1515
Annons

Nya lättnader runt om i Europa

Ny vecka, nya restriktionslättnader. Under måndagen släpper en rad länder på flera av de åtgärder som införts för att stoppa smittspridningen.

I Danmark öppnar skolor, restauranger och gudstjänstlokaler.

Foto:Løvland, Marianne

Efter två månader av distansundervisning får danska högstadie- och gymnasieelever nu gå tillbaka till skolbänken. Scheman har justerats och antalet lektioner varierar stort från skola till skola, enligt nyhetsbyrån Ritzau. Yngre elever i Danmark började skolan redan efter påskhelgen.

Också restauranger, kaféer och bibliotek tillåts öppna i den så kallade andra fasen av återöppnandet av det danska samhället.

Även på andra håll i Europa blir det lättnader i coronarestriktionerna då den nya veckan börjar. I Portugal tillåts restauranger, kaféer, högskolor och förskolor återuppta verksamheten. 

I Belgien öppnar skolor, och i Italien, vars lockdown har varit en av Europas mest långtgående, fortsätter den stegvisa öppningen av samhället i det att bland annat kyrkor nu får slå upp dörrarna igen.

En av kyrkorna som öppnar är Peterskyrkan i Vatikanstaten, som infört samma restriktioner som Italien.

”Ett hoppets tecken”, kommenterade påven i sin direktsända söndagsbön.

I Grekland har president Katerina Sakellaropoulou beslutat att öppna Akropolis i Aten för allmänheten.

Hongkong lättar på karantänregler

Hongkong lättar på karantänreglerna för resenärer från utlandet. Från och med fredag ska inresande sitta i karantän i tre dagar i stället för i en vecka, meddelar den nye ledaren John Lee.

Foto:Phil Bird

Alla som kommer till Hongkong ska från fredag sitta i hotellkarantän i tre dagar. Under följande fyra dagar ska de sedan övervakas och ha begränsad rörelsefrihet, men kunna bo hemma eller på ett hotell de själva väljer.

Tre dagars karantän är den kortaste tiden sedan pandemin startade.

I öprovinsen Hainan i södra Kina rapporteras ytterligare 259 covidfall. Där har runt 80.000 turister strandsatts som en följd av strikta pandemirestriktioner som infördes i lördags.

På ön finns många turister som nu måste testa negativt fem gånger på sju dagar för att få lämna ön.

I hela landet rapporterar Kina 324 nya fall av lokalt överförd smitta och 483 asymptomatiska fall, som landet redovisar separat. Statistiken kommer från kinesiska myndigheter och är svår att verifiera.

Kina håller fast vid sin strikta nollcovidpolitik, där hårda restriktioner fortfarande används för att hålla smittspridningen under kontroll.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera