Annons

Nya jätterobotar i nordkoreanskt propagandaspel

Nordkorea vill skapa en fasad av militär makt och hälsostyrka i en gigantisk propagandaparad i Pyongyang.

Ledaren Kim Jong-un visar upp tidigare icke skådade långdistansrobotar som en varning till världen.

Iklädd grå kostym och grå slips höll Kim talet från ett podium på Kim Il-sung-torget, döpt efter Nordkoreas grundare tillika Kim Jong-uns farfar.
Iklädd grå kostym och grå slips höll Kim talet från ett podium på Kim Il-sung-torget, döpt efter Nordkoreas grundare tillika Kim Jong-uns farfar.Foto:KRT via AP
Före talet hölls det omfattande militärparaderandet med tusentals soldater, kanske fler, ur de olika vapenslagen.
Före talet hölls det omfattande militärparaderandet med tusentals soldater, kanske fler, ur de olika vapenslagen.Foto:KRT via AP

Storparaden hölls officiellt för att fira det styrande kommunistpartiet – formellt Koreas arbetarparti – och dess 75-årsjubileum.

Statskontrollerad tv sände i efterhand ut den utdragna paraden i sin helhet till omvärlden. Och budskapen var tydliga.

Militärfordon med till synes enorma långdistansrobotar kördes genom Pyongyang. Om de är äkta är det landets ”största vägburna bränsledrivna robotarna hittills”, enligt militäranalytikern Ankit Panda i USA som citeras av AFP.

Och uppvisningen av de påstådda robotarna var enligt bedömare syftet med paraden, som åtföljdes av ledaren Kim Jong-uns tal om att landets militära försvarsmakt ska fortsätta att stärkas.

Diktatorn gratulerade sedan folket då han hävdade att ingen i landet har smittats av covid-19, och att det är tack vare socialismen, skriver nyhetsbyrån Reuters. Budskapet har upprepats regelbundet under pandemin, men de senaste månaderna har statliga medier rapporterat mindre av den typen av uttalanden och mer om vikten av att jobba förebyggande.

Kim sade också att han beklagade livssvårigheter för nordkoreaner, trots de många insatser som han påstår har gjorts för att hjälpa befolkningen – en befolkning som lever under extremt hårt förtryck enligt människorättsorganisationer.

Iklädd grå kostym och grå slips höll Kim talet från ett podium på Kim Il-sung-torget, döpt efter Nordkoreas grundare tillika Kim Jong-uns farfar.

Före talet hölls det omfattande militärparaderandet med tusentals soldater, kanske fler, ur de olika vapenslagen. Allt var väl koreograferat, med steglängder och armrörelser och blick upp mot ledarskapets podium. Även de vita hästarnas skritt framställdes som perfekt.

Till skillnad från vid många tidigare propagandaparader har inga internationella medier denna gång tillåtits att närvara vid firandet av Arbetarpartiet i Pyongyang.

Nordkorea har de senaste åtta månaderna haft sina gränser stängda, bland annat sedan spridningen av coronaviruset tog fart hos grannen Kina.

Innehåll från EKNAnnons

Så gör du en perfekt låneansökan – enligt banken

Fredrik Josefsson är Head of Entrepreneurs & High Growth på SEB.
Fredrik Josefsson är Head of Entrepreneurs & High Growth på SEB.

I tuffa tider behöver företag ofta extra finansiering – samtidigt kan det vara svårare att få lån. Men du kan förbättra dina chanser att få finansieringen som ditt företag behöver. Här ger Fredrik Josefsson från SEB sina fyra tips för hur du ska förbereda din låneansökan och ditt möte med banken.

Läs mer om hur du kan säkra finansiering för din exportaffär

Fredrik Josefsson är Head of Entrepreneurs & High Growth på SEB. Som initiativtagare till SEB:s tillväxthub Greenhouse har han sett 5 000 svenska företag växa och han vet därför vilken roll extern finansiering spelar i företagens utveckling. Men hur säkrar man som företagare den så viktiga finansieringen från banken? Fredrik Josefsson säger att den enskilt viktigaste faktorn för huruvida ett lån beviljas – oavsett marknadsklimat – är återbetalningsförmågan.

– Att vi ser att lånet kan betalas tillbaka är det som fäller avgörandet. Det gäller oavsett det allmänna marknadsläget, men i oroliga tider som dessa är det ännu viktigare.

För att visa på god återbetalningsförmåga gäller det att noga förbereda er låneansökan och mötet med banken. Här är Fredrik Josefssons fyra tips för hur du får banken att säga ja.

1. Räkna, resonera och prognosticera

Att visa på starka finanser är viktigt i mötet med banken. I det ingår att kunna resonera kring frågor som hur stabil er bransch eller verksamhet är i oroliga tider, hur trygg företagets kundbas är och hur kundernas köpbeteende kan påverkas av stigande priser. Visa detta i olika prognoser.

– Kassaflöden, balansräkning, orderingång, tillväxt – det finns en rad prognoser som banken vill se när vi tittar på en låneansökan. Vill du imponera på oss är mitt tips att ta höjd för olika händelseutvecklingar. Visa upp både en konservativ och en realistisk prognos, säger Fredrik Josefsson.

2. Visa på kostnadskontroll

Enligt Fredrik Josefsson är det viktigt att kommunicera att företaget förstår det nuvarande marknadsläget. Just nu är det synonymt med att visa på god kostnadskontroll.

– Vi vill gärna se att det finns flexibilitet och att ni har möjlighet att snabbt skala ned vid behov. Även här är det bra att presentera olika scenarier. Vad händer till exempel med era marginaler om en leverantör höjer sina priser och vilka alternativa lösningar har ni då? Kan ni till exempel outsourca vissa tjänster om det behövs och därmed sänka era fasta kostnader så är det bra att lyfta.

3. Minska finansieringsbehovet och bankens risk

Genom olika metoder kan företag minska både sina finansieringsbehov och den risk som banken tar på sig när den lånar ut pengar till företaget. Båda åtgärderna gör det lättare att få finansieringen i hamn.

För att minska ert finansieringsbehov kan ni exempelvis försöka sänka era kostnader eller öka användningen av förskottsbetalningar inom verksamheten. För att minska bankens risk kan ni ta in en aktör som Exportkreditnämnden, EKN, i en affär som har koppling till export.

– Eftersom EKN kan dela risk med oss på banken så gör deras medverkan det lättare för oss att säga ja. Dessutom är ett samarbete med EKN ännu ett tecken på att företaget verkligen tänker till och har kontroll på situationen, säger Fredrik Josefsson.

4. Låt företagsrådgivaren vara rådgivare

Inte alla företag ser bankens företagsrådgivare som en faktisk rådgivare, och det kan vara en miss i sig. Bankens rådgivning innebär en fördjupad kontakt som ger företaget värdefulla insikter om banken och vice versa.

– Vi uppmuntrar till dialog, särskilt nu. Dialogen är viktig för att vi ska förstå alla mjuka värden som finns i bolaget och det kan verkligen göra skillnad. I vår rådgivning kan vi också hantera saker som vi själva vet är viktiga för banken när det kommer till finansiering, säger Fredrik Josefsson.

Läs mer om hur EKN:s garantier kan hjälpa banken att finansiera nya exportsatsningar

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera