ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Höstbudgeten 2019

Nya miljarder till investeringsstödet till hyresrätter

  • Foto: Roni Rekomaa

Investeringsstödet till hyresrätter ska successivt ökas till tre miljarder kronor årligen. Det föreslår regeringen och stödpartierna i höstbudgeten som presenteras på onsdag, rapporterar Svenska Dagbladet.

”Det här innebär ju att vi går tillbaka till de stödnivåer som vi hade före valet 2018. Det här är otroligt viktigt för oss socialdemokrater, eftersom vi ser att bostadsbristen är ett stort problem runt om i hela landet”, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till TT.

Men stödet innefattar nya villkor – en viss andel av hyresrätterna ska öronmärkas för "särskilt utsatta personer", enligt bostadsminister Per Bolund (MP). I nyproduktionen ska minst fem procent utgöra så kallade sociala kontrakt. Villkoret ska gälla för investeringsstöd i alla kommuner i hela landet.

Syftet är att hjälpa de kommuner som har problem med att hitta boende för alla sina medborgare utan att det blir för dyrt.

Hur förändringen i stödet kommer att utformas är dock inte fastslaget ännu enligt Magdalena Andersson.

”Det är en promemoria ute på remiss och då finns två förslag: ett är att det riktas mer mot ungdomar och det andra är att det riktas mot socialt utsatta. Där väntar vi nu på remissinstansernas synpunkter, sedan får regeringen ta ställning”, säger hon.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies