ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 19 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Nya hotet mot flyget: USA kan förbjuda laptops ombord

  • Foto: Ap

USA flaggar för att förbjuda datorer i handbagaget på alla inkommande flyg. Branschföreträdare varnar för en jättesmäll mot flygandet om den nya säkerhetsregeln blir verklighet, skriver Financial Times.

Det amerikanska säkerhetsdepartementet Homeland security överväger att förbjuda passagerare att ta med sin bärbara dator in i kabinen på samtliga flyg till USA.

Laptopförbudet infördes för flyg från Mellanöstern och Nordafrika redan i början av året, kort efter president Donald Trumps tillträde. Motiveringen är uppgifter om att terrororganisationen IS utvecklar en bombtyp som kan döljas i en bärbar dator.

Enligt säkerhetskravet måste all elektronik större än en telefon följa med i incheckat bagage.

Flygjätten Emirates, det största flygbolaget på Arabiska halvön, aviserade så sent som i april en vikande efterfrågan i spåren av laptopförbudet i Mellanöstern, och en nedbantning av antalet USA-flighter. Bolaget hänvisade också till laptopförbudet som delförklaring vid rapporteringen i maj av sitt senaste usla årsresultat: ett vinstras med 82 procent till det sämsta resultatet på fem år.

Nu meddelar USA:s inrikessäkerhetsminister John Kelly att förbudet kan utvidgas till flyg även från Europa och övriga världen. Han tillägger samtidigt att inget beslut ännu har fattats och försäkrar att EU ska informeras i god tid innan ett eventuellt förbud träder i kraft, rapporterar FT.

Flygbolagens globala branschorgan IATA slår bakut. Organisationen varnar för kostsamma effekter om affärsresenärer över Atlanten hindras att jobba ombord och kan tvingas lämna datorn hemma. Bara för Europaflyg till USA skulle ett laptopförbud vid säkerhetskontrollerna innebära ett ekonomiskt bortfall på 1 miljard dollar, motsvarande 8,75 miljarder kronor, i minskad produktivitet och längre restider, enligt IATA.

Förbudet hotar också att slå direkt mot efterfrågan på affärsflyg till USA, varnar IATA. Många bolag förbjuder anställda att lägga jobbdatorn i incheckat bagage, som säkerhetspolicy till skydd för affärskänslig information, enligt organisationen.

Även de resenärer som accepterar att låta datorn åka i bagageutrymmet kan bli en utmaning för flyget. Flygsäkerhetsexperter påpekar att tätt packade laptopbatterier kan hettas upp och fatta eld, skriver FT.

Tyck till