Hoppa till innehållet

Annons

Nya mätningar – Trump knappar in i flera viktiga delstater

Donald Trump knappar in på Joe Biden i flera viktiga delstater. I Florida har presidenten nu en knapp ledning, enligt ansedda Real Clear Politics. 

Samtidigt krymper Joe Bidens försprång i Pennsylvania, en annan avgörande bricka i det amerikanska valpusslet.

Foto:Andrew Harnik, Alex Brandon

”Trump har riktat in sig på Pennsylvania och där har han knappat in på Joe Bidens ledning”, säger Kiran Sakaria, makroekonom på Handelsbanken, apropå att en tidigare bekväm demokratisk ledning i delstaten nu minskats till mindre än 4 procent enligt Real Clear Politics.

”Det är ett mindre försprång än vad Clinton hade vid den här tiden i förra valet”, fortsätter Kiran Sakaria om vågmästarstaten Pennsylvania. 

Donald Trump leder i flera viktiga delstater som Texas, Ohio och Georgia. Amerikanska medier som The Hill och Politico, rapporterar att Joe Biden även försöker göra insteg i traditionell republikansk mark som Georgia. 

Samtidigt har utmanarens försprång minskat i en annan avgörande delstat, nämligen Florida.

Medan sajten Five Thirty Eigth fortfarande ger Joe Biden ett visst försprång i den viktiga delstaten, så råder det dött lopp enligt Real Clear Politics. Där ges Donald Trump till och med för första gången en marginell ledning på 0,4 procent. 

”Florida är en delstat att hålla koll på under tisdagens kväll och natt. Delstaten har erfarenhet av stora mängder poströster, vallokalerna stänger tidigt och utan Florida ter sig president Trumps väg till valseger som väldigt smal”, skriver Jim Reid, makroekonomisk analytiker och kommentator på Deutsche Bank. 

I ett morgonbrev på onsdagen uttrycker han tvivel rörande nyhetsläget nästa onsdag, det vill säga dagen efter valdagen. 

”Det är inte säkert att vi kommer att ha en vinnare vid den tiden, då många statssekreterare och röstnings-kommissionärer väljer att ta det säkra före det osäkra när det gäller att projicera en vinnare redan på onsdag morgon”, fortsätter Jim Reid som påpekar att Joe Biden fortfarande leder i de flesta sammanvägda mätningar. 

Analytikerna Maneesh Deshpande och Arnab Sen, båda på storbanken Barclays, påpekar att marknaden fortsatt verkar prisa in en Biden-seger. 

”Även om Bidens opinionsmätningar har backat på senare tid, så har hans ledning varit relativt stabil sedan sommaren”, skriver Barclays-analytikerna i en färsk rapport, som också hänvisar till Real Clear Politics sammanvägda mätningar.

Det saknas dock inte faktorer som talar för turbulens, exempelvis i händelse av en utdragen tid av rösträkning efter valdagen. Huvudscenariot är dock fortsatt en tydlig Biden-seger resonerar Barclays. 

”Även om det förblir en svansrisk, så kan vi inte helt räkna ut ett scenario av förlängd osäkerhet”, fortsätter analytikerna, som är verksamma inom den brittiska storbankens amerikanska rörelse.

Innehåll från SkandiaAnnons

Så undviker du att gå in i väggen – psykologens råd

Att låta arbetet gå före hälsan är en alltför vanlig fallgrop. Här är psykologens tips på hur man kan minska stressen, och vilka varningssignaler från kroppen du behöver ta på allvar.

Så får du hjälp om du har Skandia hälsoförsäkring via jobbet

De flesta vet att det inte är optimalt för hälsan att omedelbart svara på alla mejl som trillar in, hoppa över lunchen eller att skjuta upp träningen. Trots det kan det vara lätt att pressa sig ytterligare lite till.

Men att stanna upp och bryta den här negativa cykeln kan vara mycket värt. För längre perioder av tydlig överbelastning utan återhämtning kan i slutändan leda till utmattningssyndrom, konstaterar Magdalena Wiik.

Hon är legitimerad psykolog hos Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center och betonar vikten av att hitta en balans mellan belastning och återhämtning.

Låt hjärnan vila

– Intensivt tankearbete är ansträngande på motsvarande sätt som att bära tungt. Man orkar fokusera en kort stund och efter det behöver man återhämta sig.

Magdalena Wiik är legitimerad psykolog på Sophiahemmet Rehab Center.
Magdalena Wiik är legitimerad psykolog på Sophiahemmet Rehab Center.

Vi behöver ta regelbundna ”tankepauser”, enligt Magdalena Wiik.

– Då planerar eller problemlöser vi inte, utan låter bara tankarna vandra utan att agera på dem, säger hon.

Även fysisk aktivitet och återhämtning är viktigt för att må bra. Men för att få tid till det krävs det också att man kan säga nej till saker. Det kan vara svårt, eftersom ett beteende många gånger styrs av kortsiktiga konsekvenser.

– Om det känns bra på kort sikt att beta av en överfull inkorg, hjälpa en kollega eller att leverera i tid, så gör vi det. Även om det innebär att gympasset avbokas eller att vi får springa till förskolan med andan i halsen, säger Magdalena Wiik och fortsätter:

– Man kanske tänker: ”Så skönt att bli klar!” eller ”Jag ska ta hand om mig sen”. Problemet är om detta beteende pågår under för lång tid.

Skandia hälsoförsäkring via jobbet? Så fungerar den 

Förebyggande hälsoarbete är en investering

Individperspektivet är en bit i pusslet. En annan handlar om vad arbetsgivaren kan göra. Alla arbetsplatser behöver ett förebyggande arbetsmiljöarbete, menar Magdalena Wiik.

– Det är viktigt att du som medarbetare antingen vet vilka uppgifter som ska prioriteras om tiden blir knapp, eller vem du ska fråga om prioritering eller stöd. Det är också viktigt att du kan ta flera pauser under dagen samt att det finns en variation i arbetsuppgifterna.

Skandias hälsoekonom Jenny Wiener framhåller att arbetsgivare har kraftfulla verktyg de kan använda för att minska sjuktalen – och på samma gång minska det mänskliga lidandet och öka det egna företagets lönsamhet.

– ​​ Vi har jobbat tillsammans med våra kunder med modeller med tyngdpunkt på det förebyggande. Kvittot är väldigt tydligt: vi har satsat långsiktigt med förebyggande insatser tillsammans med våra kunder och har lyckats mer än halvera antalet sjukskrivningar de senaste 15 åren, säger hon.

Skandias hälsoekonom Jenny Wiener.
Skandias hälsoekonom Jenny Wiener.

I modellen finns en inbyggd morot genom att kundföretag som arbetar förebyggande och blir friskare också betalar lägre premier. För det lönar sig att tidigt agera på tecken på ohälsa och förhindra att de leder till sjukskrivning, betonar Jenny Wiener.

– Det enskilt viktigaste inslaget i Skandias förebyggande hälsoförsäkring är våra dedikerade hälso- och rehabvägledare som koordinerar, anpassar och följer upp insatser före, under och efter sjukskrivning. Det är en modell med låga trösklar för tidigt stöd, säger hon.

Den som har vård- eller hälsoförsäkring hos Skandia genom sitt jobb kan kontakta Hälsoslussen för att få tillgång till förebyggande hjälp. Oavsett om problemen beror på jobbet eller är privata, går det att höra av sig dit för att få råd och stöd av Skandias samarbetspartner, Sophiahemmet Rehab Center.

– Man kan inte söka för tidigt. Det krävs energi för att skapa förändring. Vi ser ibland det motsatta: att man väntar alldeles för länge vilket endast gör rehabiliteringen mer utdragen, säger Magdalena Wiik.

Vill du ha ett friskare företag? Få företagsrådgivning  

 

Mer från Skandia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Skandia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera