1515
Annons

Nya mätningar – Trump knappar in i flera viktiga delstater

Donald Trump knappar in på Joe Biden i flera viktiga delstater. I Florida har presidenten nu en knapp ledning, enligt ansedda Real Clear Politics. 

Samtidigt krymper Joe Bidens försprång i Pennsylvania, en annan avgörande bricka i det amerikanska valpusslet.

Foto:Andrew Harnik, Alex Brandon

”Trump har riktat in sig på Pennsylvania och där har han knappat in på Joe Bidens ledning”, säger Kiran Sakaria, makroekonom på Handelsbanken, apropå att en tidigare bekväm demokratisk ledning i delstaten nu minskats till mindre än 4 procent enligt Real Clear Politics.

”Det är ett mindre försprång än vad Clinton hade vid den här tiden i förra valet”, fortsätter Kiran Sakaria om vågmästarstaten Pennsylvania. 

Donald Trump leder i flera viktiga delstater som Texas, Ohio och Georgia. Amerikanska medier som The Hill och Politico, rapporterar att Joe Biden även försöker göra insteg i traditionell republikansk mark som Georgia. 

Samtidigt har utmanarens försprång minskat i en annan avgörande delstat, nämligen Florida.

Medan sajten Five Thirty Eigth fortfarande ger Joe Biden ett visst försprång i den viktiga delstaten, så råder det dött lopp enligt Real Clear Politics. Där ges Donald Trump till och med för första gången en marginell ledning på 0,4 procent. 

”Florida är en delstat att hålla koll på under tisdagens kväll och natt. Delstaten har erfarenhet av stora mängder poströster, vallokalerna stänger tidigt och utan Florida ter sig president Trumps väg till valseger som väldigt smal”, skriver Jim Reid, makroekonomisk analytiker och kommentator på Deutsche Bank. 

I ett morgonbrev på onsdagen uttrycker han tvivel rörande nyhetsläget nästa onsdag, det vill säga dagen efter valdagen. 

”Det är inte säkert att vi kommer att ha en vinnare vid den tiden, då många statssekreterare och röstnings-kommissionärer väljer att ta det säkra före det osäkra när det gäller att projicera en vinnare redan på onsdag morgon”, fortsätter Jim Reid som påpekar att Joe Biden fortfarande leder i de flesta sammanvägda mätningar. 

Analytikerna Maneesh Deshpande och Arnab Sen, båda på storbanken Barclays, påpekar att marknaden fortsatt verkar prisa in en Biden-seger. 

”Även om Bidens opinionsmätningar har backat på senare tid, så har hans ledning varit relativt stabil sedan sommaren”, skriver Barclays-analytikerna i en färsk rapport, som också hänvisar till Real Clear Politics sammanvägda mätningar.

Det saknas dock inte faktorer som talar för turbulens, exempelvis i händelse av en utdragen tid av rösträkning efter valdagen. Huvudscenariot är dock fortsatt en tydlig Biden-seger resonerar Barclays. 

”Även om det förblir en svansrisk, så kan vi inte helt räkna ut ett scenario av förlängd osäkerhet”, fortsätter analytikerna, som är verksamma inom den brittiska storbankens amerikanska rörelse.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?