsäkerheten på ett positivt sätt, säger hon.

Läs mer: Så enkelt fungerar HemoCue WBC DIFF i vården. 

”Kan minska antibiotikaresistens”

Studier som gjorts visar även att en tillgång till svar på LPK med diff kan reducera antibiotikaförskrivningen. Trots att Sverige ligger i framkant vad gäller en hälsosam förskrivning, så krävs det ytterligare åtgärder för nå det långsiktiga målet på 250 recept per tusen invånare. HemoCue är övertygade om att HemoCue WBC DIFF kan bidra i jakten på det målet. 

– Vi använder ”diffen” framför allt för att skilja mellan virusinfektion och bakteriell infektion. Om du tagit ett CRP som kanske är lätt förhöjt, strax över 50, så kan du få ytterligare information för diagnos genom att ta prov på vita diff, säger Camilla Richardsson, läkare på HMC i Lomma. 

Martin Annsberg, medicinskt ansvarig på Sälens vårdcentral, håller med. 

– För att förhindra att antibiotika skrivs ut i onödan använder vi flitigt möjligheten till ett snabbsvar på diff för att på sikt undvika resistensutveckling, säger han.

Differentialräkning av vita blodkroppar kan ge beslutsunderlag för många olika tillstånd. Just nu pågår en studie i Uppsala där professor Kjell Alving studerar samband mellan nivå av eosinofila granulocyter och astma hos små barn. 

– Vi saknar markörer för att screena och bedöma behandlingseffekter vid astma i dag, framförallt på mindre barn. Det är också av stort värde att få svar direkt, så läkare har beslutsunderlag för behandling i samband med besök. Vår förhoppning är att WBC DIFF instrumentet ger oss denna möjlighet.

Passa på: Testa ett WBC DIFF instrument kostnadsfritt i en månad.

FAKTA: HemoCue

HemoCue AB, som ligger i Ängelholm, arbetar med vårdpersonal inom olika kliniska områden över hela världen och har utvecklat en stor förståelse för sina kunders behov. I dag utförs 140 miljoner tester från HemoCue varje år vilket motsvarar 4 tester per sekund, året om i cirka 140 länder. 

2010 utvecklade HemoCue den tekniska produkten HemoCue WBC DIFF som mäter antalet vita blodkroppar och en 5-partsdiff.

Kontakt:

Tel: +46 77 570 02 11

Fax: +46 77 570 02 12

kundservice@hemocue.se 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hemocue och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?