Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Nya insatser till det skånska näringslivet

Pengar för att stärka sysselsättningen och öka produktiviteten för tillväxtbolag. Det är huvudingredienserna i Region Skånes nya stödpaket som ska mildra coronakrisens effekter på det skånska näringslivet.

Vy över Malmös landmärke Turning torso
Vy över Malmös landmärke Turning torsoFoto:Johan Nilsson/TT

Tidigare i våras sjösatte Region Skåne Företagsakuten med stöd till små- och medelstora företag i kris. Den insatsen följdes upp med personalförstärkning inom Almi, samt så kallade omställningscheckar.

Den senare stödformen innebär att ansökande företag kan beviljas mellan 50.000 och 200.000 kronor som ska bidra till att öka dess konkurrenskraft.

På tisdagen presenterade regionen ytterligare insatser till företag som drabbats hårt av coronapandemin. Enligt Regionala utvecklingsnämndens ordförande, Anna Jähnke (M), handlar det dock inte om nya pengar, utan omfördelning av Regionens budget.

I den nya given öronmärks 10,7 miljoner för att stärka sysselsättningen i Skåne. Bland annat genom förstärkta insatser inom Yrkeshögskolan utifrån arbetsgivarens behov, och utveckling av nya utbildningar inom bristyrken.

Dessutom avsätts 13,2 miljoner kronor för att öka produktiviteten bland skånska bolag. Det handlar bland annat om omställningsstöd för i synnerhet mindre tillväxtbolag. Man utvecklar också möjligheten för företag att få omställningscheckar till gröna investeringar och digital utveckling.

”Förvaltningen har fått uppdraget och redan påbörjat arbetet”, sa Regionala utvecklingsnämndens ordförande, Anna Jähnke (M), vid tisdagens pressträff.

Vid pressträffen förklarade också Anna Råman, enhetschef för avdelningen samhällsanalys, att den skånska ekonomin har stabiliserats den senaste månaden. Det är ett färre antal företagskonkurser och varsel, och ekonomin ska till och med ha återhämtats något.

Inte desto mindre balanserar näringslivet på en fortsatt slak lina. Arbetslösheten fortsätter att stiga och noteras nu till nästan elva procent av den arbetsföra befolkningen i länet, vilket inte har upplevts sedan 1990-talet.

”Återhämtningen av ekonomin kommer från extremt låga nivåer. Det är fortfarande skört och risken för bakslag är stor”, sa Anna Rådman.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?