1515

Nya höjder för årets Gasellföretag

Antalet snabbväxande Gasellföretag ökar för tredje året i rad och presterar därmed tävlingens tredje bästa resultat sedan starten år 2000.

Gasellerna ökar mest i Västernorrland och Gotland och bland branschvinnarna finns bygg, tillverkning och transport.

Samtidigt har årets Gasellföretag skapat 29.000 nya jobb i sina företag.

Foto:Jack Mikrut

Årets Gasellundersökning, den nittonde i ordningen, bjuder på det tredje bästa resultatet i Di Gasells historia då 1.340 bolag klarar kraven att av egen kraft minst ha fördubblat sin omsättning de senaste tre åren och samtidigt vara lönsamt. Det är en ökning med 12 procent jämfört med i fjol då 1 200 bolag klarade Gasellkraven. Rekordet sattes 2008 med 1.479 Gasellföretag.

Årets toppresultat förklaras av högtryck i den svenska ekonomin under mätperioden 2014 till 2017. Fyra år då konjunkturen gick starkt, bland annat tack vare byggboom, konsumtionsvänliga räntor och stor tillströmning av nyanlända flyktingar under 2015 som gjorde att svensk ekonomi det året växte med 4,1 procent. Tillväxten 2016 var 3,2 procent. Perioden avslutades med en något lägre tillväxt på 2,3 procent för 2017 då delar av byggsektorn bromsade in främst i Stockholmsregionen.

Men tillväxten av Gasellföretag kunde ha varit högre. Svensk ekonomi har hög sysselsättning och många tillväxtföretag har vittnat om problem att växa när det blir svårare att hitta rätt arbetskraft.

Per Weidenman, senioranalytiker på beslutstödsföretaget Bisnode, kommenterar Gasellresultatet:

”Utfallet är enligt förväntan. En finans- och penningpolitiskt dopad hemmamarknad har gynnat många branscher. Men samtidigt ser man också hur Gasellföretagens kostnader för arbetskraft och kapital stigit under 2017. Det visar på strukturella problem som riskerar att dämpa tillväxtföretagens fortsatta utveckling i Sverige.”

Bygg- och entreprenadföretagen har varit den största Gasellbranschen sedan 2006, då med en andel på 18 procent. I år är vart tredje Gasellföretag verksamt inom denna sektor.

Konsultföretag och handelsföretag placerar sig också i topp efter byggbranschen precis som förra året.

Men branscherna där den procentuella tillväxten av bolag var störst jämfört med i fjol är transport och tillverkning med en ökning på 26 procent respektive 24 procent. Byggbranschen växte med 17 procent.

Förlorarna är handelsföretagen och vård- och omsorgsbranschen där antal Gasellföretag minskade med 3 procent respektive 11 procent. Och välfärdsföretagens andel av Gasellerna minskar för tredje året i rad till 4 procent.

”Vi har haft en god internationell konjunktur, minskade geopolitiska spänningar och en låg kronkurs som har gynnat tillverkningsföretagen och deras underleverantörer, inklusive transportföretagen. Medan för vård och omsorg ser vi en anpassning av branschen som delvis beror på förslag om vinstbegränsningar men också ett minskat flyktingmottagande”, säger Per Weidenman.

I fjol ökade antalet Gasellföretag i landets alla län, men i årets undersökning minskar antalet i fyra av 21 län. Två av dessa är förra årets högpresterare nämligen Dalarna och Östergötland som då hade det näst högsta antalet Gasellföretag för dessa två län sedan tävlingens start.

Bäst tillväxt i år kan Gotland och Västernorrland uppvisa med en procentuell ökning av antalet Gaseller med 75 procent till 7 stycken respektive 65 procent till 28 Gasellbolag.

Flest Gasellföretag finns som tidigare i Stockholms län. Mer än var tredje snabbväxare har sitt säte i huvudstadsregionen. Här har dock antalet Gaseller bara ökat med 3 procent till totalt 464 företag i år. I fjol var ökningen 30 procent.

Storstadsregionerna Skåne och Västra Götaland uppvisar en starkare tillväxt än Stockholm i år med ökningar på 19 respektive 14 procent av antal Gaseller.

Stockholm är dock fortsatt det Gaselltätaste länet med 20,1 Gasellföretag per 100.000 invånare. I år följt av Västra Götaland, Örebro och Uppsala.

”Inbromsningar i vissa län är nog att betrakta som en anpassning till ett mer normalt konjunkturläge från att ha varit superdopad. Svensk ekonomis beroende av tillväxt i några få län däribland Stockholm och branscher såsom byggbranschen återspeglas även bland Gasellföretagen och ökar sårbarheten för negativa förändringar”, säger Per Weidenman.

Gasellerna har en viktig roll som jobbskapare i den svenska ekonomin.

Sysselsättningstillväxten i Gasellföretagen under den senaste undersökningsperioden 2014–2017 har gett närmare 29.000 nya jobb.

Den typiske Gasellföretagaren är alltjämt en medelålders man. Andelen kvinnor som är vd:ar eller ordförande för Gasellföretag ökar marginellt jämfört med i fjol till en andel på 10,5 procent. Di började mäta denna variabel 2007 då andelen var 6,4 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?