Annons

Nya LO-basen: Krisen en möjlighet lyfta lönerna

Krisen visar betydelsen av det arbete som LO:s medlemmar utför och ger därför en möjlighet att kräva att de får den lön de förtjänar.
Det säger Susanna Gideonsson, som föreslås bli ny LO-ordförande, i Di TV. 

Foto:Jessica Gow/TT

Susanna Gideonsson, i dag ordförande för Handels och som föreslås väljas till ny LO-ordförande på kongressen den 15 juni, tar över efter Karl-Petter Thorwaldsson i ett extremt läge. 

”Tillträdespunkt är inget man väljer. Vi har klarat kriser förut och vi kommer att göra det även nu”, säger hon i en intervju i Di Tv:s Ekonomistudion. 

Även om avtalsrörelsen är uppskjuten innebär krisen en chans till högre löner, säger hon. Den visar hur viktiga arbeten medlemmarna utför, säger hon och nämner busschaufför, renhållningsarbetare, pappersarbetare, alla som jobbar i vården och livsmedelsbutikerna som exempel 

”Det är en en möjlighet att lyfta fram betydelsen av deras arbete och verkligen kräva att de får den lön de förtjänar för det jobb man gör”, säger hon. 

Hon beskriver hur krisen först slog hårdast med alla som har visstidsanställningar. 

”De fick lämna på dagen när telefonen slutade ringa. Sedan slår det också mot deltidsanställda”, säger hon. 

Handelsordföranden pekar inte så oväntat också mot tjänstesektorn, som hotell och restaurang.

”Samtidigt ser vi att de arbetare som inte kan arbeta hemifrån, utan måste arbeta på sina jobb, utsätts för stora, stora risker”, säger hon. 

Handels har fått drygt 10.000 nya medlemmar nu under krisen, påpekar Susanna Gideonsson. 

”Vi har oerhört mycket att göra, det finns många frågor att lösa på arbetsplatserna för att våra medlemmar ska känna sig trygga när de utför sina jobb. Arbetsmiljöfrågor är alltid viktiga, och det är ännu viktigare just nu.” 

Den uppskjutna lönerörelsen kommer att genomföras i höst, säger hon. 

”Utfallet av den är svår att sia om. Vi vet inte än när krisen är över.  Vi måste jobba utifrån att när Corona är över ska vi tillbaka till en arbetsmarknad där du kan må gott, på din arbetsplats men även i samhället i stort”, säger hon. 

Det är för tidigt att säga något om hur lönerna utvecklas, säger Susanna Gideonsson. 

”Men en det är viktigt att vi använder den här perioden när nu många är varslade och oerhört många är korttidspermitterade till kompetensutveckling. När vi startar igen ska vi komma ur det här med en ännu duktigare och starkare arbetskraft.”

Att bolag inte delar ut till aktieägarna när de tar emot stöd kallar hon ”en hygienfaktor”. 

”Man ska inte stå och ta emot skattemedel med ena handen och för att sedan ge iväg pengar med andra handen. En självklarhet att just nu i kristidningar avstå från utdelningar och satsa de pengar som behövs i företagen”, säger Susanna Gideonsson. 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?