1515
Annons

Nya lånevapen till EKN ska hjälpa företagen

Statens försäkringsbolag EKN vässar klorna för att ge krishjälp i mångmiljardklassen till svenska företag.

Generaldirektör Anna-Karin Jatko räknar med att få in de första ansökningarna om lånegarantier redan efter helgen.

Exportkreditnämndens generaldirektör Anna-Karin Jatko.
Exportkreditnämndens generaldirektör Anna-Karin Jatko.Foto:Joey Abrait

Under fredagen fattade EKN, Exportkreditnämnden, ett antal viktiga beslut som ska smörja kreditgivningen till svenska företag.

”Det här är en bred palett med åtgärder som kompletterar våra ordinarie verktyg. Nu kan vi på olika sätt bidra till att finansiera svensk export”, säger Anna-Karin Jatko, generaldirektör för EKN.

För att underlätta för små och medelstora företag att få rörelsefinansiering höjer EKN sin risktäckning från normala 50 procent till 80 procent. Resten står den kreditgivande banken för. Efterfrågan på den här typen av garantier väntas uppgå till 10 miljarder kronor.

En annan åtgärd är att garantier till storföretag höjs till 75 procent, den nivå som gällde vid finanskrisen. Här handlar det om garantier på uppemot 100 miljarder kronor.

Hur många företag berörs av er utökade palett med åtgärder?

”Initialt tror jag vi kan nå hundratals företag i olika branscher över hela Sverige. Ser vi en ännu högre efterfrågan har vi ett betydande utrymme att använda oss av.”

Hur snabbt går det här?

”Jag räknar med att vi får de första ansökningarna redan på måndag”, säger Anna-Karin Jatko.

EKN kommer nu, efter beslut av regeringen, få höjda kreditramar till 500 miljarder kronor.

En tredje punkt är att en ny garanti ska ge underleverantörer säkrare och snabbare betalt. Här är den förväntade efterfrågan 100 miljarder kronor.

”Vår garanti till underleverantörer är viktig, de är centrala för att vår exportindustri ska fungera. De ska inte behöva vänta på att få betalt”, säger Anna-Karin Jatko.

Innehåll från Advokatfirman MORE EvenderAnnons

Bristande finansiell regelefterlevnad kan bli mycket kostsam

Det blir allt svårare för företag att säkra sin finansiella regelefterlevnad med de snabba förändringar som sker i en alltmer komplex regulatorisk miljö. Det gör att det har blivit allt viktigare att välja en juridisk partner som har spetskompetens inom området när du exempelvis ska säkra din löpande verksamhet, lansera nya produkter eller är intresserad av företagsförvärv inom finanssektorn.

– Den snabba utvecklingen har gjort att det är betydligt mer riskfyllt att driva företag inom den finansiella sektorn idag och mycket svårare för företag att ensamt säkra sin regelefterlevnad, menar Martin Orehag, advokat och delägare på MORE Evander. 

Det har under de senaste åren varit en otroligt snabb utveckling av det finansiella regelverk som företag inom den finansiella sektorn måste följa, där de nya reglerna tas fram på EU-nivå. Att inte följa regelverket kan leda till bland annat varning och mycket kännbara böter, och i sista hand att de tillstånd som företag har hos Finansinspektionen dras tillbaka.

– Ofta leder tillsynsprocesser av Finansinspektionen även till en stor negativ medial påverkan. Därför är det viktigt att få juridisk experthjälp i de här frågorna så att man gör rätt från början och undviker dyra misstag, berättar Martin Orehag. 

Stor fokus på den finansiella sektorn

Advokatbyrån MORE Evander hjälper idag bland annat värdepappersbolag, fondbolag, betalinstitut och finansiella institut med både enstaka projekt eller löpande compliance- och riskuppdrag. Byrån bistår också med juridisk expertis och projektledning vid ansökningsprocesser och företagsförvärv. MORE Evander har under de senaste åren haft ett stort fokus på IT och den finansiella sektorn och byggt upp en spetskompetens inom dessa sektorer. 

– Vi har lång erfarenhet av att arbeta med både IT och regelefterlevnadsfrågor inom finanssektorn. Därför ligger vi idag i framkant inom området och förstår den snabba digitala utveckling och den verklighet som många av våra kunder verkar i. Det är en förutsättning för att vi ska kunna hjälpa våra klienter med kvalitativ expertis kring de alltmer komplexa frågeställningar som dyker upp.  

Som en relativt liten advokatbyrå, med 11 anställda, har MORE Evander alla fördelar en liten byrå kan ha när det gäller att bygga upp ett nära, personligt kundsamarbete. Samtidigt har byrån, tack vare sitt medlemskap i ADVOC, tillgång till global expertis från mer än 5 500 jurister och de advokatbyråer de arbetar för och kan stötta sina kunder både i Sverige och internationellt. Med ett nära kundfokus blir också digitaliseringsutvecklingen på den egna byrån en allt viktigare fråga.  

– Vi behöver verkligen inom advokatbranschen göra det enklare för våra klienter och komplettera våra traditionella konsulterbjudanden med digitala. Vi håller just nu på att ta fram olika digitala lösningar och först ut så sjösätter vi en digital avtalsplattform som bygger på det juridiska hantverket och de frågor vi stöter på. En lösning som vi tycker har saknats på marknaden och som många av våra klienter har efterfrågat, avslutar Martin Orehag.

Om MORE Evander 

MORE Evander är mer än bara en advokatbyrå. Kombinationen av den branschkunskap – särskilt inom IT och finansmarknaden - och vår juridiska kunskap gör oss till en juridisk och affärsmässig partner. Med syftet att bygga långsiktiga relationer kan vi förstå klienters verksamhet och visioner, vilket tillsammans med vår erfarenhet och internationella anknytning ger våra klienter den bästa rådgivningen. 

Läs mer här!   

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Advokatfirman MORE Evender och ej en artikel av Dagens industri

Viceroy till attack mot Truecaller i ny rapport – har tagit kort position

Den börspressade nummerpresentatörstjänsten Truecaller är SBB-blankaren Viceroys nya svenska måltavla. I en rapport skriver Viceroy bland annat att Truecaller bryter mot dataskyddsförordningar och Googles integritetsskyddspolicy samt undviker skatt i Indien.

Viceroys undersökningar kring Truecaller började för nästan ett år sedan, uppger grundaren Fraser Perring för Di.

Truecaller uppger för Di att de går igenom rapporten och inte har några kommentarer i nuläget.

Foto:Pressbild

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera