Annons

Nya ledtrådar i Falcon Funds-härvan

22.000 svenska pensionssparare bestals på 800 miljoner kronor i Falcon Funds-härvan. Nu redovisar TV4 nya bevis som stärker Emil Ingmansons inblandning i fallet.  

Brottsutpekade Emil Ingmanson – en av de huvudmisstänka i Falcon Funds-härvan, där 800 miljoner kronor svindlades bort från svenska pensionssparare – har hittills ihärdigt hävdat sin oskuld och nekat till all inblandning i miljonbedrägeriet. 

På uppdrag av den maltesiska Finansinspektionen publicerar nu revisionsbolaget KPMG en rapport som innehåller flera bevis som visar hans inblandning, enligt TV4. I rapporten framgår det bland annat att Emil Ingmanson har deltagit som observatör på 13 av 18 styrelsemöten i Falcon Funds. Rapporten återger även mejlkorrespondens där Emil Ingmanson uppmanar de anställda i det Falcon Funds-relaterade bolaget Argentarius att ligga lågt, när reportrar från TV4:s program Kalla Fakta började ställa frågor våren 2016: 

"Nämn bara inte mig på något sätt, och försök att förhala ett svar från Argentarius så länge du kan."

I ett annat e-postmeddelande berömmer han en medarbetare som han blir informerad om har följt direktiven som han mejlade ut: 

"Jag är stolt över honom. Ett perfekt skrivet bullshit-svar."

Mikael Westberg, chefsjurist på Pensionsmyndigheten, säger till TV4 att KPMG:s rapport blir ännu en pusselbit i rättsprocessen som väntas löpa på i flera år. 

"Det stärker den bedömning som vi har gjort hela tiden, att Emil Amir Ingmanson står bakom Falcon Funds. Det finns en omfattande dokumentation som visar att så är fallet", konstaterar han i intervjun. 

Slutsatserna som KPMG drar i sin rapport är skarpa – Ingmanson pekas ut som huvudman i fallet: 

"Falcon Funds-fonden, som sattes upp på Emil Ingmansons initiativ, användes av Ingmanson för att avleda miljoner euro från svenska pensionssparare, till gagn för honom och till gagn för personer i hans närhet."

För närvarande pågår förhandlingar om att få Emil Amir Ingmanson utlämnad till Sverige. 

Di har sökt Ingmansons advokat. 

Läs mer om Di:s rapportering av Falcon Funds härvan här: 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera