Annons

Nya lagar 1 juli – så påverkas din plånbok

Studielån för körkort, ett nytt system för fordonsskatt och hårdare krav på telefonförsäljare – här är nya regler som påverkar din privatekonomi.

Foto:JESSICA GOW / TT

Avtrycken som regeringen lämnar efter sig i form av nya regler från 1 juli är av blandad sort – stort och smått, plus och minus huller om buller i plånboken. Några saker är väl tröskade och kända, som det nya systemet för beskattning av bilar. Stora, törstiga bensin- eller dieselbilar får straffskatt, medan miljöbilar som går på el eller gas får en bonus.

Den som är arbetslös får nu möjlighet att ta studielån för att ta körkort, och från och med den 1 juli blir det hårdare bud för telefonförsäljarna. Det krävs att kunden godkänner avtalet skriftligt i efterhand för att det ska gälla, och regeringen hoppas nu att problemen med oseriösa fulsäljare minskar.

Det blir också tuffare tag mot snabblåneföretagen, ett ränte- och kostnadstak införs samtidigt som långivarna måste uppmärksamma konsumenterna på riskerna med snabblån.

Den socialdemokratiska regeringen har så här i elfte timmen av sin mandatperiod återinfört den gamla skattereduktionen för fackföreningsavgiften, som den tidigare borgerliga regeringen tog bort. Regeringen vill värna den svenska modellen på arbetsmarknaden, lyder motiveringen.

En karensdag försvinner också i a-kassan, från och med nu blir det sex dagar i stället för sju.

Alla studenter med studiestöd, både i gymnasieskolan och på högskolan, kan glädja sig åt att studiebidraget höjs. Gymnasiestudenter får 200 kronor mer per månad, och pengarna betalas ut retroaktivt från den 1 mars. Högskolestudenter får 296 kronor mer i månaden från den 1 juli.

Det blir också lite billigare att gå till tandläkaren när det allmänna tandvårdsstödet fördubblas - för unga mellan 23 och 29 år till 600 kronor per år, liksom för den som är 65 eller äldre. Övriga får 300 kronor per år.

Men regeringen stramar också åt. Den som har privat sjukvård som en förmån från sin arbetsgivare ska förmånsbeskattas för detta. Även den som har en privat sjukvårdsförsäkring från arbetsgivaren får skatta för förmånen som den innebär.

Innehåll från RISEAnnons

RISE: Nu behövs fler satsningar på tillämpad AI

Hanifeh Khayyeri, avdelningschef för datavetenskap på RISE, och Olof Mogren, senior forskare och ledare av forskningsområdet deep learning på RISE.
Hanifeh Khayyeri, avdelningschef för datavetenskap på RISE, och Olof Mogren, senior forskare och ledare av forskningsområdet deep learning på RISE.

Det svenska näringslivet sitter på datamängderna som krävs för att börja använda AI brett. ”Företagen måste släppa sargen och komma in i matchen nu”, säger Hanifeh Khayyeri, avdelningschef för datavetenskap på RISE.

Artificiell intelligens håller på att demokratiseras och konkretiseras, bland annat genom omtalade tjänster som ChatGPT och Dall-E. Google och Microsoft tävlar om att sätta liknande lösningar på marknaden och investerar mångmiljardbelopp i tekniken.

Enligt Hanifeh Khayyeri, avdelningschef för datavetenskap på RISE, har Sverige vad som krävs för att springa med i AI-loppet. Kompetenssatsningen Wallenberg AI Autonomous Systems and Software Program, WASP, och det nationella samarbetet AI Sweden har lagt grunden. Nu behöver det svenska näringslivet lägga i en högre tillämpningsväxel.

– Sverige är EU:s fjärde mest digitaliserade land, och vi producerar enormt mycket data. Denna data är en möjliggörare för AI-tekniken. Många har inte riktigt förstått kopplingen där, man tror att AI enbart är något som stora företag experimenterar med. Men vi är alla delaktiga i att producera och konsumera data. Näringslivet deltar alltså redan i AI-utvecklingen, säger Hanifeh Khayyeri och fortsätter:

– Bolagen behöver nu tänka till kring hur de egna datamängderna kan användas för att förbättra och effektivisera verksamheten. Företag som drar nytta av möjligheterna med AI kommer att ersätta de som inte gör det.

Centrum för tillämpad AI

På RISE finns Centrum för tillämpad AI, ett center som i samverkan med aktörer från både privat och offentlig sektor bidrar till utvecklingen av tillämpad AI. På det statliga forskningsinstitutet finns även forskare och experter inom alla områden där AI kan tillämpas på – telekom, energi, transport och samhällsbyggnad för att nämna några exempel.

– Vi använder den unika kombinationen av AI- och domänexpertis som finns inom RISE för att hjälpa näringsliv och samhälle att stärka sin konkurrenskraft och lyckas med den gröna omställningen, säger Olof Mogren, senior forskare och ledare av forskningsområdet deep learning på RISE.

150 AI-projekt

Han ger ett exempel på ett pågående projekt, där AI används för att med exakthet avgöra när ett fjärrvärmenät behöver underhållsinsatser. Lösningen leder till stora kostnadsbesparingar. I ett annat projekt samarbetar RISE med Vattenfall för att med hjälp av AI-teknik undersöka hur tjädrar i närheten av deras vindkraftsanläggningar mår. Utöver dessa exempel pågår ytterligare cirka 150 projekt inom AI-området på RISE.

– Det har gjorts viktiga kunskapsutvecklande AI-projekt i Sverige. Nu behövs storsatsningar på tillämpning, så att vi kan stärka konkurrenskraften. 3 000 personer på RISE kan göra det möjligt, genom skräddarsydda AI-lösningar inom samtliga tillämpningsområden, säger Hanifeh Khayyeri.

Läs mer om Centrum för tillämpad AI och AI-projekt på RISE.

Om RISE  
RISE är Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner. I internationell samverkan med företag, akademi och offentlig sektor bidrar RISE till ett konkurrenskraftigt näringsliv och ett hållbart samhälle.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RISE och ej en artikel av Dagens industri