1515

Nya miljarder till vårdutrustning och tester

Socialstyrelsen ska få möjlighet att låna fem miljarder kronor av Riksgäldskontoret för att säkra skyddsutrustning och annat sjukvårdsmateriel, föreslår regeringen, Liberalerna och Centerpartiet.

En miljard kronor ska också avsättas för att utöka testningen av coronaviruset.

Foto:Mikael Fritzon/TT

Socialstyrelsen har sedan tidigare fått i uppdrag att på nationell nivå säkra tillgången till skyddsutrustning till vården på grund av spridningen av coronaviruset. I förslaget, som regeringen, tillsammans med L och C presenterar under onsdagen utökas Socialstyrelsens låneram i Riksgäldskontoret från 300 miljoner till fem miljarder.

”Förut har Socialstyrelsen haft uppdraget att göra vad de kan för att handla men de har inte haft klart för sig vilka ekonomiska möjligheter de har. Nu får de det”, säger Anders W Jonsson, biträdande partiledare för Centerpartiet.

”Det här ger Socialstyrelsen muskler i upphandling på en internationell marknad och även inrikes.”

Partierna föreslår också att en miljard kronor avsätts för att Folkhälsomyndigheten ska kunna utöka testningen av coronaviruset. Detta för att personer inom exempelvis vården med förkylningssymptom ska kunna återgå till arbetet om de testas negativa.

”Det är jätteviktigt för att få tillbaka sjukvårdspersonalen till sjukhusen och i ett andra steg att fortsätta utvidga testningen”, säger Anders W Jonsson.

TT: Varför lägger ni det här förslaget nu och inte tidigare?
”Det är ett fortlöpande arbete och nya beslut fattas väldigt tätt och i en takt efter att man ser behoven komma. Behövs det ytterligare beslut på området och ett behov av mer pengar, inte minst för testningen, då kommer vi säkert att hitta pengar även för det”, säger Anders W Jonsson.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?