1515
Annons

Nya kontroversiella lagen för Hongkong klubbad – men hemlig

Kinas högsta lagstiftande organ har röstat igenom den kontroversiella säkerhetslagen för Hongkong, uppger medier i landet.

Lagförslaget har den senaste tiden orsakat stora protester i Hongkong, och oron förvärras av att innehållet i lagen än så länge är hemligt.

Foto:Li Xueren

Den nya nationella säkerhetslagen röstades på tisdagsförmiddagen enhälligt igenom av de 162 ledamöterna i Nationella folkkongressens ständiga utskott, uppger Pekingtrogna medier i Hongkong.

Nyhetsbyrån AFP beskriver det som unikt att lagen klubbades i Peking, snarare än i Hongkongs egen lagstiftande församling, vilket också innebär att formuleringarna och paragraferna ännu är okända för Hongkongs 7,5 miljoner invånare.

Men kritiker befarar att säkerhetslagen innebär inskränkta rättigheter för de boende i den särskilda administrativa regionen och att dess självstyre, demokrati och status som finansiellt centrum hotas.

Hongkongs ledare Carrie Lam hade på tisdagsmorgonen sin vanliga veckoliga presskonferens, men valde då att inte ens bekräfta om lagen antagits eller ej, med hänvisning till att mötet i Peking fortfarande pågick.

”Det vore olämpligt av mig att svara på några frågor och förklara lagen i det här skedet”, sade hon enligt medier på plats.

Lagen har varit planerad ända sedan Storbritannien överlämnade Hongkong till Kina 1997. Men vid tidigare tillfällen har de utbredda protesterna fått Peking att avvakta. Nu hävdar regimen i Peking att lagen behövs för att stabiliteten i Hongkong ska återvända efter det senaste årets stora demonstrationer.

Detaljerna, och hur lagen ska användas, har alltså inte offentliggjorts, men regimen i Peking har tidigare sagt att lagen riktar in sig på uppvigling och terrorism.

Under året har det kommit utspel från Kina om att demonstranter i Hongkong har ägnat sig åt just ”terrorism”. Samtidigt har myndigheterna i både Peking och Hongkong också sagt att lagen endast kommer att rikta sig mot en mindre del bråkmakare.

The South China Morning Post rapporterar att Hongkongs styre kommer att träffa företrädare för regimen i Peking under eftermiddagen för att få information om lagen. Bestämmelserna väntas även publiceras av Kinas statliga nyhetsbyrå Nya Kina, innan de träder i kraft i och med månadsskiftet, alltså redan på onsdagen.

Lagen tros innebära de mest radikala förändringarna för Hongkongborna sedan den före detta brittiska kolonin återfördes till Kina för 23 år sedan. Nya nationella säkerhetskontor väntas i Hongkong, som ska övervaka, guida och stödja de lokala myndigheterna i efterlevnaden av reglerna.

Lagförslaget har på senare tid fått demokratiprotesterna att ta ny fart i Hongkong. Men en av de ledande profilerna, Joshua Wong, signalerar att slaget nu kan vara förlorat. ”Detta markerar slutet på det Hongkong som världen har känt”, skriver han på Twitter , och förklarar att han hoppar av sin demokratirörelse Demosisto.

Trots hårdnande regelverk planeras dock nya demonstrationer på onsdagen, årsdagen av Hongkongs överlämnande 1997. Det väntas bli en värdemätare för hur lagen tas emot.

USA, Storbritannien, EU och flera andra stormakter har fördömt Kinas planer på att införa lagen. I måndags började USA avveckla sin speciella handelsrelation med Hongkong genom att stoppa export av militärutrustning och begränsa regionens tillgång till högteknologiska amerikanska produkter.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?