1515

Nya miljarder till vården i budgeten

Förlossningsvården får en miljard kronor extra per år till 2022.

Psykiatrisk vård och barnhälsovården får också mer, och Vänsterpartiet kallar det ett tydligt exempel på V-politik i budgeten.

 

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt.
Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt.

"Det här är den politik rödgröna väljare vill ha. Och Vänsterpartiet har gjort det möjligt för regeringen att styra landet", säger V-ledaren Jonas Sjöstedt om det samlade resultatet av partiets tid som budgetpartner till regeringen.

Han säger också att det är den trumf han har på hand i en tid då statsministern, enligt Sjöstedt helt uppenbart, börjar öppna för att dumpa V och närma sig Centerpartiet och Liberalerna inför valet nästa år.

Tidigare har beslut tagits om 700 miljoner kronor extra till förlossningsvården i år, 600 miljoner kronor nästa år och 400 miljoner 2019 för att lösa problemen med för lite personal och för få vårdplatser på många förlossningskliniker.

Nu tillförs ytterligare en miljard kronor årligen från 2018 till och med 2022. Förslaget finns med i budgeten för 2018 som regeringen presenterar i morgon.

"I förlossningsvården är det här mycket pengar. Det är ett betydande tillskott", säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Han betonar att landstingen nu vet att de får pengar under flera år så att de kan sikta på att inte bara till exempel försöka lösa tillfälliga personalproblem under sommaren.

Han uppger också att V fått igenom en satsning på psykisk hälsa och psykiatri på 600 miljoner kronor 2018. Sjöstedt pekar speciellt på att tillgängligheten i ungdomspsykiatrin måste bli bättre.

"Det är dags att lyfta psykiatrin. Den ungdom som ringer psykiatrin ska få ett svar och vara välkommen", säger Sjöstedt.

Ytterligare en budgetnyhet är att barnhälsovården ska stärkas med ett statligt bidrag på 142 miljoner kronor per år 2018-2020, för att bland annat se till att barn får de vaccinationer de behöver. Rotavirus ska införas i det allmänna vaccinationsprogrammet.

Bland nyheterna finns även en satsning på den sociala barn- och ungdomsvården i socialtjänsten på 250 miljoner kronor mer per år 2018-2020.

Jonas Sjöstedt hävdar att Vänsterpartiet fått igenom satsningar på vården motsvarande 4,7 miljarder kronor för 2018. Då räknar han in redan presenterade satsningar, som två miljarder kronor för bättre arbetsvillkor för vårdpersonalen och 500 miljoner kronor på ett fördubblat tandvårdsstöd.

I budgeten finns också ett förslag på en så kallad patientmiljard, vilket innebär att 5,7 miljarder av ett reformutrymme på 40 miljarder går till vården.

 


Innehåll från SalesforceAnnons

Så når de framgång i den nya digitala världen

Handelsbanken, Volvo Cars och andra framgångsrika storföretag avslöjade sina framgångsrecept under ett livestreamat event. ”90 tempofyllda minuter.” 

I dag arbetar vi var som helst, vi leder på distans, utvecklar tillsammans och samarbetar över gränser och tidszoner. Vad krävs egentligen för att lyckas i en digital värld? Svaren fick vi på ett livestreamat event den 6 maj, där Sveriges främsta experter tillsammans med programledare Peter Settman diskuterade hur vi skapar förutsättningar för nya former av tillväxt och framgång.  

Eventet Salesforce Live arrangerades av kundrelationsjätten Salesforce, vars Sverigechef Dan Bjurman säger:  

– Under 90 tempofyllda minuter inspirerades vi av nya sätt att tänka, och tog del av konkreta framgångsfaktorer för att agera i den nya digitala världen. Tillsammans med bland andra Handelsbanken, Volvo Cars, Sandvik, MatHem, Trustly och Stadsmissionen fick vi skarpa exempel från olika branscher, och spaningar om framtiden från professor Micael Dahlen och futurologen Ashkan Fardost.  

Från Handelsbanken deltog Catharina Belfrage Sahlstrand, Group Head of Sustainability och Stephan Erne, Chief Digital Officer i en breakout-session. De berättade om bankens resa inom digitalisering och hållbarhet, var man står idag samt hur de ser på framtiden.  

Ta del av Salesforce live  

Liksom i andra branscher har pandemin satt ytterligare fart på digitaliseringen inom banksektorn och medfört nya prioriteringar. Salesforce undersöker varje år vilka frågor som är viktigast bland beslutsfattare inom finansbranschen globalt. Den senaste rapporten ”State of Finance 2020” med 

2 800 respondenter pekar på stora skillnader före och efter pandemins utbrott.

Ladda ned State of Finance 2020 här  

– Finansiella aktörer i Norden har helt stuvat om bland sina prioriteringar. Ökad personalisering av banktjänster ses nu som den enskilt viktigaste frågan, följt av ökad automatisering av processer, säger Rob Klomps, CTO Financial Services EMEA på Salesforce, och tillägger:

– Vi ser också en brytpunkt i att en majoritet av kunderna nu föredrar digital rådgivning framför fysisk. Handskakningar och personliga samtal anses inte längre som avgörande för att bygga förtroende. Men en bank som sällan eller aldrig träffar sina kunder måste jobba mer datadrivet för att förutse deras behov och möta dessa. 

Algoritmdrivna finansiella tjänster 

För att lyckas med detta måste bankerna skaffa sig en 360-gradersvy av sina kunder. 

– De måste bli bättre på att samla in, förstå och agera på kunddata på ett intelligent och konsekvent sätt. Och de behöver känna till kundens ekonomiska milstolpar och mål.

Digital rådgivning och andra automatiserade och AI-stödda banktjänster blir allt smartare. Rob Klomps lyfter fram algoritmdrivna finansiella tjänster som fattar beslut eller genomför uppdrag för kundens räkning, som ett framtidsområde. 

Varför har bankerna inte kommit längre inom digitala tjänster?   

– Därför att de sitter fast i föråldrade IT-strukturer och system som inte är så lätta att koppla ihop och därför att deras organisation speglar produkterna och inte kunderna. Deras digitalisering har utgått från produkter som utlåning, betalningar, sparande. Men kunderna tänker inte ”vilken produkt kan lösa mina problem”, de ser sin finansiella ställning och sina behov. Produktapproachen måste bort och ersättas av kundfokus.

Bankens medarbetare var tidigare kundernas primära kontaktyta, men nu är digitala kanaler minst lika viktiga och upplevelsen av dessa behöver förbättras. De som lyckas bäst med det blir vinnarna på den nya digitala bankmarknaden, menar Rob Klomps. 

Ta del av Salesforce live här

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?