1515
Annons

Nya miljarder till investeringsstödet till hyresrätter

Investeringsstödet till hyresrätter ska successivt ökas till tre miljarder kronor årligen. Det föreslår regeringen och stödpartierna i höstbudgeten som presenteras på onsdag, rapporterar Svenska Dagbladet.

Foto:Roni Rekomaa

”Det här innebär ju att vi går tillbaka till de stödnivåer som vi hade före valet 2018. Det här är otroligt viktigt för oss socialdemokrater, eftersom vi ser att bostadsbristen är ett stort problem runt om i hela landet”, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till TT.

Men stödet innefattar nya villkor – en viss andel av hyresrätterna ska öronmärkas för "särskilt utsatta personer", enligt bostadsminister Per Bolund (MP). I nyproduktionen ska minst fem procent utgöra så kallade sociala kontrakt. Villkoret ska gälla för investeringsstöd i alla kommuner i hela landet.

Syftet är att hjälpa de kommuner som har problem med att hitta boende för alla sina medborgare utan att det blir för dyrt.

Hur förändringen i stödet kommer att utformas är dock inte fastslaget ännu enligt Magdalena Andersson.

”Det är en promemoria ute på remiss och då finns två förslag: ett är att det riktas mer mot ungdomar och det andra är att det riktas mot socialt utsatta. Där väntar vi nu på remissinstansernas synpunkter, sedan får regeringen ta ställning”, säger hon.


Magdalena Andersson: ”Har torrt krut i ladorna”

Riskerna i omvärlden har ökat den senaste tiden men Sverige står väl rustat för sämre tider, enligt finansminister Magdalena Andersson. Samtidigt försvarar hon sin nya budget – trots de ökande klyftorna.

Foto:Claudio Bresciani/TT

För en dryg vecka sedan presenterade LO sin stora välfärdsutredning, där man krävde en omläggning av den ekonomiska politiken och åtgärder för att minska klyftorna.

Och när regeringen nu lagt fram sin första budget tillsammans med Centern och Liberalerna syns också ett tydligt skifte jämfört med de budgetar som finansminister Magdalena Andersson presenterat tidigare.

Men det är ett skifte som går i motsatt riktning från den som LO talat om och de stora vinnarna i budgeten är de som som tjänar allra mest.

Förklaringen är att regeringen lägger 6 miljarder kronor på att slopa värnskatten, vilket är den enskilt största satsningen i budgeten.

”Värnskatten har en sån extrem fördelningsprofil, när pengarna går till människor med väldigt höga inkomster”, säger Magdalena Andersson.

Att ta bort värnskatten var ett krav från Liberalerna för att släppa fram Stefan Löfven som statsminister i vintras och att väga upp med motsvarande satsningar på låginkomsttagarna hade varit för dyrt, enligt Magdalena Andersson. 

”Att just det året där man genomför värnskatten få en fördelningsprofil som ser bra ut är någonstans mellan svårt och omöjligt”, säger hon.

Men hur känns det som socialdemokratisk finansminister att lägga fram en sådan budget?

”Det är klart att avskaffa värnskatten är ingenting som vi socialdemokrater hade kommit på på egen hand. Men vi hade heller inte gått med på det om det inte hade funnits många andra reformer som ser till att vi bygger ett starkare samhälle och tar itu med samhällsproblemen långsiktigt”, säger hon.

När Magdalena Andersson för en knapp månad sedan höll en dragning i Harpsund beskrev hon det som att medvinden i ekonomin har mojnat. 

Det en liknelse som ligger fast, samtidigt som hon nu pekar på att riskerna i omvärlden har ökat. Det handlar om handelskonflikten mellan USA och Kina, risken för en hård brexit och den ökade oron i Mellanöstern.

Magdalena Andersson slår samtidigt fast att den svenska ekonomin är stark, med en låg statsskuld och fortsatta överskott i statsfinanserna.

Och beredskapen är god, hävdar hon, om inbromsningen i ekonomin skulle accelerera.

”Det är precis därför det har varit så viktigt för mig att ha ordning och reda i statsfinanserna, så att man har torrt krut i ladorna för alla eventualiteter”, säger hon.

Under sommaren och hösten har kraven på höjda anslag till kommunerna blivit allt mer högljudda och många hade hoppats på kraftiga tillskott i budgeten.

Den demografiska utmaningen med allt fler äldre är stor och till det kommer nu en vikande konjunktur.

Men förutom de tidigare utlovade 5 miljarderna i höjda statsbidrag nöjer sig regeringen med att skjuta till ytterligare 580 miljoner till de mest utsatta kommunerna. 

Enligt Magdalena Andersson handlar det om ett mycket betydande tillskott.

”Den riktiga ålderspuckeln kommer i slutet av den här mandatperioden och under nästa mandatperiod. Det är då de stora kullarna kommer upp över 75–80-årsåldern”, säger hon.

Betyder det att statsbidragen kommer att höjas med mer än 5 miljarder per år längre fram?

”Det får vi se vad vi kommer fram till i framtida budgetdiskussioner. Det handlar mycket om hur kommunernas ekonomi utvecklas också”, säger Magdalena Andersson. 

Samtidigt som Magdalena Andersson förklarar de växande klyftorna med att värnskatten avskaffas, så anser Liberalerna att det är en mycket viktig reform för att få fler i arbete.

Partiet hänvisar också till regeringens promemoria, där det står att slopandet av värnskatten på sikt kan betala sig själv, eftersom det väntas leda till fler arbetade timmar.

Är det även din bedömning, att den här skattesänkningen finansierar sig själv?

”Ingen är väl gladare än jag om det verkligen slår in. Men det bygger på att folk jobbar mer och får högre lön och vi får in skatteintäkter. Mitt utrymme för ytterligare arbetstimmar måste jag dock säga är begränsat”, säger Magdalena Andersson.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?