1515

Nya klimatpengar kan räcka till färre

Billigare elcyklar, fler laddstolpar och mer bidrag till solceller på hustaket. Regeringen lägger ytterligare 2,8 miljarder kronor på miljö och klimat i budgetförslaget för 2018.
Men solcellsbranschen är inte så förtjust som man skulle kunna tro — ett ökat stöd räcker till färre.

Isabella Lövin.
Isabella Lövin.Bild:TT

"I dag presenterar vi de största investeringar någonsin i ett grönt samhällsbygge", säger klimat- och biståndsminister Isabella Lövin (MP) vid en presskonferens.

Ett av de nya förslagen är en elfordonspremie som kostar staten 350 miljoner kronor årligen och som ska gynna köp av elcyklar och elmopeder.

"Vi är naturligtvis jätteglada, vi tror det här ger bra effekt", säger Klas Elm, vd för Svensk Cykling, en paraplyorganisation för cykelintressenter.

Koll på hur hög sparränta du kan få? Jämför här (extern tjänst)

I fjol såldes ungefär 45 000 elcyklar, ungefär sju procent av totala antalet sålda nya cyklar, 570 000. En rimlig nivå att nå skulle kunna vara 15 procent, alltså drygt dubbelt så många som i dag, en nivå som tyskarna har, enligt Klas Elm.

"Att bara ge en premie till elcyklar och inte vanliga cyklar är rätt tänkt", tycker han.

"Man når på det här viset nya typer av resenärer, framför allt de som pendlar till jobbet", säger Elm.

Exakt hur premien ska utformas återkommer regeringen till. Utgångspunkt är en premie på 25 procent för de vanligaste elfordonen, men max 10 000 kronor per fordon. Så för den som står i begrepp att köpa en elcykel, kan det löna sig att vänta tills premien är införd.

Samtidigt är solcellsbranschen inte lika glad åt tillskottet från staten, på drygt 500 miljoner kronor nästa år och en höjd stödnivå.

"Det är väldigt positivt att regeringen vill få bort kön av bidragsansökningar och förenklingar i sökprocessen, anser Lindahl. Detta står vi helt bakom. Dock är vi kritiska till att stödnivån höjs från 20 procent till 30 procent", säger Johan Lindahl, talesperson för Svensk Solenergi

På sikt vill branschorganisationen att stödet minskas och så småningom fasas ut helt.

"Vi har som målsättning i branschen att klara oss själva, inte att en statsbudget sätter ramar och begränsar", säger Lindahl.

En ny regering kan komma att dra i bromsen, med en ryckig efterfrågan som följd. Dessutom skickar det fel signaler att höja stöden i ett läge när priserna går ner och installationstakten går upp. Med en höjd stödnivå så räcker dessutom pengarna till färre sökande.

Totalt finns nya pengar till klimat- och miljöarbetet på sammanlagt fem miljarder kronor i budgeten för 2018, men av dem har omkring 2,2 miljarder presenterats tidigare. Till exempel åtgärder för ett renare hav och fler laddstolpar. De ytterligare omkring 2,8 miljarder kronorna ska till stor del användas för att utöka redan pågående satsningar, som till exempel "klimatklivet" med stöd för lokala klimatinvesteringar.

"Det får inte får vara ångestfylld att leva klimatsmart", enligt Isabella Lövin.

"Det ska vara enkelt, billigt och roligt".


Innehåll från AccountorAnnons

Automatisering frigör tid, höjer kvaliteten och skapar kundvärde

Magnus Högvall och Cecilia Drugge på Accountor
Magnus Högvall och Cecilia Drugge på Accountor

Redovisningsbranschen består av tusentals små företag och några större aktörer, varav Accountor är en. Deras fokus de senaste åren har varit att investera i att digitalisera verksamheten för att leda branschen i rätt riktning samt skapa en jämn och hög kvalitet för sina kunder.
– Jobbar man med redovisning och lön kan det bara bli rätt eller fel. Och det måste vara konstant rätt, säger Magnus Högvall, vd Accountor.

Inne på Accountors kontor får man leta länge och väl för att hitta några pärmar. Digitaliseringsresan har pågått i ett par år och övergått till att successivt bli en naturlig del av verksamheten.

– Våra systemleverantörer och våra kunder blir mer och mer digitala och som tjänsteleverantör är det viktigt att vi responderar på den förändringsprocessen. Vi måste jobba digitalt och hjälpa till att driva utvecklingen, säger Magnus.

– För oss innebär digitaliseringen också en kulturförändring i företaget, vi jobbar tillsammans på ett helt annat sätt än tidigare; robotiseringen och digitaliseringen har resulterat i helt nya arbetsformer. Historiskt har man som konsult ofta suttit ensam och haft hela ansvaret på sina axlar, men med det nya arbetssättet blir man en del av ett team som tillsammans stöttar varandra och delar både framgångar och utmaningar, säger Cecilia Drugge, Head of process improvement.

Accountor har en global koncern i ryggen, och en stor bredd bland sina nästan 300 konsulter. En del av arbetet går ut på att stötta kunden i att använda dagens digitala teknik för sin redovisning, lönehantering och HR.

– Vi vill att det ska vara enkelt att driva företag i Sverige. Bokföring och löner blir hack i skivan för många bolag idag, då kan det vara en stor hjälp att ha en kunnig och pålitlig byrå bakom sig, säger Magnus.

Digitaliseringen – en win-win

Att digitalisera och automatisera vissa processer minskar risken för att det blir fel och skapar därmed en förutsägbarhet, vilket i sin tur blir en stor trygghet för kunden. När enkla – men tidskrävande – arbetsuppgifter automatiseras kan konsulterna dessutom fokusera på att stötta kunden och skapa det värde som kunden efterfrågar.

– Det är en modell som är mycket mer uthållig, trygg och framför allt innebär den en stabil leverans och mindre personberoende, säger Magnus.

– Vi kommer nog aldrig nå vägs ände med den digitala utvecklingen och automatiseringen men vi har kommit en bra bit på väg. Genom att skapa tydliga processer och strukturerade arbetssätt kan vi omfördela tiden och låta de monotona uppgifterna robotiseras. På så vis frigör vi mer tid att göra de roliga arbetsuppgifterna – de som skapar kundvärde. Det är en win-win-situation, avslutar Cecilia.

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?