Hoppa till innehållet

Annons

Nya miljarder till lantbruk och fiske

Regeringen går fram med ett nytt stödpaket på drygt 2 miljarder kronor till Sveriges bönder.

Förslaget bygger på en uppgörelse med Centerpartiet och innehåller bland annat en retroaktiv sänkning av dieselskatten.

Foto:Fredrik Sandberg/TT, Henrik Montgomery/TT

Tidigare i vintras gick regeringen fram med ett krisstöd på 1 miljard kronor till jordbrukssektorn. Det innehöll bland annat en nedsättning av dieselskatten från och med den 1 juli i år och ett år framåt.

På måndagen presenterade finansminister Mikael Damberg (S) och Martin Ådahl, Centerpartiets ekonomiskpolitiska talesperson, ett nytt stödpaket på totalt drygt 2 miljarder.

Paketet innehåller flera delar och enligt Mikael Damberg är det helt nödvändigt att nu gå in och stötta jordbruket.

”Vi såg redan innan den ryska invasionen att det var ett pressat läge för jordbruket till följd av kraftiga kostnadsökningar på viktiga insatsvaror”, säger han.

”Många lantbrukare är oroliga för framtiden. Man ser helt enkelt inte hur kalkylen ska gå ihop när priserna ökar så kraftigt”, fortsätter han.

Den första delen i paketet är en retroaktiv sänkning av dieselskatten från den 1 januari i år och sex månader framåt för jord-, skogs- och vattenbruket.

”Vi ser framför oss att summan för återbetalningen ska vara cirka 400 miljoner kronor”, säger Martin Ådahl.

Förslaget kommer att läggas fram i en extra ändringsbudget och ska nu beredas och remitteras innan det läggs fram i riksdagen.

”Och i riksdagen har vi redan sett, och sett till, att det finns ett brett och solitt stöd för den här maximala nedsättningen av dieselskatten retroaktivt”, säger Martin Ådahl.

Den enskilt största satsningen i det nya stödpaketet är att utöka stödet till animaliesektorn med 1,6 miljarder kronor under 2022. De sektorer som omfattas är fjäderfä, gris, mjölk, nötkött, får och get.

Enligt Martin Ådahl ska nu Jordbruksverket, tillsammans med berörda myndigheter, få i uppdrag att ta fram den exakta stödutformningen.

”Detta ska göras skyndsamt för att dessa medel ska komma ut så fort som möjligt”, säger han, med tillägget att stödet behöver godkännas av EU-kommissionen.

Uppgörelsen mellan regeringen och Centerpartiet innehåller även ett riktat stöd på 50 miljoner kronor till jordbruket i Norrland, som påverkas extra mycket av de höjda transportkostnaderna.

Även yrkesfisket får ett stöd på 40 miljoner kronor i år, vilket berör cirka 800 yrkesfiskare.

”Tillsammans utgör de här förslagen viktiga åtgärder för att lindra effekterna, för vad som är en strategiskt mycket viktig bransch för Sverige”, säger Martin Ådahl.

Flera av partierna i riksdagen, inte minst Centerpartiet och Moderaterna, har sedan tidigare krävt ytterligare stöd till jordbrukssektorn, efter det krispaket regeringen gick fram med i vintras.

Lantbrukarnas riksförbund (LRF) välkomnade på måndagen regeringens förslag, och underströk samtidigt vikten av att pengarna betalas ut skyndsamt.

Innehåll från SkandiaAnnons

Så undviker du att gå in i väggen – psykologens råd

Att låta arbetet gå före hälsan är en alltför vanlig fallgrop. Här är psykologens tips på hur man kan minska stressen, och vilka varningssignaler från kroppen du behöver ta på allvar.

Så får du hjälp om du har Skandia hälsoförsäkring via jobbet

De flesta vet att det inte är optimalt för hälsan att omedelbart svara på alla mejl som trillar in, hoppa över lunchen eller att skjuta upp träningen. Trots det kan det vara lätt att pressa sig ytterligare lite till.

Men att stanna upp och bryta den här negativa cykeln kan vara mycket värt. För längre perioder av tydlig överbelastning utan återhämtning kan i slutändan leda till utmattningssyndrom, konstaterar Magdalena Wiik.

Hon är legitimerad psykolog hos Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center och betonar vikten av att hitta en balans mellan belastning och återhämtning.

Låt hjärnan vila

– Intensivt tankearbete är ansträngande på motsvarande sätt som att bära tungt. Man orkar fokusera en kort stund och efter det behöver man återhämta sig.

Magdalena Wiik är legitimerad psykolog på Sophiahemmet Rehab Center.
Magdalena Wiik är legitimerad psykolog på Sophiahemmet Rehab Center.

Vi behöver ta regelbundna ”tankepauser”, enligt Magdalena Wiik.

– Då planerar eller problemlöser vi inte, utan låter bara tankarna vandra utan att agera på dem, säger hon.

Även fysisk aktivitet och återhämtning är viktigt för att må bra. Men för att få tid till det krävs det också att man kan säga nej till saker. Det kan vara svårt, eftersom ett beteende många gånger styrs av kortsiktiga konsekvenser.

– Om det känns bra på kort sikt att beta av en överfull inkorg, hjälpa en kollega eller att leverera i tid, så gör vi det. Även om det innebär att gympasset avbokas eller att vi får springa till förskolan med andan i halsen, säger Magdalena Wiik och fortsätter:

– Man kanske tänker: ”Så skönt att bli klar!” eller ”Jag ska ta hand om mig sen”. Problemet är om detta beteende pågår under för lång tid.

Skandia hälsoförsäkring via jobbet? Så fungerar den 

Förebyggande hälsoarbete är en investering

Individperspektivet är en bit i pusslet. En annan handlar om vad arbetsgivaren kan göra. Alla arbetsplatser behöver ett förebyggande arbetsmiljöarbete, menar Magdalena Wiik.

– Det är viktigt att du som medarbetare antingen vet vilka uppgifter som ska prioriteras om tiden blir knapp, eller vem du ska fråga om prioritering eller stöd. Det är också viktigt att du kan ta flera pauser under dagen samt att det finns en variation i arbetsuppgifterna.

Skandias hälsoekonom Jenny Wiener framhåller att arbetsgivare har kraftfulla verktyg de kan använda för att minska sjuktalen – och på samma gång minska det mänskliga lidandet och öka det egna företagets lönsamhet.

– ​​ Vi har jobbat tillsammans med våra kunder med modeller med tyngdpunkt på det förebyggande. Kvittot är väldigt tydligt: vi har satsat långsiktigt med förebyggande insatser tillsammans med våra kunder och har lyckats mer än halvera antalet sjukskrivningar de senaste 15 åren, säger hon.

Skandias hälsoekonom Jenny Wiener.
Skandias hälsoekonom Jenny Wiener.

I modellen finns en inbyggd morot genom att kundföretag som arbetar förebyggande och blir friskare också betalar lägre premier. För det lönar sig att tidigt agera på tecken på ohälsa och förhindra att de leder till sjukskrivning, betonar Jenny Wiener.

– Det enskilt viktigaste inslaget i Skandias förebyggande hälsoförsäkring är våra dedikerade hälso- och rehabvägledare som koordinerar, anpassar och följer upp insatser före, under och efter sjukskrivning. Det är en modell med låga trösklar för tidigt stöd, säger hon.

Den som har vård- eller hälsoförsäkring hos Skandia genom sitt jobb kan kontakta Hälsoslussen för att få tillgång till förebyggande hjälp. Oavsett om problemen beror på jobbet eller är privata, går det att höra av sig dit för att få råd och stöd av Skandias samarbetspartner, Sophiahemmet Rehab Center.

– Man kan inte söka för tidigt. Det krävs energi för att skapa förändring. Vi ser ibland det motsatta: att man väntar alldeles för länge vilket endast gör rehabiliteringen mer utdragen, säger Magdalena Wiik.

Vill du ha ett friskare företag? Få företagsrådgivning  

 

Mer från Skandia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Skandia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera