1515

Nya jätterobotar i nordkoreanskt propagandaspel

Nordkorea vill skapa en fasad av militär makt och hälsostyrka i en gigantisk propagandaparad i Pyongyang.

Ledaren Kim Jong-un visar upp tidigare icke skådade långdistansrobotar som en varning till världen.

Iklädd grå kostym och grå slips höll Kim talet från ett podium på Kim Il-sung-torget, döpt efter Nordkoreas grundare tillika Kim Jong-uns farfar.
Iklädd grå kostym och grå slips höll Kim talet från ett podium på Kim Il-sung-torget, döpt efter Nordkoreas grundare tillika Kim Jong-uns farfar.Foto:KRT via AP
Före talet hölls det omfattande militärparaderandet med tusentals soldater, kanske fler, ur de olika vapenslagen.
Före talet hölls det omfattande militärparaderandet med tusentals soldater, kanske fler, ur de olika vapenslagen.Foto:KRT via AP

Storparaden hölls officiellt för att fira det styrande kommunistpartiet – formellt Koreas arbetarparti – och dess 75-årsjubileum.

Statskontrollerad tv sände i efterhand ut den utdragna paraden i sin helhet till omvärlden. Och budskapen var tydliga.

Militärfordon med till synes enorma långdistansrobotar kördes genom Pyongyang. Om de är äkta är det landets ”största vägburna bränsledrivna robotarna hittills”, enligt militäranalytikern Ankit Panda i USA som citeras av AFP.

Och uppvisningen av de påstådda robotarna var enligt bedömare syftet med paraden, som åtföljdes av ledaren Kim Jong-uns tal om att landets militära försvarsmakt ska fortsätta att stärkas.

Diktatorn gratulerade sedan folket då han hävdade att ingen i landet har smittats av covid-19, och att det är tack vare socialismen, skriver nyhetsbyrån Reuters. Budskapet har upprepats regelbundet under pandemin, men de senaste månaderna har statliga medier rapporterat mindre av den typen av uttalanden och mer om vikten av att jobba förebyggande.

Kim sade också att han beklagade livssvårigheter för nordkoreaner, trots de många insatser som han påstår har gjorts för att hjälpa befolkningen – en befolkning som lever under extremt hårt förtryck enligt människorättsorganisationer.

Iklädd grå kostym och grå slips höll Kim talet från ett podium på Kim Il-sung-torget, döpt efter Nordkoreas grundare tillika Kim Jong-uns farfar.

Före talet hölls det omfattande militärparaderandet med tusentals soldater, kanske fler, ur de olika vapenslagen. Allt var väl koreograferat, med steglängder och armrörelser och blick upp mot ledarskapets podium. Även de vita hästarnas skritt framställdes som perfekt.

Till skillnad från vid många tidigare propagandaparader har inga internationella medier denna gång tillåtits att närvara vid firandet av Arbetarpartiet i Pyongyang.

Nordkorea har de senaste åtta månaderna haft sina gränser stängda, bland annat sedan spridningen av coronaviruset tog fart hos grannen Kina.


Innehåll från GIABAnnons

Så erbjuder GIAB strategiskt och praktiskt konsultstöd i omställningen till en cirkulär ekonomi

Andreas Anderholm Pedersen, hållbarhetschef på GIAB och Emma Nilsson, hållbarhetskonsult.
Andreas Anderholm Pedersen, hållbarhetschef på GIAB och Emma Nilsson, hållbarhetskonsult.

Världen är ungefär åtta procent cirkulär – men för att nå de globala hållbarhetsmålen behöver den andelen öka avsevärt. Hållbarhetsaktören GIAB ser en stark potential och vill nu hjälpa andra företag och organisationer i hur man bäst ställer om till en cirkulär verksamhet. 

– Vi har gjort det själva och kan bidra med den praktiska kompetensen, säger Andreas Anderholm Pedersen, hållbarhetschef på GIAB.

GIAB grundades 2012 och har snabbt etablerat sig som en viktig aktör inom återbruk och hållbarhet, med kunder och samarbetspartners inom allt från försäkringsbranschen till e-handeln. Gemensamt för de olika affärsområdena är att de utgår från bolagets kärna: filosofin om den cirkulära ekonomin.

– Cirkulär ekonomi handlar i grunden om att frikoppla ekonomisk tillväxt från miljöpåverkan. Genom att återbruka i stället för att producera och konsumera nytt minskar trycket på jordens resurser och saktar ner systemet, menar Andreas.

Ett praktiskt exempel på hur de arbetar med den cirkulära modellen är webbshopen returhuset.se, där en mängd olika produkter säljs som först genomgått en bedömning, gradering och värdering innan de slutligen rekonditioneras och görs redo för försäljning. 

GIAB Consulting

Att bedriva verksamhet utan att påverka miljön är inte omöjligt, men det kräver kunskap och omställning. GIAB har under de senaste åren tagit all den erfarenhet de har i organisationen och utvecklat affärsområdet GIAB Consulting. De har bland annat samarbetat med IKEA för att utveckla deras återbruksarbete, något som resulterade i att GIAB var med och utformade världens första IKEA-second hand-butik med tillhörande renoveringsverkstad. De har dessutom hjälpt till att ta fram Sveriges första klimatneutrala måleritjänst tillsammans med Schööns måleri.

– Vi blev utvalda tack vare den praktiska hands on-expertisen vi besitter när det kommer till cirkulär ekonomi. Vi är inte bara strategiska, utan får saker att hända säger Emma Nilsson som jobbat som hållbarhetskonsult på GIAB i över två års tid.

Cirkulär ekonomi halva lösningen

Efterfrågan på cirkulär expertishar ökat de senaste åren och GIAB ser hur de kan spela en fortsatt viktig roll i att få företag att ställa om till en mer hållbar verksamhet.

– Återbruk är en liten bransch som befinner sig under stark tillväxt. Vi måste alla bli bättre – en cirkulär omställning är halva lösningen på klimatkrisen, avslutar Andreas.

Om GIAB

GIAB:s kärnverksamhet ligger i att utveckla, implementera och kommersialisera affärsmodeller baserade på cirkulär ekonomi. Konsultverksamheten erbjuder spetskompetens och rådgivning inom områdena cirkulär affärsutveckling, hållbara investeringar, hållbar produkt- och designutveckling, hållbart varumärkesbyggande, hållbarhetsredovisning samt klimatkalkyleringar.

Läs mer på www.giabnordic.se 

 

Mer från GIAB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GIAB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?